x

A szolárium árthat a szemnek?

Wellness tanácsadás

A szolárium árthat a szemnek?

Tisztelt Doktornő!

Február óta járok szoláriumba, és minden egyes alkalommal előfordult, hogy kinyitottam közben a szememet többször is, de csak pár másodpercre. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ez milyen károkat okozhat a szememben? Most már odafigyelek rá, hogy ne nyissam ki. A szoláriumban nem biztosítanak védőszemüveget.
Válaszát előre is köszönöm!
Maradok tisztelettel...

------------------------------------------------

Tisztelt Uram !
Köszönöm a levelét.

A szolárium ellen és mellett igen sok érv hozható fel. Napfogyatkozásnál sem szabad a napba nézni, valószínűleg a szolárium is árthat a szemnek.

A rövid idejű UV-sugárzás csak kisebb károsodást okoz, az UV-hatásnak hosszabb ideig kitett kötőhártya azonban megvastagszik, és felszínén húsos góc, ún. pterygium képződik. Ez a lassan kialakuló elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást.

Az UV-sugárzás, főként az UVB típusú bizonyítottan összefügg a katarakták kialakulásával. Ilyenkor a lencse elhomályosodása akadályozza a látást,ez az érzés olyan, mintha koszos ablakon át szemlélnénk a világot.Az utóbbi időszak kutatásai azt mutatják, hogy a hályog kialakulásáért ma már a hosszabb ideig tartó UV-sugárzást is felelőssé teszik. A szaruhártya és a szemlencse az UV-sugárzást többnyire elnyelik, a maradék fény azonban elérheti az ideghártyát, amelynek károsodása a legtöbb esetben visszafordíthatatlan.

A szem ideghártyáját érő fény ún. makula degenerációt okozhat. A beérkező napfény a szem ideghártyáján található sárgafoltra fókuszálódik, amely az éleslátás központja. Ez a folyamat hasonlít arra, amikor nagyítóval gyűjtjük össze egy tárgyon a nap sugarait egy pontban, míg az végül meggyullad. A fényben található sugárzás olyan lebontó folyamatot indít el, amely káros oxidáló anyagokat, ún. szabadgyököket eredményez. Ezek a szabadgyökök károsítják a retinát és visszafordíthatatlan látásvesztést, vagy akár vakságot okozhatnak. A szabadgyökök túlzott mértékben akkor is felszaporodnak és károsítják a retinát, ha hosszútávon szemüveg nélkül megyünk a fényre, napra, szoláriumba.

Tisztelettel,
Vághy Henriette