x

Derékba tört kínok

Derékba tört kínok

Dr. Apáthy Ágnes, az ORFI főorvosa szerint az esetek 80%-ban inkább mozgásszervi eredetű derékfájásról beszélhetünk, melynek pontos kiinduló pontját általában nehéz meghatározni. A mechanikus derékfájás alapvető oka a csigolyák közti porckorong víztartalmának csökkenése. A porckorong zsugorodásával a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, s ezáltal a kis ízületek elcsúsznak, instabillá válnak.

A csont- és izomrendszeri fájdalmak gyakori formája a derékfájás. Az esetek nagy részében a derékfájások hátterében az egészségtelen, mozgásszegény életmód áll. A deréktájéki fájdalmak 15-20%-a hátterében bel-, illetve nőgyógyászati jellegű elváltozások állnak. Tompa derékfájdalom jelentkezik pl. vesekő következtében, vagy a hölgyeknél a menzesz első napjaiban. Derékfájdalom jelentkezhet a hasnyálmirigy, a gerinc, illetve a csigolya daganatos megbetegedése eredményeként, baktérium vagy TBC okozta gyulladással járó betegségek, valamint az anyagcsere-folyamatok változásaival járó betegségek, mint pl. a csontritkulás esetében. Ezek kezelése természetesen speciális terápiát igényel, mely az alapbetegség kiiktatásával a derékfájdalmat is megszünteti.

Azt, hogy a derék fájdalmát pontosan melyik ízület irritációja okozza nehéz megmondani, de a kezelés szempontjából szerencsére ez nem is fontos. Az akut derékfájdalom gyógymódja, ugyanis minden esetben ugyanaz. A beteget 2-3 napig a számára legkényelmesebb pózban fektetik és a fájdalomtól függően fájdalomcsillapítót kap. 2-3 nap elteltével azonban mindenképpen fel kell kelnie az ágyból, hiszen minél tovább marad terhelés nélkül a hát izomzata, annál krónikusabbá válhat a fájdalom.

Az esetek 90%-ban a mechanikus derékfájást nem lehet műtéti úton kezelni, de a fájdalom kiküszöbölhető, ha betartjuk orvosunk tanácsait és kerüljük a tartós ülést vagy állást, ami a gerinc számára a legnagyobb megterhelést jelenti. Ilyen esetben nem ajánlatos nehéz terheket cipelni, (ezeket a két karra elosztva szabad csak vinni), valamint hajlásból emelni. Emellett -- az orvos utasításainak megfelelően -- naponta ajánlatos gerinc és hátizomzat erősítő tornát végezni.

Ha a fájdalom nem szűnik, -- és csak ebben az esetben! -- komolyabb vizsgálatokra is szükség lehet (röntgen, CT, MRI), ám amennyiben ezek is ugyanazt a kórképet állapítják meg, a megoldás a régi: kímélő mozdulatok és gerinctorna.

Dr. Apáthy Ágnes tapasztalatai szerint a derékfájások zöme 35 és 55 év között jelentkezik, de manapság sajnos igen gyakori a fiatal korban kezdődő akut derékfájdalom. Ebben rendkívül nagy szerepet játszik a mozgásszegény életmód és a már gyermekkorban kialakuló rossz testtartás. A mindennapos rohanás nem fejleszti a hátizmokat és miután általában ezt is rossz tartással végezzük, inkább rontunk a helyzeten, mint javítanánk. Rendszeres fizikai munkával, gerinctornával, valamint gerincterhelő testmozgással -- ilyen pl. a megfelelő technikájú úszás -- azonban könynyen megelőzhetjük a mozgásszervi eredetű derékfájdalom kialakulását.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Fájós derék


      "Pénztárosként dolgozom egy élelmiszerboltban. Mostanában elég gyakran fáj a derekam. Néha árut is kell rakodnom, elég nehéz dobozokat emelgetek. Ilyenkor egy rossz mozdulatot követően m...

  •