x

Jó hír a csokoládékedvelőknek

Jó hír a csokoládékedvelőknek

Egy kutatás során azt tapasztalták, hogy az étcsokoládé az érfalak sejtjeinek működését legalább három órán keresztül javítja. Az étcsokoládé gazdag természetes antioxidánsként működő flavonoidokban, ez azonban nem jelenti azt, hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy a csokoládé mértéktelen fogyasztásával elkerülhető a szívinfarktus.

A csokoládé alapanyagát, a kakaót évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként épp úgy használták, mint fizetőeszközként. Szerte a világon kedvelt csemege, de a közelmúltig az volt róla a vélemény, hogy zsírt és kalóriát tartalmaz, ám tápértéke csekély. Újabb tanulmányok szerint az agyban elősegíti a szerotonin nevű boldogsághormon kibocsátását, és nem régen derült ki az is, hogy gazdag flavonoidokban.

Egy legújabb tanulmányban az athéni egyetem kardiológusai azt vizsgálták, hogyan hat a csokoládé az érfal endotheliális sejtjeire, amelyeket az oxidáció károsít, ezért a szív- és érrendszer általános egészségi állapotának tükreként is felfoghatók.

Tizenhét egészséges önkénteseknek tíz deka étcsokoládét, keserű-édes csokoládét vagy csokoládéhoz hasonló készítményt adtak, majd a kísérletet felcserélve is elvégezték.

A résztvevők felkarjáról ultrahangfelvételt készítettek, hogy megvizsgálják a felkar verőer érfalsejtjeinek működését. – A csokoládét fogyasztóknál javult az endotheliális funkció, míg a placebót kapóknál ilyen változást nem tapasztaltunk – áll a tanulmányban. – Az étcsokoládé előnyös hatása legalább három órán keresztül érvényesült.

A tudósok szerint az érfalak rugalmasságának növelésével a csokoládé hatásos szer lehet, azonban az még nem állapítható meg, hogy az étcsokoládé vagy kakaótartalmú italok rendszeres fogyasztása csökkentené-e a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szívhalál gyakoriságát.

A szakértők óvnak attól, hogy a szívbetegség megelőzésére bárki is kilószám fogyasszon csokoládét, hiszen a túlzott kalóriabevitel hízáshoz vezet, ez pedig a szívbetegségek előidézője, és a csokoládé érfalakra gyakorolt kedvező hatása eltörpülne a hízás okozta veszélyek mellett.

CBS News

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Szőlőmaggal a bőr szépségéért


      Egy ideje már szemeztem a bio bolt polcán egy mutatós üvegcsével, oldalán guszta szőlőfürt, bio szőlőmag őrlemény felirattal. Az eladó hölgy sok jót mesélt róla, például, hogy az e...

  •