x

A séta hatása az egészségre

A séta hatása az egészségre

BOSTON, USA. Míg meglehetősen sok bizonyíték ismert arra nézve, hogy az élénk testmozgás véd a szívbetegségek ellen, sokkal kevesebb van azt bizonyítandó, hogy a napi séta hasonlóképpen hat. A Harvard Medical School kutatói a közelmúltban tették közzé egy tanulmányuk eredményeit, amelyben a sétának a szívbetegségek kockázatára gyakorolt hatását vizsgálták. Tanulmányukban 73 743 posztmenopauzás nő vett részt, életkoruk 50 és 79 év között volt a tanulmány kezdetekor. Átlagosan 3,2 év követési időszak után a résztvevők körében 345 újonnan diagnosztizált szívkoszorúér-betegség, 309 stroke, és 1551 első cardiovascularis esemény fordult elő.

A kutatók megállapították, hogy a gyors séta és a heti legalább 2,5 óra élénk testedzés egyenlő mértékben véd a szívbetegségek ellen. Mindkettő mintegy 30 százalékkal csökkenti a kockázatot. A kockázatcsökkenés független volt a kortól, etnikumtól, testtömeg-indextől, és a testmozgás időtartamával és intenzitásával együtt nőtt. A kutatók azt is tapasztalták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata jelentősen nőtt az ülve és fekve töltött idő hosszával. Azoknál a nőknél, akik 12-15 órát töltöttek egy nap fekve vagy alva, 38 százalékkal magasabb volt a kockázat, és akik 16 vagy annál több órát töltöttek ülve vagy fekve, a kockázat 68 százalékkal nagyobb volt, mint akik csupán 4 órát vagy annál kevesebbet ültek.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a mérsékelt intenzitású edzés, például a séta, jelentős cardiovascularis előnyökkel jár a posztmenopauzás nőknél.