x

A skót zuhany

A nagy kánikulában szívesen mondogatjuk, jól jönne most egy skót zuhany, csakhogy a közhiedelemmel ellentétben a skót zuhany épphogy meleg vízzel indít, s csak később vált hidegre.

Mitől jó mégis, akár a nagy forróságban is a skót zuhany? A wellness kezelések között egyre nagyobb számban találjuk meg a különféle gyógyterápiák szelídített változatait. Ilyen például a wellness iszappakolás, vagy az ultrahangkezelés, és ide tartozik a skót zuhany is, amit váltófürdőnek is neveznek. A váltófürdő az orvosi szakirodalom meghatározása szerint váltott hőfokon, nagynyomású vízsugárral végzett kezelést takar.

Hogy mitől skót ez a zuhanyfajta, annak nem sikerült a nyomára bukkannom, de egy idevágó skót viccet találtam. A skót házat épít és megmutatja a terveket a barátjának, aki meglepődve látja, hogy a ház egy részén nincs tető. Kíváncsiskodására barátja felvilágosítja az értetlen szemlélőt, hogy az lesz a zuhanyzó. Meglehet, hogy az időjárás szeszélyei szerint ez a zuhany hol meleg, hol hideg, de a váltakozás ideje biztos nem megfelelő. A skót zuhany, ami attól függően, hogy gyógykezelésként, vagy wellness szolgáltatásként vesszük igénybe 2-15 percig tart, mindig meleg, 35-40 C fok közötti vízsugárral indít, és hideggel, 16-18 C fokossal fejezik be.

A kezelést fürdőruhában vagy fürdőruha nélkül vehetjük igénybe. Miután beálltunk a kezelőhelységbe, három-négy méter távolságból, nagy nyomású, váltott hideg-meleg vízsugarat eresztenek rá a felső végtagokra, majd az alsó végtagok végül a törzs következik, miközben mi körben forgunk. Ezt többször megismétlik, közben 30 másodpercig meleg, 10-15 másodpercig hideg vízet használnak, de gyengédebb változatában mindössze 5 másodpercet kell kibírnunk a hidegzuhany alatt. A wellness változat esetében általában az utóbbit alkalmazzák, és nem is kell a gyógyászatban előirt 15 percet kitölteni, elegendő a 2-3 perc is.

Ahogy a skót zuhany népszerűsége egyre nő, a wellness szállodák közül is mind több állít fel skót zuhanyfülkét wellness részlegében, amely kétoldalt 3-3 fúvókából lövelli ki a nagynyomású váltott vízsugarat.

A skót zuhany alatt a meleg víz hatására az erek kitágulnak, míg a hideg víz összehúzódásra kényszeríti azokat. Ez nem csak erősíti az érfalat és javítja a keringést, de rugalmasítja, feszesíti a bőrt, frissíti a szervezetet. Ezeken túl a skót zuhany immunerősítő, sőt rendszeres használatával megelőzhető a visszér kialakulása.

Ha nem is a nagykönyv szerint előírt skót zuhannyal, de hozzá hasonlóval otthon is próbálkozhatunk. A zuhanyrózsát a legerősebbre véve a végtagoktól haladva meleg vízzel lezuhanyozunk, majd ugyanezt megismételjük hideg vízzel. Nagy melegben ez hűsít, télen éppen ellenkezőleg felmelegít.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Váltófürdő termálvízzel


      A nagy nyári kánikulában már a víz látványa is üdítően hat ránk, hát még, ha még el is merülhetünk egy tiszta vizű tóban, vagy medencében. És, ha már fürdőzés, miért is ne leg...

  •