x

Természetes buborékok

Az ország nyugati határán lévő büki, balfi és hévízi gyógyszállóinkat elsősorban gerinc- és végtagízületi degeneratív megbetegedésben, valamint mészhiányban szenvedők keresik fel.

Az ország nyugati határán lévő büki, balfi és hévízi gyógyszállóinkat elsősorban gerinc- és végtagízületi degeneratív megbetegedésben, valamint mészhiányban szenvedők keresik fel.

Szintén földes-meszes ásványvízzel történik a balneoterápia Egerben és Parádon. Azok a mozgásszervi betegek, akik gyomorbántalmakban is szenvednek, a lúgosabb parádi és visegrádi szanatóriumokban végzett fürdő- és ivókúráktól várják panaszaik mérséklődését.

Az alföldi konyhasós vizek általában jódot is tartalmaznak. Ilyet találhatunk Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Mezőkövesden, Gyulán, Sóshartyánban, Cserkeszőlőn, Kiskőrösön, Egerben, egyes budapesti fürdőkben, valamint a dunántúli Zalakaroson, Sárváron, Mosonmagyaróváron. A jódos vizek biológiai hatása a fehérjék oldása és a szövetek áteresztőképességének ­ permeabilitásának ­ fokozása. Ezt a biológiai hatást degeneratív és gyulladásos megbetegedések kedvező befolyásolásában lehet felhasználni. A jódos gyógyvíz a hipertónia mérséklésében és a petefészek működésének fokozásával a sterilitás kezelésében is szerepet játszik.

Nagyon értékesnek tartják azokat az ásványvizeket, amelyek kellő mennyiségű természetes szénsavat tartalmaznak. Ilyen ásványvizet Balatonfüreden, Mezőkövesden, Parádon és Szombathelyen találunk. A szénsavas ásványvizek értágító, keringést fokozó hatása közismert. Ez az értágító hatás nemcsak a perifériás erekre, hanem a szív vérellátását biztosító koronáriákra is vonatkozik. A szénsavas fürdők hatását vizsgálva bebizonyosodott, hogy a vérnyomáscsökkenés mellett fokozódik a vizeletürítés, csökken a nátrium- és káliumszint, kedvezően hat a vénás elfolyásra, javítja a sebgyulladást, lábszárfekélyeket. A szív- és érbetegek ­ elsősorban infarktus vagy szív- és érműtétek után ­ Balatonfüreden részesülhetnek utókezelésben. A szénsavas víz kalciumtartalmát is figyelembe véve a gyulladásos mozgásszervi betegek gyógykezelésével és újabban az osteoporosis (csontritkulás) műszeres vizsgálatával és kezelésével is foglalkoznak.

A perifériás keringési zavarok befolyásolására jól bevált ­ az egyedülálló kezelésnek tartható ­ szénsavhókezelés. (A szénsavhót ­70 C-fokos jégkockára folyatott meleg vízzel állítják elő. A kezelést erre kialakított kádban végzik.) Ezt a kezelést ­ többségében cukorbetegség miatt kialakult érbetegségek esetében ­ a kapuvári kórházban és a Club Tihanyban végzik.

A radonos ásványvizek biológiai hatásáról megoszlanak a vélemények. A divatos propaganda egyre több kedvező biológiai hatást tulajdonít neki: a hipofízis fokozott aktiválását, a hajszálerek fokozott kifejlődését, a védekező rendszer növekvő aktivitását, illetve a petefészek, a here funkciójának fokozódását feltételezik, de ezeket még egyértelműen nem sikerült igazolni. A radonos fürdő fájdalomcsillapító hatásában azonban minden irodalmi adat megegyezett. Általában reumás ízületi gyulladásban és fájdalmas ideggyulladások (neuralgiák) esetében javasolják. Radontartalmúak a Hévízi-tó, a Gellért, a Rudas, az egri és a miskolci fürdők ásványvizei.