x

Tartós szőrtelenítés

Annak idején az emberi testet tetőtől-talpig szőr fedte, ami óvta, védte a bőrt a külvilág ártalmaitól. Az évezredek során azonban az emberiség elvesztette ezt a védő „köpönyeget”, sőt a hölgyek mára igyekeznek megszabadulni a legkisebb szőrszálaktól is.

align=left Annak idején az emberi testet tetőtől-talpig szőr fedte, ami óvta, védte a bőrt a külvilág mindenféle ártalmaitól. Az évezredek során azonban az emberiség elvesztette ezt a védő „köpönyeget”, majd a divat hullámain mindez odáig fajult, hogy mára mindenki - különösen a hölgyek - igyekszik megszabadulni a legkisebb szőrszálaktól is. Előfordul olyan is, hogy férfi borotválja le a mellkas szőrzetét, mert túl soknak találja.

A felesleges szőrszálaktól sokféleképpen megszabadulhatunk. Talán a legrégebbi módszer a gyantázás. Ennek a nagy előnye, hogy a szőrszálakat tövestől távolítja el, és amikor újranő, puha, nem sörteszerű. Hátránya, hogy fájdalmas és egy kicsit macerás is, hiszen minden alkalommal kozmetikushoz kell menni. Nem sokkal később született meg a női borotva ötlete. Gyanítom, hogy egy férfi agyából pattant ki, aki megunta, hogy felesége folyton kölcsön veszi a borotváját egy-egy lábszár, hónalj szőrtelenítéshez. Habár a borotva fájdalommentes és kényelmes, mégsem az igazi megoldás, hiszen a szőrszálakat csak elvágja, ezért gyorsabban nőnek újra. A következő lépés az otthoni epilálás volt. Ez ugyanolyan kényelmes, mint a borotva, igaz kissé fájdalmasabb, viszont - hasonlóan a gyantázáshoz -, tövestől távolítja el a szőrszálakat.

Innen már el is érkezünk a legmodernebb megoldáshoz, a tartós szőrtelenítéshez. Most, hogy a szép idő ígéretével egyre több réteg ruha marad a szekrényben, itt az idő, hogy megszabaduljunk a felesleges szőröktől. A tartós szőrtelenítésnek már csak azért is a legideálisabb időpontja a tavasz, mivel előtte és utána, attól függően, hogy milyen gépet alkalmaznak, 2 - 4 hétig nem tanácsos sem napra menni, sem szoláriumozni, de még az önbarnító krémeket is mellőzni kell. A tartós szőrtelenítés legismertebb formája az IPL, vagyis a villanófényes eljárás. Ennek lényege, hogy a fény hatására a szőrtüszőben közel 70 fokos hő keletkezik, ennek hatására a szőrtüsző elhal, és nem termelődik újra. Az eljárás fájdalommentes, de legalább négy alkalommal meg kell ismételni a tartós siker érdekében. A szakemberek azt tanácsolják még, hogy a megelőző időszakba ne gyantáztassunk, ne epiláljunk, viszont a kezelés előtti napon borotváljuk le az adott területen a szőrt, ugyanis az 1 milliméteres hossz a legideálisabb a beavatkozásra. Csekély kellemetlenség, hogy a tartós szőrtelenítés utáni egy-két napban nem érheti meleg víz a bőrt, nem tanácsos legalább két hétig uszodába, szaunába menni és javasolt a 30-as fényvédő krém használata.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Hogyan történik a kezelés?


      A lézeres tartós szőrtelenítést Magyarországon orvos (általában asszisztenciával), vagy kozmetikus végzi (lehetőleg orvosi felügyelettel). A kezeléshez a kezelést végző és a kezelt sz...

  •