A csokoládé alapanyagát, a kakaót évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként épp úgy használták, mint fizetőeszközként. Szerte a világon kedvelt csemege, de a közelmúltig az volt róla a vélemény, hogy zsírt és kalóriát tartalmaz, ám tápértéke csekély. Újabb tanulmányok szerint az agyban elősegíti a szerotonin nevű boldogsághormon kibocsátását, és nem régen derült ki az is, hogy gazdag flavonoidokban.
Egy legújabb tanulmányban az athéni egyetem kardiológusai azt vizsgálták, hogyan hat a csokoládé az érfal endotheliális sejtjeire, amelyeket az oxidáció károsít, ezért a szív- és érrendszer általános egészségi állapotának tükreként is felfoghatók.
Tizenhét egészséges önkénteseknek tíz deka étcsokoládét, keserű-édes csokoládét vagy csokoládéhoz hasonló készítményt adtak, majd a kísérletet felcserélve is elvégezték.
A résztvevők felkarjáról ultrahangfelvételt készítettek, hogy megvizsgálják a felkar verőer érfalsejtjeinek működését. – A csokoládét fogyasztóknál javult az endotheliális funkció, míg a placebót kapóknál ilyen változást nem tapasztaltunk – áll a tanulmányban. – Az étcsokoládé előnyös hatása legalább három órán keresztül érvényesült.
A tudósok szerint az érfalak rugalmasságának növelésével a csokoládé hatásos szer lehet, azonban az még nem állapítható meg, hogy az étcsokoládé vagy kakaótartalmú italok rendszeres fogyasztása csökkentené-e a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szívhalál gyakoriságát.
A szakértők óvnak attól, hogy a szívbetegség megelőzésére bárki is kilószám fogyasszon csokoládét, hiszen a túlzott kalóriabevitel hízáshoz vezet, ez pedig a szívbetegségek előidézője, és a csokoládé érfalakra gyakorolt kedvező hatása eltörpülne a hízás okozta veszélyek mellett.
CBS News