x

Nordic walking

Hétágra süt a nap, olvad a jégcsap, a wellness-paradicsom kényelmesebb vendégei már a nyugágyakban pihennek, és egyszer csak síbotos emberek érkeznek sorra.

Na nem egy hegyorom havas lejtőiről csúsztak idáig, öltözékük is nyárias, edzőcipőt viselnek és nincsenek síléceik. Ők a nordic warking, magyarra talán sí gyaloglásnak fordítható új sportág szerelmesei. S, hogy miért jobb az egyszerű túrázásnál két bottal közlekedni? Kis utánjárással hamarosan ez is kiderül.

A kilencvenes évek második felében Skandináviából induló sport alapjai a síelők nyári edzésére vezethető vissza, némi módosítással ebből vált Nyugat-Európában tömegsporttá, hogy kis idő elteltével hozzánk is megérkezzen. A hangsúly a speciális kialakítású boton van, ami szénből és üvegszálból készül, ennek köszönhetően könnyű, mégis strapabíró. Magassága állítható, marokpántja pedig hosszú távon is kíméli a kéz és az ujjak izületeit. Ez a különleges bot azon túl, hogy tehermentesíti az izületeket, hosszabb lépéseket tesz lehetővé, ritmusosabbá teszi a járást és korra, nemre, no meg súlyra való tekintet nélkül lehetővé teszi a nagyobb távok bejárását egy-egy túra alkalmával. A botra támaszkodva a gyaloglás során nemcsak a láb mozog, de az egész felsőtest izomzatát megdolgoztatjuk, javítja a testtartást, ennek köszönhetően pedig csökkenti a hátfájást, ami a mai mozgásszegény életmódnál igen gyakori betegség. Nagy varázsa a sportágnak, hogy a jó levegőn, szép környezetben végezhetjük, de ami igazán népszerűvé tette, az az, hogy kevés megterheléssel hatékonyan égeti a zsírt, magyarán a fogyókúrák nagyszerű kiegészítője lehet.

A nordic walkingnnál megkülönböztetjük a síkterepes és a domboldali gyaloglást, és a bot cserélhető fejét ennek megfelelően választjuk ki. Habár a dombos gyaloglás – ez esetben fémcsúcsos véget kell tenni a bot végére - hatékonyabb, mint a gumipárnás, amelyet egyenletes talajon végeznek, kezdetnek ez is kiváló alkalom az edzésre. Maga a mozgásforma igen hamar elsajátítható, lényegében a sífutásra épülve az ellentétes kéz-láb munkánál a felsőtest erőteljes rásegítését kell csak gyakorolni. Nemcsak a terepet, de a ritmust is érdemes váltogatni, a lassabb sétatempót gyorsabb galopp tempóval variálni, ami megemeli a pulzusszámot és fokozza a szervezet oxigén ellátását.

Ha kevés az időnk, akár munkába menet is gyakorolhatjuk ezt a sportot, az autót otthon hagyva „botozzunk be” a munkahelyre, még az is lehet, hogy nem érünk be később, mint a forgalomban araszolva.

Győri Anna