x

Mire jó a súlyzó a vízben?

Mire jó a súlyzó a vízben?

Az aquafitness az Amerikai Egyesült Államokban indult hódító útjára néhány évtizeddel ezelőtt, bár már évszázadok óta ismerjük a vízben végzett testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Mire jó a súlyzó a vízben?

Az aquafitnessnél például elengedhetetlen kellék. A vízben tornázók olyan speciális segédeszközöket alkalmaznak, mint a külön erre a célra kifejlesztett, víztaszító anyagból készült öv, a lábra erősíthető ellenállás és a súlyzó formájú ellenállás. Az öv feladata, hogy a mozgásban résztvevőket fenntartsa a vízben, így azok csak nyakig merülnek el. Kialakítása révén a gerinc optimális helyzetbe kerül a munkavégzéshez, illetve a többi segédeszközzel együtt tökéletes egyensúlyban tartják a testet a vízben történő függőleges haladáshoz. A lábra erősíthető ellenállás és a súlyzóformájú kézi ellenállás nem úgy fejtik ki hatásukat, hogy megszívják magukat vízzel, hanem épp ellenkezőleg nagy felületük miatt nehezítik meg a mozgást, a víz ellenállásával szemben történő mozgatásuk által.Ezekből éppen úgy, mint az övből, többféle méret létezik, így optimálisan lehet kialakítani az intenzitást.

Az öv és az ellenállások méretének kiválasztásánál figyelembe kell venni a résztvevő testméreteit, tömegét, edzettségi állapotát, illetve az elérendő intenzitás nagyságát. További segédeszközöket is alkalmazhatunk: vízi-nudli, vízi-karika, labda, úszólap, kesztyűszerű tenyérellenállás. A lényeg mindig az, hogy a víz ellenállásával szemben erőt fejtsünk ki, anélkül, hogy izmainkat túlfeszítenénk.
Forrás: InforMed