x

Táplálék-kiegészítők

Táplálék-kiegészítők

A modernkor „találmánya” a táplálék-kiegészítő, s mint ahogy a neve is mutatja, azért van rá szükségünk, mert pusztán a táplálkozással már nem tudjuk a megfelelő tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, a szervezetbe juttatni.

align=left Ennek nem csak az az oka, hogy mind több finomított, tartósított, félkész vagy készételt fogyasztunk,hanem az is, hogy a zöldségek, gyümölcsök közel negyven százalékkal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint akár egy emberöltővel ezelőtt. Ugyanezt elmondhatjuk a húsokról vagy a gabonafélékről is. A hiányt tehát pótolni kell. A táplálék-kiegészítők fajtáinak egész arzenáját találjuk a polcokon. A vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazók mellett vannak immunerősítők, energiát adók és izomfejlesztők, fogyasztók és szervi problémák tüneteinek enyhítői.

Fehérje tartalmú étrend kiegészítők

A táplálék kiegészítőkről még ma is sokak előtt a kigyúrt body builderek képe jelenik meg, akik magas protein tartalmú italokkal, tablettákkal segítenek rá az izomépítésre. Habár a fehérje tartalmú étrend kiegészítőket eredetileg valóban izomépítők számára találták ki, ma már léteznek közöttük olyan alacsonyabb fehérje tartalmúak, amiket betegség után lábadozók, fogyókúrások vagy vegetáriánusok is be tudnak iktatni az étrendjükbe. Ezek a zsírmentes, proteines készítmények általában vitaminokkal és rostokkal dúsítottak, grammjuk fél kiló hús elfogyasztásával is egyenértékű lehet. Épp ez utóbbi miatt illeszthető be a korunkban egyre népszerűbbé váló vegetáriánus étrendbe is. Vegetáriánusok olyan proteines étrend kiegészítőt válasszanak, amikben a számukra különösen nélkülözhetetlen D vitamin, cink, kalcium és vas is megtalálható. Akik szeretnek sportolni, edzőterembe vagy fitnesz órákra járnak, erőnlétük fokozására kiválóan alkalmas egy-egy pohár fehérje táplálék kiegészítő ital, akár edzés előtt, akár edzés után.

Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálék-kiegészítők

Tulajdonképpen a hagyományos vitaminkészítmények is táplálék-kiegészítők, ám azok, amelyek a nevükben is viselik ezt a titulust, nem szintetikus vitaminokat tartalmaznak, hanem valamilyen gyümölcs vagy zöldség koncentrált kivonatát, és többnyire nem is multivitaminok, hanem speciálisan egy adott problémára ajánlott termékek. Találkozhatunk velük tabletta, por, de ital formájában is, és egyre sűrűbben jelenik meg rajtuk a manapság slágernek számító bio elnevezés is. Nem ritka, hogy magát az egzotikus gyümölcsöt kínálják szárított, aszalt esetleg természetes formában táplálék kiegészítőként. Ilyen például a brazil paradió, ami a benne lévő magas szelénium tartalomnak köszönhetően, különösen télvíz idején jó hatással van az idegekre, hangulatjavító. Emellett még vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, de vigyázzunk vele, mert jelentős zsírtartalma miatt hizlal. A C vitamint sem pusztán a citromból nyerjük, csemegézhetünk az egyre nagyobb tért hódító, ma már a kozmetikai termékekben is mind gyakrabban fellelhető licsiből vagy maracujából. A gyógynövényként ismert papaya darabkáit szemecskézve pedig, miközben segíti az emésztést, A, B és E vitaminhoz juttatjuk szervezetünket. Ezeket az egzotikus gyümölcsöket zacskós vagy üveges kiszerelésben vásárolhatjuk meg, és akár édesség helyett is rágcsálhatjuk őket. Így két legyet ütünk egy csapásra, ezek a csemegék ugyanis magas vitamin és rosttartalmuk mellett édes ízükkel úgy helyettesítik a desszertet, hogy nem hízlalnak.

Fogyasztó és zsíroldó táplálék kiegészítők

Nem új keletű hír, hogy a fogyókúrázók az igen magas rosttartalmú ananásszal segíthetik a kilók leolvadását. Mind a mai napig ez a legismertebb zsírégető táplálék-kiegészítő, amit szinte minden formában, a turmixitaltól a tablettákon át a porokig, de akár szárított gyümölcsként is megtalálhatunk az egészségboltok polcain. A fogyókúrások körében közismert és nélkülözhetetlen gyümölcs fogyasztó hatását a bromelin nevű enzim adja. Ez az enzim nem csak az anyagcserét gyorsítja, de segíti a zsírok lebontását is, miközben a gyümölcs telítettségérzetet ad. Persze, ahogy a divat változik, a fogyókúrás táplálék-kiegészítők piacán is egyre-másra jelennek meg az újdonságok, mint a legtöbbünk számára szinte ismeretlen chitosan, vagy olyan melegégövi gyümölcsök, mint a guarana vagy a garcinia. A chitosant tengeri kagylók páncéljából vonják ki , s ez úgy hat, mit egy szivacs, ami összegyűjti a zsírokat, és nem engedi lerakódni a kritikus helyeken. Előnye, hogy a szervezetből feldolgozatlanul távozik. A guaranáról, erről az őserdei örökzöldről úgy tartják, hogy ez a koffein növényi megfelelője. Mint ilyen, étvágycsökkentő hatású, ugyanakkor úgy égeti el a zsírokat, hogy azokat energiává alakítva megszüntetil a fáradságérzetet. Az előző kettő kombinációja a garcinia, ez a szintén trópusi növény, ami étvágyat csökkent miközben megakadályozza a táplálék felszívódását. A fogyókúrás táplálék-kiegészítők akkor az igaziak, ha olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek a szegényesebb étkezésből hiányoznak, vagy hamar kiürülnek.

Immunerősítő táplálék-kiegészítők

Télen a nagy influenzajárványok idején minden eddiginél jobban kell figyelnünk arra, hogy az immunrendszerünk megfelelő legyen, ellen tudjon állni a külvilág támadásainak, s ehhez segítségünkre lehetnek az olyan táplálék kiegészítők, amik ráerősítenek a megfelelő védelemre. Immunerősítésre leginkább a különféle antioxidánsok alkalmasak, így a bogyós termések, ezek közül is főképpen a sötét színűek, az áfonya, ribizli és a szeder, s habár nem sötét, de remek immunerősítő még a bodza is. Ezekkel nem csupán tabletták vagy porok formájában találkozhatunk, hanem ivólevek, lekvárok is készülnek belőlük. Az ivóleveknél arra azonban figyeljünk, hogy ne legyen bennük cukor. Az ivólé és a lekvár hátránya, hogy nagy mennyiséget kell belőle magunkhoz venni ahhoz, hogy a megfelelő hatást elérjük. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy félünk, hogy a lekvártól néhány kilót is felkapunk fel magunkra, vegyünk nagy koncentrációjú rágótablettát, ami ízében szintén finom.

Koleszterinszínt csökkentő táplálék kiegészítő

A napjaink népbetegségének számító magas koleszterinszint csökkentésére a legalkalmasabbak az omega3 zsírsavakat tartalmazó tabletták, kapszulák, amik közül a legismertebbek a halolajat tartalmazók. Hatásos még a zabkorpa, amelyből naponta egy evőkanállal kell elfogyasztani, tejben, tejfölben, joghurtban vagy gyümölcsitalban elkeverve. Ha például feketeszeder ivólébe tesszük, akkor kétszeresen teszünk az egészségünkért, hiszen amellett, hogy csökken a koleszterinszintünk, az immunrendszerünket is erősíthetjük.

Mindezek fényében kijelenthetjük, hogy a táplálék-kiegészítők nem egyedül „tabletta” formában képzelhetők el, finom csemegék is lehetnek egyúttal. Felnőttek, de különösen gyerekek esetében könnyebb megszeretni, megszerettetni azokat a termékeket, amik hasznosságuk mellett élvezetet is nyújtanak.

Győri Anna