x

Az Alexander módszer

Barátnői csevelyre gyűlünk össze, csupa számítógéphez kötött „munkás”. A röpke pletyire szánt idő alatt ki a vállát masszírozza , ki a nyakát tekergeti önkéntelenül, mindenkinek fáj valahol.

Nem kell hozzá hosszú idő, hogy belemelegedjünk a különféle tuti tippekbe, amiből mindenkinek akad egy, amelyik, ha átmenetileg is, de szünteti a bajokat, mígnem egyikünk előhozakodik a bűvös Alexander módszerrel. Esküszik rá, hogy ő már sok mindent kipróbált, de nála egyedül ez száműzte örökre az izületi merevséget, és ma már órákat tölthet a monitor előtt akkor sem sajog a válla és a háta, mint régen. Időnként ugyanis szüneteket tart és az Alexander módszerrel helyreállítja az izmok merevségét.

Azonnal kíváncsivá tesz, miből állhat ez a csoda módszer. Ahogy olvasom, az Alexander módszer nem más, mint a régi rossz szokások levetkőzése. Tetszés szerint űzhető csoportosan, vagy egyénileg, és speciális öltözet sem kell hozzá, csak valami kényelmes ruha. Nem megerőltető, hiszen a tréner előtt csak a hétköznapi mozgásunkat kell bemutatni, mint például a séta, hajlás, fordulás… Az edző ezek után megállapítja, hogy az izmaiknál, vagy a testtartásunkban hol a hiba és rávezet arra, hogy miként küszöbölhető ki mindez. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy újratanítja a mozgást, visszaidézve a gyermekkort, amikor még önkéntelenül is megtaláltuk azt a pózt, ami a legkényelmesebb. Amikorra megtanuljuk korrigálni a hibákat, képesek leszünk saját magunk kijavítani a számítógépnél, fizikai munkánál, tanulásnál felvett rossz tartás okozta izommerevséget, és ezzel együtt megszüntetni a fájdalmat.

Az alig száz éves Alexander módszer története hétköznapinak mondható. Élt egyszer Ausztráliában egy Frederick Alexander nevű énekes, akinek egy nap gondja akadt a hangjával. Az orvosok tanácstalanok voltak, hiszen semmilyen fizikai elváltozást nem találtak. Alexander rájött arra, hogy a problémát a testi-lelki görcsösség okozza és elkezdte kikísérletezni a saját módszerét. A lazító mozdulatok állandó és tudatos ismétlése egy idő után rögzült, és pszichésen is oldotta a feszültséget. Mint a népmesében a módszer szájról-szájra terjedt, és ma már az amerikai sztárok közül is sokan élnek ezzel a módszerrel. Talán ennek is köszönhető, hogy a világon mindenfelé, így Magyarországon is egyre inkább terjed.

Talán itt az idő, hogy én is kipróbáljam?!

Győri Anna