x

Amit a jógázásról még nem tudtál

Amit a jógázásról még nem tudtál

Ma már a wellness szállodák kínálatában is szerepel jógaoktatás. Hogy többet tudjunk meg erről a keleti mozgásformáról, egy szakértőt, Falkay Krisztina jóga-oktatót kerestük meg, aki a budapesti Bikram Jóga Központ egyik vezetője.

A keleti és nyugati kultúrák a jógát nevezik tudománynak, vallásnak, filozófiának, de abban mind egyetértenek, hogy nagy segítséget nyújt a XXI. század emberének. Ön szerint mi a jóga valójában?

Szerencsére a jóga ma már egyre nagyobb körben válik népszerűvé, köszönve ezt fizikai, lelki és szellemi gyógyító erejének. A jóga nem vallás, bár gyakorlása megtanít minket hinni önmagunkban és másokban. A jóga egy hosszú önismereti út, ami nem ér véget a jógateremből való távozás után, az igazi feladat az ott szerzett tapasztalatok átültetetése a mindennapokba. A jógának sok irányzata létezik, ezek közül a legelterjedtebb a Hatha-jóga, ami a fizikai gyakorláson keresztül tanít meg az önfegyelemre és saját testünk tiszteletére. Az ászanák (testhelyzetek), pránajámák (légzőgyakorlatok) segítnek a legkülönfélébb fizikai problémák gyógyításában, legyen az mozgás- vagy belső szervi elváltozás. Hatha-jóga órán nagyon fontos szerepet kap a koncentráció, melynek hiánya szinte kézzelfogható a mai világban.

A jógának különböző szintjei vannak. Igényel-e valamiféle fokozatosságot a jógagyakorlatok elsajátítása?

Természetesen a jóga gyakorlásban is vannak kezdő és haladó testhelyzetek. Kezdő jóga órán az első és legfontosabb feladat a helyes testtartás megtanítása és az azért felelős izmok megerősítése. Ahogy a jógázó egyre erősebb, hajlékonyabb lesz, úgy térhet át fokozatosan a haladóbb testhelyzetekre. Fontos megemlíteni, hogy a fizikai gyakorlás előfeltétele a szellemi gyakorlatoknak, hiszen meditáció alatt az egyik legfontosabb dolog a mozdulatlanság. Általában valamilyen ülésformában (pl. törökülésben) végezzük, amihez elengedhetetlen az izületek bizonyos szintű rugalmassága.

Van-e szerepe az életkornak, vagy kortól független a gyakorlása?

A jógát bárki, bármilyen életkorban elkezdheti, hiszen a gyakorlatok tárháza kimeríthetetlen. A testhelyzetek több tízezer variációja lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki megtalálhassa a fizikai szintjének megfelelő irányzatot.

Miért létezik külön női jóga? A nőknél más-más testrészt kell megmozgatni ahhoz, hogy jó formában legyenek?

A nőiség átélése alap hiányosság a mai világban. A női-férfi szerepek kezdenek felcserélődni, hiszen rengeteg követelménynek kell megfelelnünk, ami néha még a férfiak számára is emberpróbáló. A női jóga segít felvenni a kapcsolatot a bennünk élő nővel és a nőiség szerepének átélésében. A különleges gyakorlatok főleg a medence körüli izmokat dolgoztatják, ami a fertőzések, nemi problémák megelőzésében elengedhetetlen.

A jógát alternatív gyógymódként is számon tartják. Milyen betegségek kezelésében nyújthat segítséget?

A jóga gyakorlásának egyik célja, hogy a test működését visszaállítsa az egészséges szintre. Egy adott testhelyzet végzése közben nem csak az izmok, izületek dolgoznak, hanem a belső szervek átmasszírozásával serkentjük azok működését, így az ott termelt hormonok kiválasztását is. Immunerősítő hatása miatt rendkívüli segítség influenza idején, illetve más fertőző betegség kialakulásának megelőzésében. Néhány fontosabb elváltozás, betegség melynek kezelésében segítséget nyújthat a jóga: fejfájás, migrén, izületi gyulladások, lumbágó, gerincsérv, cukorbetegség, magas-, illetve alacsony vérnyomás, autoimmun betegség, pánik roham.

Az orvosok szerint testünk a megemelkedett stressz-szinttől öregszik. Ha a jóga ezt csökkenti, vagy megszünteti, akkor fiatalon tartására is képes?

Stressz hatására a szervezetben felszaporodnak a szabadgyökök, melyek nagymértékben gyorsítják az öregedési folyamatokat. Jógaórán a teljes nyugalom, óra végén pedig a relaxáció a cél, így a stressz-hatások csökkennek. A rendszeres gyakorlás segít abban, hogy ezt a nyugalmat fenntarthassuk stressz helyzetben is.

A sikertelen fogyókúrák után sokan a jóga segítségét veszik igénybe a karcsúsodáshoz. Hogyan tudja a jóga támogatni a súlyvesztést?

A jóga egy komplex rendszer, mely kihat a testünkre, elménkre és lelkünkre. A testhelyzetek gyakorlásával, légző gyakorlatokkal a test minden egyes izmát átformálhatjuk, növelhetjük anyagcserénket. A fizikai tapasztalás által megnő az önbizalom, a kitartás, ami fogyókúra szempontjából döntő jelentőségű.

Miért pont a Bikram jógát választotta?

Első Bikram jógaórám után úgy döntöttem, nem megyek vissza többet, annyira sokkoló volt számomra. Másnap viszont hihetetlenül jól éreztem magam, így két nap múlva mégis visszamentem, azután újra és újra. Azóta minden egyes jógaórán valami újat tanulok magamról és a testem működéséről. A Bikram jóga 26 testhelyzet és 2 légző gyakorlat egymásra épített rendszere. A gyakorlatok sorrendje gondoskodik arról, hogy az adott testhelyzet előnyújtsa, bemelegítse a következő gyakorlatban használt izmokat, izületeket, szalagokat. Mindezt 38-40 C fokos hőmérsékletű teremben végezzük, ami mélyebb nyújtást és kisebb sérülésveszélyt eredményez. A meleg hatására nagyfokú az izzadás, így a méregtelenítés hatékonyabb.

Kinek a nevéhez fűződik a jóga ezen válfajának kidolgozása?

A Bikram jóga Bikram Choudhury nevéhez fűződik, aki már három évesen elkezdett jógázni, de egy baleset miatt az orvosok közölték vele, hogy nem lesz képes járni többé. Gurujával, Bishnu Charan Ghosh-sal válogatták ki, és állították sorrendbe a többezer jógagyakorlat közül azt a 26-ot, amit ma is végzünk. Ezzel a gyakorlatsorral Bikram térde teljesen rendbejött és guruja halála után elindult, hogy a tapasztalatait megossza másokkal is.

Aki kedvet érez arra, hogy kipróbálja a Bikram jógát, mire készüljön fel?

Ez egy hosszú utazás kezdete, tehát ne legyenek elvárásaink magunk felé, csak élvezzék a 90 perc minden pillanatát. Óra után vannak, akik hihetetlen energikusak lesznek, de az első pár alkalom után nagyfokú fáradtság is előfordulhat.

Szállodák, ahol jógázni lehet:

Danubius Health Spa Resort Sárvár****
Wolf Hotel és Panzió***

Győri Anna