" /> " />
x

Frissen, fiatalosan!

Frissen, fiatalosan!

Bizonyára ismerik a mondást: "Olyan fiatal vagy, amilyennek érzed magad". S bár légzőrendszerünk már nem úgy reagál a terhelésre, mint húszéves korunkban, a sportolásról semmiképp nem szabad lemondanunk! Természetesen a legtöbb embernél a biológiai óra szerepet játszik abban, hogy mit tegyen az egészségéért.

Ez nem azt jelenti, hogy 40 éves korban “be kell dobni” a tornázás után használt törülközőt, hanem éppen ellenkezőleg. Az egyes korosztályoknak életkoruknak megfelelően kell időt kell szentelni a testmozgásra, de jobban meg kell válogatni, melyik fajtáját válasszák. Az alábbiakban 10-es korcsoportok szerint vázoljuk fel, mit tehetünk annak érdekébe, hogy fiatalosak maradjunk.

Minden korosztálynak a megfelelő testmozgást!

Cipeljen szatyrot, használjon súlyzót!

Tanácsok húsztól harminc éveseknek Sok nő a szívre eléggé megterhelő erőedzéseket tart ebben a korban, ugyanis ezek nagy mennyiségű kalóriát égetnek el, és ez a korosztály általában nagyon aggódik a súlya miatt. Az ilyen kalória-égető aerobic-edzések helyesek, de nem hagynak elég teret az erőedzésekre és a súlyzózásra.

Pedig nagy hiba lenne kihagyni az erőedzéseket. A huszonévesek még képesek a csonttömegük növelésére, ami megvédi őket a későbbi csontritkulástól. Alapvetően minden erősítő gyakorlat – kézi súlyzókkal, speciális gépeken, de bármely súly emelésével – segíthet a csonttömeg növelésében.

Még a segédeszköz nélkül is végezhető, hagyományos tornagyakorlatok is hasznosak lehetnek, de a nehéz szatyrok cipelése sem ártalmas ebből a szempontból. Ha valaki nem szed szteroidokat, és nem órákig emel súlyt naponta, hasznos, ha a konditerembe is gyakran ellátogat.

Aaerobic a harminctól negyvenig

Ön még fiatal – és remélhetőleg egészséges. Még ha soha életében nem tornázott eddig naponta, akkor sincs késő elkezdeni. A szakemberek szerint az aerobic testedzéssel lehet ebben a korban a legjobban erősíteni a szívet. Ez lehetővé teszi, hogy teljes erőbedobással tornázzék, ami megvédi az esetlegesen később előforduló szívbetegségektől.

Amennyiben teljesen kezdő ezen a téren, előbb ajánlatos a napi gyaloglás, vagy ha lehetősége van rá, a biciklizés. Végezheti a fokozatos erősségű aerobic gyakorlatokat otthon is, videófilm alapján. De ha mégsem szeretné azt a fajta tornát, a labdajátékok – például a kosárlabda – szintén hasznosak.

További ajánlatok ennek a korosztálynak: futás, ugrókötelezés, tenisz, síelés (hóban vagy vízen), fallabda, tollaslabda.

Negyven és ötven között: könnyedebb gyakorlatok

Amikor eléri a 40 éves kort, figyelembe kell vennie, hogy az ízületei is annyi idősek. Mialatt még képes a súlyokkal végzett gyakorlatokra a konditeremben, az izomtömeg növelésére, állóképessége fokozására, védenie kell a könnyen sérülő ízületeit. Egy problémás térd vagy tenisz-könyök megviselheti egy egyébként sportos nő egészségét, ami súlygyarapodáshoz, álmatlansághoz és depresszióhoz vezethet ebben a korban, nem beszélve a test rugalmasságának csökkenéséről.

A szakember ennek a korosztálynak nem túlságosan megerőltető gyakorlatokat javasol, amelyek révén viszont nagy mennyiségű kalória égethető el. Első lépésben vehet egy jó biciklit, mely síkterepre és hegyi utakra egyaránt megfelelő. De ha életstílusa csak az egyikre teszi lehetővé a kerékpározást, a bicikli fajtájának természetesen ahhoz kell igazodnia. Amennyiben jobban érdekli az úszás, olcsóbban megoldhatja: vesz egy szép úszódresszt és már indulhat is a közeli uszodába (az uszodabérletek ára is kibírható).

További ajánlatok ennek a korosztálynak. alacsony hatásfokú aerobic, kézilabda, enyhébb, konditeremben végzett gyakorlatok, gyaloglás, sík terepen történő síelés.

Ötven felett: fitnesz a rugalmasságért

Nincs oka rá, hogy ne tehetné meg mindazt, amit az előző korcsoportoknak ajánlott, csak módjával! Ami alapvető, az az erőnléti edzés és a szíverősítő gyakorlatok, hozzáadva néhány, az unalmat elűző és a test rugalmasságát elősegítő testmozgást.

A szakemberek által ennek a korosztálynak javasolt gyakorlatok élén a jóga áll, amelynek segítségével az izmok is karban tarthatók, a test rugalmassága is növelhető, de a lelki egyensúly is elérhető.

Lehet, hogy először nehezeknek tűnnek önnek a jógagyakorlatok, de ha kezdetben vesz egy videófilmet, vagy beiratkozik kezdő jógatanfolyamra, hamarosan meg fog szűnni az idegenkedése. Azután már csak egy kényelmes sportruhát kell vennie a jógázáshoz, és indulhat is az edzés. Egyébként minden, keleti eredetű “enyhe” sport javasolt, ezen felül a korcsolyázás, a golf, de még a táncolás is javára válhat.

[forrás: Galenus]

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom