x

Gyógyító vizeink

A mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésében a balneoterápiát önmagában ritkán alkalmazzák. A gyógyforrások köré épült fizioterápiás egységekben tervszerűen felépített, kombinált kezeléseket alkalmaznak, amelyeknél a különböző beavatkozások helyes sorrendbe állításával minél több kóros tünet ­ fájdalom, izommerevség, -görcs, csökkent vérellátás, ízületi mozgáspálya-beszűkülés stb. ­ mérséklésére törekednek.

Magyarország Európában különösen ásvány- és gyógyvizeiről híres. A pannon tenger maradványaként a Kárpát-medencében két nagy víztároló maradt fenn. Ezek, valamint a bennük rejlő legváltozatosabb kőzetek ­ a vulkanikustól a mészkő-dolomitos kőzeteken át a homokköves rétegekig ­ a hazai ásványvizek kialakulásának melegágyai lettek.

A két víztároló közül a Dunántúl alatt lévő többnyire mészkő-dolomitos kőzetből kalcium-magénzium-hidrogénkarbonátos, a Duna vonulatától keletre, a laposabb fekvésű Duna­Tisza közén, valamint az Alföld homokos-kavicsos területén nátrium-hidrogénkarbonátos, a mélyebb rétegekben nátriumklorid tartalmú ásványvizet találhatunk. A természetes vizek azonban nemcsak ezeket az ionokat tartalmazzák, mert kémiai vonatkozásban kevert vizek. Sokrétűségüket igazolja, hogy a földes-meszes, konyhasós vizeinket kén, szulfát, jód, bróm, alkalikus anyagok, vas, szénsav, radon és még átlagban 30­50 nyomelem teszi színessé, tartalmilag bőségessé. Ez a mennyiségi és minőségi gazdagság igazolja egyedülálló hidrogeológiai helyzetünket Európában.

Gyógyvizeink biológiai hatása

Az egyszerű ­ jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó ­ termális vizeknél és az ionokban gazdag termális ásványvizeknél a fizikai hatás, a felhajtóerő, a víz nyomása és hőmérséklete egyaránt érvényesül. A felhajtóerő olyan betegeket is mobilissá tesz, akik erre különben képtelenek. Előnyösen használható ez azoknál, akik sérülésük vagy mozgásszervi műtétük miatt gerincüket vagy végtagjaikat még nem terhelhetik, de a víznek köszönhetően "csökkent" testsúlyuk révén gyengébb izomzattal is jobban tudják ízületük beszűkült mozgáspályáját és aktív izomerejüket javítani. A víznyomás az ízületi folyadékgyülemek gyorsabb felszívódását is elősegíti. A víz termális hatása értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, illetve nem utolsósorban fájdalomcsillapító.

Az ásványvizekben rejlő makro- és mikroelemek együttesen fejtik ki komplex hatásukat. Ezért fölösleges részletezni az egyes elemek külön-külön kifejtett hatását.

A kénről közismert, hogy végtagízületi kopásnál különösen jó, mert a kénes víz a porcokban fürdőkúrával a kopás okozta csökkent chondroitin-szulfátot (a porcok egyik legfontosabb alkotóeleme, amely főleg a rugalmasságért felelős) segít pótolni.

Számos bőrbetegségnél is ­ elsősorban psoriasisnál és ekcémánál ­ kedvező hatást lehet elérni.

Az is beigazolódott, hogy ha az erek kéntartalma fokozódik, koleszterintartalma csökken, így a kénes fürdő az arteriosclerosis (érelmeszesedés) megelőzésében kedvező eredményt sejtet. Legtöbb kéntartalommal a mező kövesdi, a harkányi, a balfi, a hévízi és egyes budapesti gyógyfürdők és gyógyhotelek rendelkeznek. A psoriasisban szenvedő betegek leginkább a harkányi gyógyfürdőt keresik fel.

A földes-meszes ásványvizekben rejlő kalcium gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatása ismert. Legtöbbször gyulladásos gerinc-, végtagízületi megbetegedések, lágyrész-reumatizmusok kezelésére, valamint bőrgyógyászati, nőgyógyászati eredetű gyulladások mérséklésére alkalmazzák. Legtöbb kalcium-magnézium-hidrogénkarbonáttal a bükki, a balfi, a balatonfüredi, az egri, a szombathelyi, a hévízi és nem utolsósorban a budapesti ásványvizek rendelkeznek. Budapesten a Hotel Gellért, Hévizen a Hotel Carbona, a Margit-szigeti Hotel Termál, az Árpád híd pesti oldalán lévő Hotel Helia, a budai parton lévő Hotel Aquincum gyógyszállók elsősorban mozgásszervi megbetegedések fizioterápiás kezelésével, sérültek és mozgásszervi műtétek utókezelésével foglalkoznak. A Margit híd budai hídfőjénél lévő Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet osztályai nemcsak komplex kezelést, hanem diagnosztikai problémák megoldását is lehetővé teszik.