x

Luna-jóga

A nagy dolgok mindig az apróságokban rejtőznek - tartja a mondás, s bizony igaz ez a Luna-jóga megszületésére is. A történet régebbi keletű, valamikor a hetvenes években kezdődött, amikor Aviva Steiner magyar származású táncosnő és sportoktató különböző korú hölgyeknek tartott órát.

Aviva Steiner igen meglepő visszajelzéseket kapott a csoport szinte valamennyi tagjától. Rövid idő elteltével ugyanis menstruációs problémáik és klimaxos tüneteik szinte egy csapásra megszűntek. Immáron tudatosan felülvizsgálva a gyakorlatokat Aviva rájött, hogy mely mozdulatsorok azok, melyek ezeket a csodálatos változásokat előidézték, és megalkotta a róla elnevezett Aviva tornát.

A módszer hamarosan óriási sikert aratott és így találkozott vele a német újságírónő, és jóga tanár, Adelheid Ohlig is. A személyes találkozójuknak szomorú apropója volt, a mindig egészségesen élő és táplálkozó Adelheidnél ugyanis az orvosok méhnyakrákot diagnosztizáltak, s sürgős műtétet javasoltak. Ám ekkor Ohlig, aki már tíz éve rendszeresen jógázott, a sebészi beavatkozás helyett, felhagyva addigi életével és az újságírással elszegődött Aviva tanítványának, s két év alatt nem csak a betegségét sikerült leküzdenie, de az Aviva-torna és az ősi jógagyakorlatok ötvözésével létrehozta a Luna-jógát.

Az elnevezés sem véletlen, hiszen a luna jelentése hold, s mint köztudott a nőkre különösen hatással vannak a holdállások, még a menszeszüket is befolyásolja, ahogyan a Luna-jóga is. A jóga mindig egy adott pontra koncentrálja a mozdulatokat, ami a Luna-jógánál a medence. Az Aviva torna, mely inkább a táncmozdulatokra helyezte a hangsúlyt, itt légző, lazító gyakorlatokkal egészül ki. A jógagyakorlatok hatására felmelegszik, és mozgékonyabbá válik a medence, javul az alhasi vérkeringés és ennek köszönhető, hogy a menstruációs görcsök, klimaxos tünetek megszűnnek, segít a peteérésben és erősíti a méhet. Egyes esetekben, úgy mondják, még a meddősség leküzdésében is segített.

Mint minden jóga, a Luna-jóga is a test a lélek és a szellem harmóniájára törekszik, s mivel a gyakorlatok közben a figyelmet a medencére, a női nemi szervekre irányítja, és ezek izomzatát erősíti, a szexuális életre is jótékony hatással van.

Persze a Luna-jóga nem csak nőknek ajánlott. Férfiaknál ugyanezek az előnyös hatások potenciajavulást eredményeznek, sőt a prosztata betegségek megelőzésében és leküzdésében is igen hatékonyak lehetnek.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom