x

Capoeira aerobic

Capoeira aerobic

Igaz, hogy harcművészeti játékként írják le, de a break tánc elemei is fellehetőek benne, és a zenthaigerivel ellentétben ez csak edzett, sportos alkatú fiataloknak ajánlott.

Gyökerei egészen Afrikáig nyúlnak. Valamikor még a tizenhatodik században a Brazíliába hurcolt rabszolgák fejezték ki ezzel érzéseiket és összetartozásukat. Harci táncként gyakorolták, nevét arról az erdős területről kapta, amely védelmet és rejtekhelyet is nyújtott számukra. A múlt század elején két formája is létezett más-más elemekre helyezve a hangsúlyt. Míg az egyikben a földközeli mozgások kaptak nagyobb szerepet, a másikban inkább az akrobatikus elemek érvényesültek. Mindkettőben sok volt a csel, a támadást utánzó erős rúgás, ehhez a zene ritmusa is jó alapot adott. A mai formáját az 1930-as években nyerte el, amely már sokkal finomabb és kiegyenlítettebb mozgást igényel. Sokan táncművészeti elemeket is építettek bele, majd aerobic mozdulatokkal színesítették, és ez tette mára a fiatalok körében oly népszerűvé.

A capoeira aerobic nagyon jó erő- és állóképesség fejlesztő. Képes olyan gerinc melletti izmokat is megmozgatni, melyre egyetlen más aerobic-fajta sem alkalmas. A testformáláshoz tudni kell, hogy elsősorban a far, a has, a hát és a combizmot erősíti, és nagyon jó tartásjavító. Egy-egy capoeira aerobic nagyon kemény kondi órának számít, ezért kifejezetten csak az edzetteknek ajánlott.