x

Dögönyöző és más vízi attrakciók

Ha a főváros környéki gyógyvizeket szeretnénk kipróbálni, akkor egy kirándulással egybekötött, kellemes fürdőzős napot tölthetünk el alig pár kilométerre a várostól.

A reumás, izületi betegségeket orvosolja a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát ionokat tartalmazó földes, meszes víz Székesfehérváron és Esztergomban. Ugyanilyen víz van Mohácson, Kékkúton és Csopakon. Azokat a mélyen fekvő rétegekből előtörő vizeket, amelyek oldott ásványi anyagokat is tartalmaznak, ivókúrára használhatjuk. Szinte minden nevezetes gyógyhelyen, az ott található wellness-központokban épp ezért nem csak a medencékben találunk gyógyvizet, hanem a kutakban is, így ki- vagy bejövet egy-egy pohárral megihatunk belőle, üvegbe gyűjtve pedig magunkkal is vihetjük, hogy az ivókúrának még itthon is legyen folytatása. És, hogy minden korosztály élvezze a fürdőzést, hatalmas élményfürdőket is építettek.

Vizeink némelyike egészen különleges körülmények között vár minket. Mi büszkélkedhetünk például Európa egyetlen barlangfürdőjével Miskolc-Tapolcán. Itt elsősorban reumatikus és női betegségeket gyógyítanak. A barlangfürdővé kialakított Tavas-barlangot a víz évezredeken át vájta ki a mészkősziklákból. Páratlan élményt jelent a hegy mélyéről fakadó, kellemes hőmérsékletű vízben úszni, fürdeni, élvezni a kristálytiszta levegőt. Sokan állítják, itt még a levegő is gyógyít, ami elsősorban barlangi klímájának, valamint meleg karsztvizének köszönhető. Ez a termálvíz nem olyan tömény, sótartalma alacsonyabb, ezért korlátlan ideig lehet benne tartózkodni, ide több vízi élményelemet is építettek. Mivel a barlangfürdőben nincs téli és nyári szezon, bármikor érkezhetünk, a barlangjáratokban egész évben kellemes hőmérséklet fogad minket. Leghíresebb fürdőhelyünk mégis Hévíz, ahol Európa legismertebb meleg vizű gyógytava egész évben vonzza a turistákat. A tőzegmedrű forrástó vize kalciumot és magnéziumot, hidrogén karbonátot, ként és kis mennyiségben radont is tartalmaz. A tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap külön kincs. A többtízezer éves, Pannon-tengerből származó iszap komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt szinte minden reumatikus és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve szintén gyógyhatású, karbantartja a fáradt hangszálakat.

Kihagyhatatlan a gyógykúrák sorából Sárvár, melynek különlegessége, hogy kétféle gyógyvízzel is büszkélkedhet. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú, 83°C-os gyógyvíz tör fel. Ez utóbbi fontos alkotórésze a nátrium klorid, a hidrogén karbonát, a jód, a bróm, a fluor és számos más nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres sárvári termálkristályt, amiből mi magunk otthon is készíthetünk olyan sós kádfürdőt, amely kiválóan gyógyítja az egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedéseket. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz kedvező hatása nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében. A 43°C-os alkáli- hidrogén karbonátos termálvíz főként nátrium kloridot, hidrogén karbonátot, nyomelemeket tartalmaz, és remek megoldás a rehabilitációra szorolú betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra és izomlazító fürdésre.

A gyógykutak háromnegyede az Alföldön található, az ivókúrák mellett érdemes gyógyfürdőit is felkeresni, melyek közül Hajdúszoboszló a legismertebb. Az itteni víz és klíma különösen alkalmas ízületi gyulladások, gerincbántalmak, ideggyulladások, izomfájdalmak, sportsérülések, nőgyógyászati megbetegedések és bőrbetegségek gyógyítására. A gyógyulás mellett számtalan szórakozási lehetőséget kínál az óriási Aquapark, amely valóságos csúszdaparadicsom. A nyári főszezonban itt is a strandturizmus hódít. A 30 hektáros parkban hullám-, pezsgő-, gyerek- és élménymedencékben élvezhetjük a vakációt. Ezek mellett érdemes a kisebb gyógyhelyeket is meglátogatni, hiszen itt is találunk élményfürdőket is, amelyekben a kisebb forgalomnak köszönhetően meghittebben, nyugodtabban tölthetünk el egy-két hetet.