x

Szőrtelenítés? Sima ügy!

Szőrtelenítés? Sima ügy!

Az új trend szerint annak esztétikus és ápolt a megjelenése, akinek sima, szőrtelen a bőre. Ez a divatőrület pedig már a férfiakat is elérte.

align=left "Gyantáztass apuci!" felszólítással bombázzák a lapok az erősebbik nemet, és ez már odáig jutott, hogy egyesek valósággal cikinek érzik a strandon a szőrös testrészek mutogatását.

Mára tehát nemcsak a nők, hanem a férfiak is selymesre csupaszodnak. A szőrtelenítés az egyik legrégibb kozmetikai eljárás, amely napjainkban a különleges eljárások egész arzenálját vonultatja fel. Míg a hölgyek a láb, a kar, a hónalj és a bikinivonal mentén igyekeznek megszabadulni a nem kívános szőrszálaktól, addig a férfiak a mellkas, a hát és a kar területén teszik ugyanezt. Nézzük, milyen módon juthatnak el ide.

Borotválás

align=left A leggyakrabban használt, egyszerű, gyors módszer, amely percek alatt elvégezhető otthon. Ehhez külön készül borotvahab nőknek és férfiaknak, hiszen nemenként eltér a szőrszálak erőssége és sűrűsége. A habok speciális bőrkímélő és ápoló komponenseket is tartalmaznak, alkalmazásukkal a bőr nem szárad ki és nem károsodik. A borotválás akár egy tusolással is összeköthető. A gyors eredmény azonban nem tart sokáig. Pár nap után a szőr újranő, és ráadásul borostásan nő vissza. Gyakori borotválással a szőrzet meg is erősödhet. A szőrtüszők érzékeny bőrűeknél begyulladhatnak, ritkán megtörténhet az is, hogy a hámba benőnek a szőrszálak, amit később nehéz eltávolítani. A borotválkozás legfontosabb szabálya, hogy mindig tiszta, felpuhított, nedves bőrt borotváljunk, a borotvát fertőtlenítsük használat előtt, és mindig a szőrnövés irányával megegyezően húzzuk. Ugyanis, ha visszafelé borotválunk, könnyen megsérül és begyullad a szőrtüsző. Borotválás után gazdag tápláló testkrémmel kenjük be a bőrt.

Otthoni epilálás

Számos olyan elektromos termék készül otthoni epilálásra, amelybe apró csipeszeket építenek be. Ezek aztán használat közben nagy sebességgel, szálanként tépik ki a szőröket. Nagyon szép, sima bőrt érhetünk el vele, mellette szól az is, hogy nem sérül közben a hám. Eredménye nem csak látványos, de több hétig is élvezhető is, nem úgy, mint a szőrtelenítés elvégzése közben. Különösen az érzékenyebb bőrűek panaszkodnak arra, hogy fájdalmas a szőrszálaktól való megszabadulás eme módja, bár mások állítják, hogy hamar hozzá lehet szokni. Tény, hogy gyors, tíz percnél többet nem vesz igénybe. A legjobb zuhanyzás, vagy fürdés után a szárazra törölt, felpuhult bőrön epilálni. A gépet mindig fertőtleníteni kell, a szőrtelenített bőrt pedig soha ne felejtsük el bekrémezni.

Gyantázás a kozmetikában

Ha azt szeretnénk, hogy bőrünk egy hónapig sima és egyenletes legyen, kozmetikustól kérjünk gyantázást. Itt a gyantafajták széles választéka áll rendelkezésünkre. A leggyakrabban az azulénes, titándioxidos, kamillás gyantákat használják, mivel ezek az érzékeny bőrre is alkalmazhatók. Az újdonságok között találunk már gyógynövényes és gyümölcsös gyantákat is, melyek nem csak kíméletesek, de varázslatos illatukkal egészen kellemes szeánsszá teszik az amúgy nem éppen élvezetes eljárást. Aki kipróbálta, az már tudja, hogy bizony meglehetősen kellemetlen, sőt fájdalmas, ha csak pillanatokra is, amikor a gyantát lehúzva letépik a szőrt. A vékony, sérülékeny bőrűeknél még az is előfordulhat, hogy piros foltok maradnak a gyantázás után. Ezért a kezelés előtt érdemes egy kis teszteléssel próbára tenni a bőrt, és csak azután belevágni a szőrtelenítésnek ebbe a módjába.

Cukorpaszta és mézes gyanta

Ez az ősi módszer nagy hagyományokkal rendelkezik a déli országokban, ott szinte minden nő a mai napig használja. Az így készült gyantáknak az alapanyaga a cukor, illetve a méz, melyhez kizárólag természetes, tartósítószer nélküli, tiszta komponenseket adnak. Mivel a cukorpaszta és a mézes gyanta csak a bőrre tapad, a szőrtelenítésnek ez a módja soha nem okoz hámsérülést és szőrbenövést. Még a nagyon érzékeny bőrű nők is bátran használhatják. Erős napsütésben sem kell félni attól, hogy a frissen szőrtelenített testrész a hámréteg kisebb sérülése miatt foltosodik, vagy ahogy a szakemberek mondják, pigmentálódik. És amiért különösen kedvelik a nők, az az, hogy rendszeres alkalmazásával nem hogy erősödne a szőrzet, ellenkezőleg, fokozatosan gyengül és kopik.

Mézemulzió

A mézből a gyanta mellett emulziót is készítenek. Ez utóbbi alkalmazása kíméletesebb és fájdalommentes, ép csak egy kis bizsergést érzünk. Hogy miért van ez így? Mert csak testhőmérsékletűre kell melegíteni, ezáltal nem égeti a bőrt. A szőr növekedésével azonos irányban kell lehúzni, így a rövidebb szőrszálakat is könnyen eltávolítja. Nagy érdeme továbbá, hogy hosszabb idő után nő újra a szőr, mivel a bőr mélyebb rétegeiből is képes a szőrszálakat távozásra kényszeríteni. Hosszú és tartós eredményt garantál. Használata is egyszerű. Az emulzió ugyanis nem ragad a bőrre, így langyos vízzel könnyen lemosható. Rendkívül higiénikus, egy-egy bőrfelületre újra és újra vissza lehet kenni, anélkül, hogy irritációt okozna.

Végleges szőrtelenítés

A legújabb találmány a szőrszálaktól való végleges megválás. Ennek lehetősége rendkívül nagy figyelmet és érdeklődést váltott ki, különösen a hölgyek körében. Az ára meglehetősen borsos, de fájdalommentes, viszonylag gyors, az egyes kezelések közti időben is kevés kellemetlenséggel jár, így aztán egyre népszerűbb. Az eljárást IPL /Intense Pulse Light/ villanófénnyel végzik. A villanás hatására a széles spektrumú, intenzíven pulzáló fényt a bőrünk és szőrzetünk színét adó festékvegyület, az úgynevezett melanin elnyeli, ahol az átalakul hőenergiává. A következő fázisban az átalakított hő tovább jut a szőrt képző mátrixsejtekbe, aminek hatására azok elroncsolódnak, így pár nap múlva a szőrszálak kihullnak, és ami a legfontosabb nem nőnek vissza. Mivel a villanófény csak a növekedési fázisban lévő szőrszálakra fejti ki hatását, és a szőrtüszők egy része átmeneti, vagy alvó fázisban van, ezért a kezeléseket többször meg kell ismételni. Általában 5-8 kezelést ajánlanak 4-6 hetes időközönként az egyéni adottságoknak megfelelően. Ám ez a megoldás is csak azoknak tökéletes, akiknél a szőr színe sötétebb a bőr színénél. A világos és ősz szőrszálak ugyanis nem nyelnek el a roncsoláshoz elegendő fényt, így azok végleges eltávolítása nem oldható meg.

Győri Anna