x

Akupunktúra ezer bajra

Talán nincs is még egy olyan kezelés, ami annyiféle bajra kínálna orvoslást, mint az akupunktúra. A fejfájástól a lumbágóig, a fogyástól a dohányzásról való leszokásig szinte mindenre bevethető fegyvernek bizonyult.

Ezt az ősi kínai gyógymódot csont tűkkel kezdték el alkalmazni, hogy az ezüst és arany tűkön át elérkezzenek a mai acélötvözethez, amivel a meridián pontokat stimulálják, s az elakadt energiának szabad áramlást biztosítanak.
A kínai filozófia szerint ugyanis az energiák elakadása betegíti meg a testet, s ha ezt felszabadítjuk, helyreáll az egyensúly. A különbség a kezelések során az, hogy más-más pontot, más-más formában aktivizálnak a tűk segítségével. Hozzánk csak alig húsz évvel ezelőtt érkezett el, de gyengédebb társával, az akupresszúrával együtt nem csupán a gyógyításban, de a szépség megőrzésében is hamar népszerűvé vált.

Mire jó az akupunktúra?

Hogy mi mindenre alkalmazható az akupunktúra, arról egy egész könyvet lehetne írni, ezért most csak szemezgetünk a lehetőségek között. Az akupunktúra legrégebbi és legfőbb területe mind a mai napig a fájdalomcsillapítás. Ki ne hallott volna már történeteket arról, hogy ismerőse, rokona alig tudta elvonszolni magát a kezelésre, majd csekély fél óra elteltével könnyedén kitáncolt a rendelőből? A természetgyógyász rendelőjében gyógyítanak ezzel a módszerrel ideggyulladásokat, izületi problémákat, reumatikus fájdalmakat, becsípődéseket, húzódásokat. Habár a beteg már az első kezelés után megkönnyebbül, több alkalomra van szükség ahhoz, hogy tartós gyógyulást érjenek el.

Tántink idegbecsípődéssel kereste fel az egyik neves intézményt, s nem csak a járása lett kecses és fájdalom-mentes, de pollen allergiája is egy csapásra megszűnt. Nem csoda, hiszen a tűszúrásos módszerrel a ma egyre jobban jelen lévő asztmát, allergiát is orvosolni lehet. Mivel gyerekek körében fordulnak elő a leggyakrabban ezek a betegségek, s ők ódzkodnak a tűszúrástól, jó hír, hogy ugyanezt a hatást akupresszúrával is el lehet érni. Ilyenkor a meridián pontokat nyomással vagy gyengéd ütögetéssel stimulálják.

Az akupunktúra ugyanakkor kitűnően használható különféle szenvedélyek leküzdésére is. Egyre több helyen alkalmazzák például az alkoholról és a nikotinfüggőségről való leszoktatásra, amikor is a fülbe helyezik a tűket, amit a következő látogatásig bent is hagynak. Ezzel tulajdonképpen csak a cigaretta utáni vágyat szüntetik meg, de még mindig ott vannak a hozzátartozó rituálék. Jobb helyeken kikérdezik a pácienseket a dohányzási szokásaikról, és felvilágosítják őket, hogy miként változtassanak, hogy a kezelés eredményes legyen.

Amikor a fiatalos megjelenés fél siker, és a szépségért akár szenvedni is képesek vagyunk, mi sem természetesebb, hogy az arcszépítő eljárásoknál és bőrfiatalításnál is felhasználják az akupunktúrát. Ilyenkor az arc, a nyak és a dekoltázs akupunktúrás pontjaira szúrnak apró tűket, s ezzel nem csak a vérkeringést serkentik, de a kollagén termelődést is beindítják. Híres nők, mint Madonna, és hiúbb férfiak, mint Sylvester Stalone is használják ezt a ránctalanító megoldást.

Azt azonban mindenki vegye figyelembe, ha ezt a módszert választja, jó pár hetet kell rászánnia az idejéből, cserébe viszont teljesen fájdalom-és kockázatmentes eljárásról van szó, ráadásul látványos eredményeket érhetünk el vele. Egy-egy kúra után a megereszkedett arcbőr kisimul, a ráncok erőteljesen halványulnak, a bőr hidratálttá válik, az arc egésze láthatóan megfiatalodik. Ötven év feletti ismerősöm, aki nem akart belenyugodni az idő múlásába, egy akupunktúrával kombinált kozmetikai kezelést választott a plasztikai műtét helyett a kisebb kockázat miatt. Az első két héten az akupunktúrát hidrodermabráziós kezeléssel kombinálták: az akupunktúrás kezelésből hetente háromszor 20 perces kezelést kapott, amit egyszer hidrodermabráziós eljárással párosítottak. A hidrodermabrázióval kombinált ultrahangos készülékkel rétegenként és nagyon kíméletesen eltávolították az elhalt hámsejteket és szöveteket, amivel segítették, hogy a bőr megújíthassa önmagát.
A következő hat hétben az akupunktúrás kezelés heti egy 20 perces alkalomra csökkent, viszont hat mezoterápiás maszk felvitelével bővült, amely jótékony mágneses energiamezőt generál, így segíti az aktív kozmetikai hatóanyagok beszívódását a bőr mélyebb rétegeibe. A bőrfiatalító kúra utolsó mozzanataként hat fotorejuvenációs fényterápiát ajánlottak neki, de ez a bőr állapotától függően egyénenként változó. Mindezek a kollagén természetes képződését aktiválják, és hosszú időre tartósítják a bőr fiatalságát. A kozmetikai kezelések akupunktúrával kombinálva azért hatékonyabbak, mert a hatás akár évekig is kitart. Ötvenes ismerősöm, aki most negyvennek se néz ki, már egy éve élvezi ráncai elvesztését és azt mondja, ha kell, újra ezt választja.

Az ősi kínai gyógymód és a modernkori vágyak találkozásából született meg a másik népszerű alkalmazása az akupunktúrának, ami a fogyasztás. Kolléganőm a beültethető tartós tűk segítségével három hét alatt öt kilót adott le, az eredmény pedig két évig tartott Az akupunktúrás tűket a fülében helyezték el, mert itt megtalálható a szervezet valamennyi akupunktúrás pontja, itt a legkevésbé zavaró hosszas viselése.