x

Viszlát pigmentfolt

Viszlát pigmentfolt

Ifjúkorom lányregényeinek talpraesett hősnői rövid, fiús frizurát viseltek, orruk körül pedig vidám szeplők virítottak. Ezeknek az egyéniséget hangsúlyozó pikáns szépségfoltoknak azonban nem mindig örül viselőjük, barátnőm például kétségbeesetten mesélte, hogy egy tengeri hajókázás után úgy ért partra, mint egy pulykatojás.

align=left A nyári napozásnak még ennél is kellemetlenebb „mellékhatása” a pigmentfoltok megjelenése, amik különösen ilyenkor ősszel, a barnaság elhalványulásával válnak szembetűnővé.

S hiába a család, a barátok vigasztaló szava, hogy azok a szeplőcskék csak vonzóbbá teszik az arcot, a pigmentfoltokat pedig szinte észre sem venni, viselőjük mégis minél előbb szabadulni szeretne tőlük. Nézzünk körbe, milyen lehetőségek közül választhatunk.

Krémek és szérumok

Az arcon megjelenő barnás foltok azt jelzik, hogy a bőr saját védekező rendszere nem működik tökéletesen, ezért külső segítséggel, krémekkel, szérumokkal vissza kell állítani a természetes regenerálódási folyamatot, lehetőleg még akkor, amikor a károsodás nem öröklődött át az új sejtekre. Fontos tehát, hogy már az első őszi napokon megkezdjük az otthoni kúrát. A gyümölcssavakat tartalmazó krémek elősegítik az elpusztult hámsejtek természetes leválását, és visszaadják a bőr egyenletes színét, bársonyosságát. Két-három heti használat után a foltok elhalványulnak, majd tökéletesen eltűnnek. A krém fölé minden esetbe tegyünk regenerálódást segítő, fényvédőt tartalmazó szérumot. Ne feledjük azonban, hogy ezzel a módszerrel csak az új keletű és enyhébb foltosodást lehet megszüntetni.

Tipp: belsőleg nagy adagos és hosszabb ideig tartó C-vitamin kúrával is segíthetjük a foltok eltűnését. Erre legjobb a hidegen áztatott csipkebogyó tea. Este 1 liter hideg vízbe tegyünk 1 púpozott evőkanál csipkebogyót, reggel szűrjük le, és napközben kortyolgassuk el.

Mélyhámlasztás

align=left Makacs, nem halványuló foltoknál érdemes utánanézni nem májfoltról van-e szó. Mint, ahogyan a neve is mutatja, ezeket májbetegség, de egyes szervek gyulladása is okozhatja. Az alapbetegség kezelésével a bőrproblémák maguktól is eltűnnek. Ha ezeket kizártuk, és a krémek sem segítenek, kozmetikusnál kérhetünk mélyhámlasztást. A mélyhámlasztás a szokásos peelinggel ellentétben nem csupán a felső hámréteget távolítja el, hanem mélyen a kötőszövetekbe hatol. A mikroszemcsés, gyümölcssavas hámlasztót a kozmetikus a bőrbe masszírozza, ami nem éppen egy kellemes procedúra, hiszen ez a szemcsés anyag már a masszázs során dörzsöli a bőrt, és azonnal eltávolítja az elhalt felső hámréteget. Az arc a kezelés során kipirosodik, s ez egy, esetleg két napig is eltarthat. A hatóanyag ezután a mélyrétegben fejti ki hatását, majd a harmadik napon hámlani kezd a bőr, akár egy csúnyább leégés után, miközben értékes hatóanyagok, vitaminok, aminosavak szívódnak fel. A kezelés utáni majd egy hét nem a legjobb időszak, még sminkkel sem tudjuk leplezni a hámlást, ekkor tilos minden dekorkozmetikum, még a víztől is óvni kell arcunkat, kerülni kell a napfényt és még éjszakára is erős fényvédő krémet kell használni. Az eredmény azonban egy vadonatúj, egyenletes, sima arcbőr. Amennyiben a foltok nem tűnnének el tökéletesen, a kezelést egy hónap múlva célszerű megismételni.

Gyengédebb, de hosszadalmasabb módja a bőrcsiszolásnak az úgynevezett mikrodermabrázió, amikor steril kristályokat fújnak a bőrre, amit vákuum segítségével szívnak el, így távolítva el a felső hámréteget. Ezzel új sejtek termelődését segítik elő. A látható eredményhez minimum öt, de körülhatároltabb, erősebb foltok esetén inkább tíz alkalommal kell felkeresni a kozmetikai szalont.

Tipp: bármelyik mélyhámlasztásos módszert választjuk, érdemes előtte egy kis próbát végeztetni, az érzékeny bőrnél ugyanis allergiás reakciókat válthat ki ez a drasztikus bőrváltás.

Fényterápia

Mivel a pigmentfolt nem más, mint a melanin, vagyis a festékanyag elburjánzása, célzott villanófénnyel ezeket a festékmolekulákat apró részecskékre bontva a sejtfalakon át a véráramba juttatják, így szüntetve meg a bőrhibákat. Az igen rövid ideig a pigmentált szövetekbe juttatott pulzáló fény mindössze 2-4 milliméterre hatol a szövetekbe, és ott elnyelődik. A kezelés fájdalommentes, és látható nyom nélkül gyógyul. A kezelendő részre az ultrahang vizsgálatokból ismert áttetsző hideg zselét kennek, ami felfogja a hőhatást. A fényterápiás részeken kis ideig erős pirosság látható, ami azonban néhány perc után megszűnik, viszont a két-három nap múlva elinduló hámlást követően ismét kivörösödik, a pigmentfolt pedig átmenetileg még jobban besötétedik. Bő két hét kell ahhoz, hogy a pirosság lehúzódjon, és a barna folt kivilágosodjon. Aki ezt a módszert választja, készüljön fel arra, hogy többnyire egy kezelés nem elegendő, havonta még négyszer-ötször meg kell ismételni a kezelést ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen.

Tipp: a nyaralás alatt szerzett barnaságnak le kell kopni, mielőtt belevágnánk a pigmentfoltok eltávolításába, előtte és utána legalább két hétig nem ajánlott a szoláriumozás, de az önbarnító használata sem.

Mezoterápiás pigmentfolt halványítás

A mezoterápiás módszer előnye, hogy célzottan, csak a problémás területre összpontosít, így csak a pigmentfoltokba injekciózzák a vékony, egyszer használatos tűvel a steril hatóanyagokat. A mezo, azaz közép elnevezés onnan ered, hogy a bőr felső szarurétegén áthatolva a bőr középső rétegébe juttatja a személyre szabott koktélt, ami adott esetben mindenképpen tartalmaz valamilyen gyümölcssavat, ami hámlasztó és fehérítő hatású, és C-vitamint, ami kiváló antioxidáns. Első lépésben a bőrt fertőtleníteni kell illatmentes, steril folyadékkal, hiszen az apró tűszúrások helyén a bőr megnyílik, a fertőzésekkel szemben kevésbé ellenálló. Az eljárás enyhén fájdalmas, ezért helyi érzéstelenítéssel végzik, utána pirosság, duzzanat keletkezhet, ami azonban másnapra elmúlik. Maga a mezoterápia mindössze egy órát vesz igénybe, de mivel legalább egy napig sminkelni sem lehet és az utóhatások is ekkorra múlnak el, érdemes egy napot rászánni, és otthon maradni. Heti gyakorisággal legalább 4-5 alkalommal kell ismételni a kezelést az optimális hatás érdekében. Ennek a módszernek az előnye még, hogy az apró tűszúrások, amik ugyan kissé fájók, fokozzák a kollagén képződést is, így egy füst alatt nem csupán a foltoktól szabadulhatunk meg, hanem az arc is megfiatalodik.

Tipp: mint bármiféle injekciós eljárással, ezzel is érdemes orvoshoz fordulni, és bőrgyógyász kozmetológussal elvégeztetni a beavatkozást. Bármilyen sterilek a körülmények, allergiás reakció bármikor, bárkinél előfordulhat, s ekkor jó, ha az orvos kéznél van. Létezik azonban tűmentes változat is, amikor rádióhullámokkal juttatják be a hatóanyagokat. Ha mégis kozmetikussal végeztetjük a mezoterápiát, inkább ezt a emgoldást válasszuk, de előtte kérjünk allergia próbát.

Győri Anna