x

Fájós derék

"Pénztárosként dolgozom egy élelmiszerboltban. Mostanában elég gyakran fáj a derekam. Néha árut is kell rakodnom, elég nehéz dobozokat emelgetek. Ilyenkor egy rossz mozdulatot követően még elviselhetetlenebb a fájdalom. Hogyan lehetne segíteni rajtam gyógyszereken kívül, mert a napjaimat már eléggé megkeseríti az állandó derékfájás?"

A panasz nem egyedülálló, hiszen Magyarország felnőtt lakosságának körülbelül 50-60%-a szenved valamilyen mozgásszervi panasztól. Ezek között is leggyakoribb tünet a derékfájás, mely általában visszatérő vagy krónikus lefolyású.

Tanácsaim a következők:

Annak érdekében, hogy kiderüljön, panaszainak hátterében milyen elváltozás áll, minél előbb forduljon orvoshoz! Gondos fizikális vizsgálattal, illetve indokolt esetben különböző képalkotó módszerekkel (pl. röntgen, ultrahang, CT, MR) legtöbbször meghatározható a kór kiváltó oka. Mozgásszervi eredetű derékfájásnál általában az ágyéki gerinc mozgásszegmentumának (csigolyák közötti porckorong, kisízületek) stabilitása meggyengül, ezt többnyire túlterhelés miatt létrejött sérülések, degeneratív gerincváltozások, porckorongsérv idézi elő leggyakrabban.

A derékfájás megelőzésében fontos az ideális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás, a helyes testtartás, a gerinc megfelelő terhelése (például nehéz tárgyat sohase előrehajolással, hanem guggolásból emeljen).

Heveny derékfájás (lumbágó) esetén elsődleges cél a fájdalom csillapítása és gyulladáscsökkentése. Ez általában elérhető néhány napos ágynyugalommal. Súlyosabb esetben ez kiegészülhet fájdalomcsillapítókkal, helyi injekciós kezeléssel.

Kedvező hatású a kiropraktika vagy manuálterápia is a gerinc normális funkciójának helyreállításában, a gerincpanaszok kiújulásának megelőzésében - ez a módszer azonban előrehaladott porckorongsérvben ellenjavallt.

Krónikus derékfájás esetén fontos a gerincet nem terhelő, rendszeres szabadidős testmozgás (úszás, szobabiciklizés) mellett az egyénre szabott gerinctorna is.

Jól használható módszerek még a pulzáló szignálterápia, amely enyhíti a fájdalmat, segíthet oldani az izom- és ízületi merevséget, emeli a fájdalomküszöböt, vagyis csökkenti a fájdalomérzékenységet.

Az akupunktúra és az akupresszúra legjobban a krónikus fájdalmak csillapításában segíthet. Aki fél a tűszúrástól, annak jó hír, hogy az akupunktúrás pontokat lehetséges már fájdalommentesen, például lézerrel és elektro-akupunktúrás készülékkel is kezelni.

Magyarországon kevéssé ismert és elterjedt, ám igen hatékony fájdalomcsillapító eljárás a neurálterápia. Ilyenkor az orvos speciális pontokat kezel, és a szúráskor kis mennyiségű helyi érzéstelenítőt is bead.

A kezelések kiegészíthetőek görcsoldó, izomlazító masszázstechnikákkal és helyileg alkalmazható, vérátáramlást fokozó, gyógynövényeket tartalmazó kenőcsökkel, oldatokkal, pakolásokkal. A masszázsok közül leghatékonyabbak a shiatsu-, az akupresszúrás, a Youmeiho- és a thaimasszázs. A gyógynövények közül pedig leginkább a vérbőségfokozó és izomlazító hatásúakat ajánljuk: eukaliptusz-, fenyő-, borsmentaolajat, árnika- és feketenadálytő-krémet vagy fűzfakéregteás gyógyfürdőt.

Mielőbbi jobbulást kívánva üdvözli: dr. Lakosi Gabriella

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu