x

Gerinctorna

A baj gyökere talán ott kezdődött, hogy használni akartuk a kezünket és két lábra álltunk. A civilizáció fejlődésével azután tovább burjánzott a probléma, egyre kevesebbet mozogtunk.

Majd mind többet ültünk, jött a telefon, a TV, a számítógép, s igen csak rendellenes pózokba helyezkedtünk. Mindezeket tetézte a jóléti társadalom másik nagy hátulütője a túlsúly. Ennek egyenes következménye pedig mi más is lehetne, mint a mind gyakoribb mozgásszervi probléma, a hát- nyakmerevség, derékfájás. Az ok a gerinc túlterhelése és a nyakatekert pózok, amelyek elfárasztják a gerincoszlopot.

Először csak a rossz tartás jelentkezik, már nemcsak ülő helyzetben, de állás és séta közben is enyhén meggörbül a hát, előreesik a váll. Ekkor még fájdalom nem jelentkezik, legfeljebb a gondos szülő, vagy pedagógus csap a hát közepére „húzd ki magad” felkiáltással. Meglepő statisztika bizonyítja ugyanis, hogy már az óvodás, kisiskolás gyerekek közül is szinte minden másodiknak rossz a tartása. Kellő odafigyelés híján ez odáig fajulhat, hogy a gerinc deformálódik, az izmok bemerevednek és már fájdalom is jelentkezik.

Nem véletlen tehát, hogy előtérbe került a korai orvoslás ötlete. Ezek száma ma már megszámlálhatatlan. Létezik ülőpárna, autósülésre, irodai székre helyezhető deréktámasz, a keleti gyógymódon alapuló otthon használatos chi gép éppúgy, mint deréköv.

A legjobb módszer azonban a torna. A speciális gerinctorna lényege a nyújtás, erősítés és lazítás. Amikor a gerinc melletti izmokat megnyújtjuk nemcsak a porcok jutnak oxigénhez, de az itt futó idegszálak is felszabadulnak, így még a stresszoldásra is remek lehetőség. A hát izomzatának erősítésével elérhetjük, hogy a rossz testtartást levetkőzzük, a gerinc a megfelelő állapotba kerüljön. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha még csak a hanyag testtartás okoz problémát és nem alakultak ki eltérések. Persze az orvoslás soha nem késő! A megfelelő gerinctornával ugyanis a fájdalom is csökkenthető. Habár sokfele olvashatunk a gerinctornához gyakorlatokat, eleinte mégis célszerű szakember segítségét kérni, hiszen a rosszul végzett gyakorlatok esetleg még árthatnak is. A gerinctornát hetente legalább háromszor fél órát érdemes végezni, s ha egy jó tanár segítségével már elsajátítottuk a mozdulatsort, beiktathatjuk az esti rituálék sorába is.

Győri Anna