x

Megőrizni a fiatalságot, visszafordítani az időt

Megőrizni a fiatalságot, visszafordítani az időt

A modernkor kozmetikájában ma már köztudott, hogy könnyebb a ráncok kialakulását megelőzni, mint a ráncokat eltüntetni, éppen ezért nem lehet elég korán kezdeni az arcbőr ápolását.

A különféle krémek, tisztítók és pakolások már a tinédzser korosztálynál is nélkülözhetetlenek, később pedig a kezelések köre egyre bővül, a krémek mind gazdagabbá válnak, de sajnos minden hiába, ha késve is, de azok a fránya ráncok csak jelentkeznek, hiszen a mimikai izmok működnek és bizony a gravitáció is hat. A ráncok és a megereszkedett bőr segítségért kiáltanak. Nézzünk szét mit tehetünk, amikor a krémek, masszázsok, pakolások már nem elegendőek!

Elektropresszúra

Az ázsiai akupunktúra és akupresszúra több ezer éves hagyományait házasították az áramkezeléssel, amiből megszületett az elektroakupresszúra, a ránctalanítás egyik fegyvere. Az arcra helyezett kis elektródák testrokon interferencia áram segítségével az akupunktúrás pontokat ingerlik, s ennek hatására a szervezet lebontja a felesleges zsírokat, miközben serkenti az izmok működését. A szöveteket és a bőrt ugyanaz a hatás éri, így miközben az izomszövet növekszik, a felette lévő bőr kisimul, a ráncok halványodnak, a kisebbek pedig egészen eltűnnek. A kezelés teljes mértékben fájdalommentes, érzékeny bőrűeknél esetleg átmeneti kipirosodást okozhat, ami néhány óra alatt elmúlik. Kozmetikusok a hatás fokozására és a bőr nyugtatására befejező lépéskén nyugtató, tápláló pakolást tesznek fel. Heti rendszerességgel 10 alkalmas kúrát javasolnak, amit félévente-évente érdemes megismételni.

Kezelés típusa: kozmetikai kezelés, fájdalommentes, semmi külső nyomot nem hagy. Általában komplett kozmetikai kezeléssel, tisztítással, tápláló krémek, pakolások bejuttatásával együtt végzik.

IPL pulzáló fényterápia

A photorejuvenation-nek is nevezett bőrmegújító, fiatalító kezelés a bőr belső szerkezetét frissíti fel, azáltal, hogy stimulálja a kötőszöveti sejteket, a kollagén és az elasztin rostokat. A nagy energiasűrűségű, széles sprektumú villanó fény hőenergiát termel, aminek hatására a kollagén termelődés fokozódik, a kollagén rostok újjáépítik saját magukat, s ezáltal kitöltik a ráncokat. Először a szennyeződéstől és faggyútól gondosan megtisztítják a bőrt, védőszemüveg kerül a szemre, az arcra pedig hűtőzselét kennek, amelyek a nagy hőhatástól védenek. Mintegy 20-25 percig, attól függően, hogy mekkora felületet szeretnének ránctalanítani, mozgatják az arc fölött az IPL fényt, a nagyobb ráncok fölött többször időzve, majd letörlik a hűtőzselét. Fájdalmat nem, mindössze apró kellemetlenséget, csipkedő érzést kelthet a kezelés. A fényterápiára előre fel kell készülni, vagyis a megelőző két hétben már nem szabad napra menni, vagy szoláriumozni és kerülni kell a mélyhámlasztásos kezelést is. A kezelést megelőző nap már kerülni kell a fényvédő krém és a parfüm használatát, és smink nélkül kell megjelenni. Photorejuvation után egy hétig óvni kell az arcot a napfénytől, melegtől, klóros víztől és a dörzsölődéstől. A szakemberek öt alkalommal javasolják megismételni három hetes időszakonként, s célszerű évente egy-egy emlékeztető terápiát beiktatni. Az eredmény 4-5 hónap múlva lesz látványos, nemcsak a ráncok simulnak ki, de eltűnnek a hajszálér tágulatok és az öregségi foltok is, s ettől lesz az arc sugárzóan fiatalos.

Kezelés típusa: kozmetikákban éppúgy, mint magánklinikákon igénybe vehető, fájdalommentes, enyhe bőrpír maradhat utána, ami néhány óra alatt eltűnik.

Lézeres arcfiatalítás

Az arcfiatalításnál a lézer fénynek a hőhatását használják ki, mintegy leégetik a bőr felhámjának egy vékony rétegét, hogy a gyógyulás során aztán a bőr kollagén rostjai megrövidüljenek, és visszanyerjék eredeti egészséges spirális alakzatukat. Ezzel érik el azt, hogy az arc feszesebb, simább legyen, a megújuló hámréteg pedig üdébb, fiatalosabb kinézetűvé váljon. Kétféle lézeres arcfiatalítást különbőztetünk meg, a finomabb ráncoknál csak felületi kezelést alkalmaznak, ezt 5-6 alkalommal ismételni kell, a mélyebb ráncokon azonban csak egy műtéttel felérő beavatkozás segít. Ez utóbbi azonban igaz, hogy mindössze 15-45 percig tart, sajnos, fájdalmas, így vagy helyi érzéstelenítésben, de legtöbbször altatásban történik. A beavatkozás ugyan ambulánsan is megoldható, de az otthoni lábadozás két hétig is eltarthat, ami alatt nedvező vöröses duzzanat keletkezik. A felszíni sérülést gyulladás gátló, antibiotikus kenőccsel kell kezelni. A teljes gyógyulás két hónapot vesz igénybe, de még hónapokig, akár fél évig is az új bőr érzékeny és rózsaszínes árnyalatú marad, ezért csak igen magas, legalább 30-as faktorszámú fényvédő krémmel lehet utcára menni.

Kezelés típusa: orvosi beavatkozás, fájdalmas, ezért helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végzik. Minimum 2 hetes munkakieséssel jár.

Botox injekció

A mélyebb mimikai ráncok tüntethetők el ezzel a módszerrel. A Botox, vagyis botulinum toxin hatóanyag a ráncok mentén a bőr alá injekciózva blokkolja az izommozgást, azaz kikapcsolja az úgynevezett „rossz” mimikát, s így teszi feszesebbé az arcot. Különösen a szem környékére, a homlok mély ráncainak kisimítására és a szem közötti mély vonalak eltüntetésére javasolják. A gondosan megtisztított bőrre, vékony tűvel fecskendezik be a hatóanyagot, ami csak minimális fájdalommal jár, így nincs szükség érzéstelenítésre, a későbbiekben pedig fájdalomcsillapító sem szükséges. Mint minden beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, bevérzés, esetleg időleges izomműködési zavarok. A Botox injekció beadása előtt orvosi vizsgálat is szükséges, bőrbetegségnél, idegrendszeri zavarnál ugyanis nem adható. A végleges eredmény 10 nap után észlelhető, viszont fél év alatt kiürül a szervezetből, s ekkor ismételni kell. Ugyanezzel az eljárással, hasonló eredménnyel botox helyett hialuronsavat, ami a test természetes alkotórésze, vagy akár saját zsírt is be tudnak fecskendezni.

Kezelés típusa: néhány kozmetikában is foglalkoznak vele, többnyire azonban orvosok végzik a beavatkozást, fájdalommentes, különösebb utókezelést nem igényel.

Ráncfelvarrás

Ha már semmi nem segít, akkor fordulnak a hölgyek, de manapság már egyre gyakrabban az urak is a plasztikai sebészhez, és választják az arcfelvarrást, hogy meghazudtolhassák éveik számát. Szakemberek ezt a műtéti beavatkozást csak 50 év felettieknek ajánlják! A ráncok mennyiségétől és mélységétől függően az altatásban végzett beavatkozás több órát is eltarthat és egy éjszakát kórházban kell tölteni a páciensnek. Szikével a fül körül ejtenek bevágást, és itt húzzák hátra a bőrt és emelik meg a bőr alatti szöveteket és az arcizmot, amit a fül mögött rögzítenek. Az immár tággá váló bőrt kisebbítik és levarrják. Két hét múlva kerül sor a varratszedésre, s ez alatt az időszak alatt a fertőzés veszélye nagyobb lehet, tanácsos tehát otthon maradni. A duzzanat lehúzódásához még mintegy 3 hónap szükséges, de a varrat teljes gyógyulása, elhalványodása még tovább is eltarthat. Sajnos az eredmény itt sem végleges, aki belevág számítson rá, hogy néhány év múlva újabb műtétre lesz szükség.

Kezelés típusa: orvosi beavatkozás, fájdalmas, minden esetben altatásban végzik. Egy napos kórházi befekvéssel jár, egy-két hetes kiesést jelent a munkából.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Viszlát pigmentfolt


      Ifjúkorom lányregényeinek talpraesett hősnői rövid, fiús frizurát viseltek, orruk körül pedig vidám szeplők virítottak. Ezeknek az egyéniséget hangsúlyozó pikáns szépségfoltoknak a...

  • 

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu