x

Élmények, amelyektől újjászülethet

Élmények, amelyektől újjászülethet

Képzelje el, hogy ezúttal Önről szól minden, kizárólag önmagára, teste-lelke felfrissülésére gondolhat! Képzeljen el mindehhez egy kellemes környezetben töltött varázslatos hétvégét, ahol az illatos gőzfürdő után egy stresszoldó aromamasszázs vagy - mondjuk - lávaköves masszírozás várja - s máris megsejthet valamit abból a csodálatos érzésből, amelyet wellness & spa élménynek hívnak, s amelyre egyre többen kíváncsiak immár Magyarországon is...

Lazítson tehát egy kicsit, tegye félre pár percre a gondokat, s lépjen be velünk a testi-lelki harmónia világába! Ismerje meg összeállításunkból a wellness-életérzés, sőt inkább -életmód jellemzőit, a hozzá kapcsolódó csúcsminőségű szolgáltatásokat, hazánk páratlan természeti kincseit, amelyekre az ilyesfajta üdülések épülnek, s persze azt is, hogy miben nyújt többet a wellnessre és spára alapozott kikapcsolódás a hagyományos pihenéssel szemben!

Újfajta életfilozófia

Amikor dr. Halbert L. Dunn az 1950-es évek végén megírta „High Level Wellness” - azaz testi és lelki jólét magas fokon - című művét, talán maga sem gondolta, hogy egy olyan életmód alapjait rakja le, amely világszerte sok millió követőre talál…

A wellness, azaz érezd jól magad, ez az újabban oly sokat használt elnevezés - a jól enni = well being - és persze eközben azért legyél jó fizikai kondícióban - edzettség, fittség = fitnesz - két angol szó összevonásából alakult ki.

Egy kis visszatekintés

Dunn doktor kedvenc kifejezését, a wellnesst először az 50-es évek végén az Egyesült Államokban és kizárólag szakmai körökben használták. Másfél évtized elteltével viszont az akkor már mind ismertebbé váló wellness-koncepcióban találták meg az üdvözítő megoldást az egészségügyi költségek csökkentésére.

Kontinensünk az 1990-es évek elején kezdett megismerkedni a wellness szóval, igaz, ez kezdetben egészen mást jelentett, mint amerikai megfelelője, lassan azonban az európai ember számára is mind nyilvánvalóbbá vált a wellness-érzés mibenléte, azazhogy úgy kell az elemeit - mozgás, táplálkozás, ellazulás - beépíteni az egyéni életvitelbe, hogy annak valóban hosszú távú pozitív hatása legyen.

Jó érzés egy helyen

A wellness-szemlélet terjedése során idővel egy hárombetűs rövidítés is kapcsolódott e fogalomkörhöz, és manapság mind gyakrabban emlegetik együtt a wellnesst és a spát. A spa szócska latin eredetű: a sanus per aquam - vízből nyert egészség - kifejezésből alkotott mozaikszó. Kezdetben elsősorban olyan helyekre utalt, ahol a termálfürdők gyógyvizeinek áldásos hatását élvezhették a látogatók, ma viszont már minden olyan létesítmény nevében előfordul ez a rövidítés, amelyben vízzel kapcsolatos wellnesselemek is vannak.

A mai nagy wellness-spákban már egy helyen találhatók az úszómedencék, a szaunák, az edzőtermek, a zuhanykabinok, a masszázskádak, a gőzfürdők, és persze kozmetikai kezelésekre is van lehetőség.

A wellness-spa életmód

Az eredeti jelentésén már rég túlmutató wellness-spa életmód lényege a nagy hármas, azaz a test, a lélek és a szellem egyensúlyának, harmóniájának megteremtése.

A wellness-spa életforma legfontosabb jellemzői:

  • az egészség tudatos megőrzése
  • az optimista életszemlélet
  • a rendszeres testmozgás
  • a stressz és a káros szenvedélyek kerülése
  • az időnkénti ellazulás
  • az egészséges táplálkozás


Mindezek után talán érthető, hogy miért is tekintik napjaink egyik kulcsfontosságú fogalmának a wellness-spát, s hogy miért is indultak sosem látott fejlődésnek a wellness-szállodák és a spa-központok. Ez a tudatosan vállalt életfilozófia lehet ugyanis az egyetlen ésszerű válasz a mai rohanó, stresszes világ embert próbáló kihívásaira.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Gyógyítás vízzel


      A vizes gyógyítási technika gyökere Sebastian Kneipp (1821-1897) plébánoshoz nevéhez fűződik.

  •