x

Tartsa magát!

A régi időkben az egyenes testtartás a jólneveltséget és a nemesi származást jelképezte. Ma már ritkán lehet látni olyan embereket az utcán, akik kihúzzák magukat, egyenes derékkal haladva céljuk felé. Sokan majdhogynem összecsuklanak, annyira nyomja a vállukat valami...

Az emberek többsége nem figyel oda az egyenes testtartásra, melyet még gyermekkorban kell megszokni.

Az ortopédusok szerint a testtartás aktív és passzív lehet. Az aktív testtartás a test spontán elhelyezkedését jelenti a térben, a passzív pedig azt a tartást, amelyet befolyásolni tudunk.

A görbe hát a gerinc valamelyik részének ferdülése miatt alakul ki. Ezt a fiatal korban kialakuló betegséget hívják osteohondropátiának (hajlott hát). A betegség a kamaszkorban fejlődik ki és a gerinc eldeformálódott részein és környékén erős fájdalom jelentkezik. Ez azzal magyarázható, hogy a gerinc legjobban eldeformálódott szakasza mozdulatlan, ezért a legnagyobb terhelés erre a részre esik. A fiatalkori osteohondropátiát többnyireskoliozis (gerincferdülés) is kíséri.

A gerinc súlyos deformációinak genetikai gyökerei vannak. Amíg a lányok körében sokkal gyakoribb a skoliozis, addig a fiúknál az osteohondropátia az elterjedtebb. Ezek a betegségek többször fordulnak elő a magas növésű gyerekeknél.

Mindenképpen meg kell különböztetnünk az ifjúkori osteohondropátiát a rossz testtartástól. Az utóbbi ugyanis a gyenge hátizomzat következtében jön létre. Megfelelő gyakorlatokkal megerősítve a hát izomzatát a gerinc kiegyenesíthető. A sportolók és a balett táncosok körében is gyakori a gerincferdülés, mégis egyenes a testtartásuk.

A fiatalkori gerincbetegségeket műtétekkel ritkán korrigálják. Ha mégis sor kerül a beavatkozásra, akkor fémszerkezetű implantátumot helyeznek a gerincre, hogy azt kiegyenesítsék. A betegek 90 százalékát konzervatív módszerekkel, gyógytornával gyógyítják. Mindenekelőtt a hát és a has izmait erősítik. A legnehezebb feladat hozzászoktatni a pácienseket a helyes testtartáshoz. Ez azért nehéz, mert sokan úgy gondolják, hogy megy ez magától is. Hiába edzi valaki az izmait addig, amíg nem szokja meg, hogy helyesen tartsa a hátát, nem tud eredményt elérni ezen a téren. Ez csakis az egyénen múlik. Nem lehet csak az orvosokra támaszkodni.

Az úszás, a testhajlítás és számos más gyakorlat segíthet a gerinc kiegyenesítésében. Nem ajánlatos nyújtó gyakorlatokkal és csontkovács beavatkozásával javítani a testtartáson. Kárt okozhatunk, ugyanis a hátfájdalmak felerősödhetnek és gerincünk még jobban eldeformálódhat.

A reklámokban megjelenő különféle övek, eszközök, amelyek állítólag a hát kiegyenesítésére szolgálnak szintén nem alkalmasak a gerincferdülés gyógyítására. Azonban hasznos lehet a hátizmok masszírozása, a gerinctorna, amelyet szakemberektől kell megtanulni. Ezeket a gyakorlatokat naponta kell elvégezni. Az egyenes háttartást pedig a tükör előtt állva kell figyelnünk. Miután beállítottuk a helyes testtartást, ehhez kell alkalmazkodnunk egész életünkben.

A rossz testtartás fájdalmat okozhat. Azok a gyerekek, akiknek nem egyenes a hátuk nagyon elfáradnak az iskolában. Ha gerincferdülést tapasztalunk kiskorú gyerekeiknél, vagyis aszimmetria látható forduljunk ortopéd szakemberhez. (Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy gerincünk alapvetően nem egyenes és testünk sem tökéletesen szimmetrikus.)

Az időben történő felismeréssel megelőzhetjük a gerincferdülés súlyosbodását, vagy más betegségek kialakulását. Ugyanis a gerincferdülés körülbelül 80 különféle betegség szimptómája lehet. Mágneses tomográfiai vizsgálattal pontosan kimutatható a fájdalom oka.

A pszichoszomatikával foglalkozók úgy vélik, a görnyedt tartás szimbolizálja az ember lelki állapotát, érzelmi beállítódását, a külső dolgokhoz való viszonyulását is. Aki görbén, ernyedten jár, az magába roskad, nem képes egyenes derékkal viselni "sorsát". Ám aki felvállalja keresztjét, azt a problémák súlya sem "lapítja agyon" - büszkén, kihúzott háttal teszi a dolgát, mert tisztában van azzal, valamiféle olyan feladata van az életben, amit csak ő tud megoldani.

[Galenus]

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom