x

Ivókúrák

Mivel a gyógyforrások vizei oldott ásványi anyagokat is tartalmaznak, ezért kiválóan alkalmasak ivókúrákra, hogy szervezetünket belülről is erősítsék.

Ezek egy részét helyben fogyaszthatjuk, közvetlenül a forrásokhoz épített kutakból. Használjuk ki a lehetőséget, és minden nap egy-egy pohárral fogyasszunk belőle! A Hévízi-tó jótékony hatású vizét ivókúraként használva gyomor- és emésztési bántalmakat orvosolhatunk. A nátrium- és kloridionokat tartalmazó vizet iszogatva a nyálkahártyák hurutos megbetegedésein segíthetünk. Ilyen források vannak például Egerben, Hajdúszoboszlón, vagy Gyopároson. A radioaktív vizeket is hatásosan alkalmazzák ivókúra formájában, közismerten fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, jótékonyan hatnak az anyagcserére. Régen a néphit igazi fiatalító hatást is tulajdonított ezeknek a vizeknek.

Ilyen vizet adnak a Rudas, a Gellért-fürdő, Miskolctapolca és Hévíz forrásai. A szakirodalomban alkalikusnak nevezett vizekben nátrium-, és hidrogén- karbonát-ionokat találunk, amelyek kiválóak a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. Ezek közül a legismertebb és leghatásosabb a Bükkszéki Salvus gyógyvíz, melyet palackozva megvásárolhatunk, de helyben fogyasztva ugyanilyen jó a balfi vagy a gyulai víz is. A keserűvizeket szinte mindenki ismeri, és bizonyára használta is már, ezek magnéziumiont is tartalmaznak. Csapvízzel hígítva az ilyen vizet a gyomor-, a bél-, a máj-, és az epebetegek ivókúrájára használják. A legismertebbek a gyógyszertárakban megvásárolható Hunyadi János és Ferenc József, a nagyigmándi „Igmándi”, vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz.

Az úgynevezett vasas vizekben lévő vas ugyan felszívódik a bőrön át, de a vashiány okozta vérszegénység esetén ivókúraként alkalmazva sokkal hatásosabbak, ezért ajánljuk lelőhelyeinek felkeresését, például a parádi Clarissa- és István-forrást, vagy a mohai Stefánia-forrást. A jódos vizek ivókúrában a pajzsmirigy működésére hatnak. A legismertebb közülük a sóshartyáni Jodaqua, amelyet palackozva megkaphatunk a boltokban. Hasonló hatású forrásvizeink vannak Debrecen és Hajdúszoboszló környékén. A kénes vizeket inkább krémekbe dolgozzák bele, hiszen a bőr különböző betegségeit orvosolják elsősorban, de jók a különböző reumás betegségek csillapítására is. Ha ezeknek a vizeknek a gyógyító hatását közvetlenül szeretnénk élvezni, akkor látogassunk el Balfra, Harkányba, vagy Mezőkövesdre, ahol a kutak bőven ontják a kénes vizeket.