x

Harmónia és egyesülés

Ennek a küzdősportnak a megalapítása a 20. század elejére tehető és a japán Morihei Ueshiba (1883-1969) nevéhez fűződik (O-Sensei), aki megfigyelte a több száz éves Samurai iskolák technikáit és élete során úgy fegyverekkel, mint anélkül legyőzhetetlen harcossá vált.

„Ai” (japánul Awase) annyit jelent, mint harmónia és egyesülés, ez azt jelenti, hogy az aikido-ban nem az ellenfél erejével szemben kell harcolni, hanem azzal együtt. A „ki” (amely a kínai chi szóból ered) a japánban az életenergia kifejezésére szolgál. Az aikido tehát annyit jelent, mint „a harmonizálás útja a kozmikus energiához”.

Az aikido különleges értéke abban rejlik, hogy az alapító a technikákat nem csak a harcművészet külső céljára használta fel, hanem mélyebb értelemben is, az életenergia megerősítésére. Az aikido célja a pszichikai-energetikai folyamatok feloldása.

Ebben a sportban sem a rúgás, sem az ütés nem megengedett. Az aikido harcos sokkal inkább arra törekszik, hogy ügyes mozdulatokkal hagyja kitérni ellenfelét.

Az óra rendszerint meditációval kezdődik, melyet a mozgás-, egyensúly- és koordinációs gyakorlatok követnek. Valamennyi gyakorlat lényege az „esés gyakorlása”.

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu