" />
x

Az iszapkezelésről

Közismert, hogy a hévízi tó iszapja megzavarja a női ciklust. Kimutatták, hogy "ösztrogénhatása" van.

Peloid: (görögül sár, iszap) gyógyföld. Források, tavak, folyók, tengerek üledékéből származó igen finom (0,02-0,002 milliméteres) szemcsenagyságú gyógyföld, melyet forrásvízzel főzve sterilizálnak, majd 43-45 fokra hűtve használnak fel. Az iszapnak nagy a hőtartó képessége, lassú a hőátadása. Mélyre terjedő, átmelegítő, merevségoldó, vérbőséget okozó hatása van az iszapgöngyölésnek és a hüvelyi iszapkezelésnek.

Az iszappakolást 40-50 Celsius-fokosan végezzük, mert ez kellemes a bőrnek. Reflexes hatások is érvényesülnek, mert a kezelt bőrfelszíntől távolabbi helyeken, szervekben is észlelnek változást. Átmelegíti a test szöveteit, vérbőséget okoz, nő a keringő vér mennyisége, kiürülnek a vérraktárak, fokozódik a szívre ható terhelés. A helyi anyagcsere fokozódik, a szövetek táplálkozása javul, felszívódnak a gyulladások, a lazító hatás még inkább érvényesül, jobb a regeneráció. Mechanikai hatás a mikromasszázs, melyet az apró részecskék dörzsölése, karcolása okoz a bőrön. Kémiai hatás, hogy az iszapban lévő anyagok a bőrön át felszívódnak.

A hőhatás hőelvonás formájában is érvényesül, ez a hideg iszapkezelés. Az iszap a felületén képes megkötni a test által kiválasztott anyagokat és kórokozókat. Biológiai hatása az iszapnak, hogy befolyásolja a vegetatív idegrendszert, a szervezet védekezőerejét, a hormonműködést.


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu