x

A Kneipp-kúra

A legenda szerint egy az 18OO-as évek elején született német fiatalember, amikor megkapta az abban az időben népbetegségnek számító tüdőbajt, minden nap megfürdött a jeges Dunában és különféle gyógyteákat fogyasztott.

Ki gondolná, hogy a ma oly nagy népszerűségnek örvendő wellness, vagy legalábbis annak előfutára, már a tizenkilencedik században is létezett?

A később katolikus lelkésszé lett Sebastian Kneipp nemcsak kigyógyult a tuberkolózisból, de az abban az időben magasnak számító 76 évet is megélte. A sikeres gyógyuláson felbuzdulva tanulmányozni kezdte az ókori rómaiak fürdőkultúráját, és a régi tudást saját tapasztalataival ötvözve írta meg a „Vízzel való gyógyításom” című könyvét, amelyben több mint százféle vizes kúrát említ meg. Azt vallotta, hogy a víznél hatásosabb gyógymód nem létezik, csak ki kell választani az egyénnek leginkább megfelelőt.

A mai wellness szolgáltatásoknál leginkább a Kneipp taposót alkalmazzák, amelyben a kövekre engedett bokáig érő meleg, majd hideg vízben sétálhatunk. Ennek lényege, mint az összes többi Kneipp kúrának, így a vizes leöntéseknek, borogatásoknak vagy a váltott fürdőnek is, hogy csak néhányat említsünk, a vérkeringés élénkítése és az anyagcsere serkentése. Mint ahogy Kneipp fogalmazott: „a testben lévő kóros anyagokat fel kell oldani és ki kell üríteni.”

Ehhez persze nem tartotta elegendőnek a vizes kezeléseket, az egészség visszanyeréséhez és megőrzéséhet öt alappillért kell figyelembe venni. A víz mellett legalább akkora jelentőséget tulajdonított a gyógyfüveknek, főzeteknek, amik viszont, mint hangsúlyozta soha nem pótolhatják a gyógyszereket. Kúráinak sarkalatos pontja volt a mozgás, ami nemcsak a keringést javítja és a szív működését segíti, de az immunrendszert is erősíti. Táplálkozás terén talán az első reformernek tekinthető, betegeinek egészséges, tápláló és könnyen emészthető ételeket ajánlott, amiben viszont a hús fogyasztása is beletartozott.

Végül az ókoriakkal együtt vallotta, csak a test és a lélek harmóniájával őrizhetjük meg egészségünket.

A maga korában a szegények gyógyítójának számító Kneippnek sok nehézséggel kellett megküzdenie tanaiért, pedig, hogy a sarlatánság vádját elkerülje, mindig orvosi segédlettel fogadta azt a több száz jelentkezőt, aki naponta felkereste őt. A késő utókor azonban nagy élvezettel alkalmazza a róla elnevezett Kneipp kúrákat, amelyek egyre több wellness szállodában vehetők már igénybe.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Hideg túlérzékenység


      Furcsa tüneteim miatt nem tudom, milyen szakrendelésre menjek. A hidegben (13 foktól lefele) fázik és fáj az arcom és a csuklónál a kezeim, főleg a hideg szélben. Nincs csalánkiütésem é...

  • 

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu