x

Tejben-vajban fürösztelek...

Tejben-vajban fürösztelek...

..ezt szoktuk mondani annak, akit elkényeztetünk. Nyilván nem véletlen, hogy már Kleopátra is - aki messze földön híres volt szépségéről - szamártejben fürdött.

A következőkben áttekintjük, melyek azok az összetevők, amelyek kiválóan felhasználhatók szépségünk megőrzése, fokozása érdekében. Igaz, hogy különböző túrós, tejes, joghurtos pakolások jól ismertek a szépségükre adó, a természetes szereket kedvelő hölgyek körében. De vajon tudják-e miért olyan értékesek bőrünk számára a tejtermékek?

A tej olyan jótékony hatású a bőrünknek, mint a legjobb krémek. A feldolgozása során történő homogenizálásnál a tej nagyobb zsírgömbjeit átpréselik egy szűk sajtolónyíláson, ezáltal azok egészen aprókká válnak, és optimálisan szétoszlanak. Az eredmény: egy olyan emulzió, amely hasonló a hidratálókrémekhez!

Az írós borogatás gyors segítséget nyújt, ha nyáron leégett a vállunk, lábszárunk vagy a combunk. Az író a vajkészítés mellékterméke. Sok fehérjét, kalciumot, lecitint és legfeljebb 1% zsírt tartalmaz, ezért a zsíros bőrűeknek különösen alkalmas például lemosó "tej" helyett. Az írós borogatást a következőképpen készítsük el: fél csésze íróhoz tegyünk 1 kávéskanál azulénport és 5 csepp kamillaolajat. Majd a keverékünket jól rázzuk össze! Az arctisztító "tej" receptje: 3 evőkanál íróhoz tegyünk 3 kávéskanál citromlevet, majd rázzuk össze. Amikor az arcunkat, nyakunkat, dekoltázsunkat tisztítani szeretnénk, nedves vattára tegyük speciális arctisztító "tejünket", s könnyed mozdulatokkal simítsuk át a kívánt bőrfelületeinket.

A kefir - kaukázusi eredetű - könnyű szénsavés alkoholtartalmának köszönhetően az egyik legfrissítőbb tejtermék. Aki nem szereti enni, az kenje az arcára borogatásként, vagy használja bőrápoló tápláló fürdőként. Az alkotóelemei által kiváltott hidegérzet összehúzza a kitágult véredényeket, enyhíti a gyulladást és gyorsítja a bőrvédő hidrolipidfilm regenerációját. A kefires fürdőhöz használjunk el fél dl kefirt, 50 ml írót és 2 evőkanál mézet. Ezt a "varázsszert" alaposan keverjük össze, úgy tegyük a fürdővizünkhöz, ami ne legyen 35-38 °C-nál melegebb.

A tejszín a kiszáradásra hajlamos bőr problémáit oldja meg. A zsírban oldódó vitaminjai, a mintegy 30%-nyi zsírtartalma, ásványi anyagai és fehérjéi megakadályozzák ugyanis azt, hogy bőrünk túlzottan kiszáradjon, száraz pikkelyek képződjenek rajta. Egyúttal ellenállóvá is teszik "bőrruhánkat". A tejszínes maszk receptje: fél csésze felvert tejszínhez tegyünk 1 kávéskanál búzalisztet, majd a masszát jól keverjük össze. Előre letisztított arcunkra kenjük fel, s tartsuk 30 percig rajta. Ezután langyos vízzel, könnyed mozdulatokkal mossuk le.

A joghurtban is sok a hasznos anyag: kalcium a csontoknak, kálium a szívnek, Bvitamin a bőrnek. Hogy a tejből joghurt legyen, előbb fel kell forralni, majd speciális baktériumokat kell beleoltani. A végtermék, azaz a natúr joghurt nemcsak tápcsatornánknak, hanem a dekoltázsunknak, vagy egyéb, a napsugaraknak leginkább kitett bőrfelületünknek tesz jó szolgálatot.

Íme a varázslatos joghurtos pakolás receptje: 1 pohár joghurthoz keverjünk 1 kávéskanál búzacsíraolajat, majd ezzel a krémmel kenjük be dekoltázsunkat, illetve a napsugarak által megviselt bőrfelületünket. A pakolást 30 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le. A hatás már az első alkalom után is látványos lesz. Hát még, ha rendszeresen alkalmazzuk ezt a pakolást! Talán még Kleopátra nyomába is léphetünk!

Kapcsolódó Tartalom