x

Fogkozmetika

Ragyogó mosoly, kivillanó hófehér fogsor. A reklámok éppúgy, mint a hollywoodi sztárok azt sugallják, e kettő nélkül elképzelhetetlen a szépség és a siker. A mindennapokban azonban a kávé, a tea, a dohányzás, de még a stressz, no meg az idő múlása is mind a fogak elszíneződéséhez vezetnek. Nézzünk szét milyen praktikákkal fiatalíthatjuk, szépíthetjük, fehéríthetjük újra fogainkat!

Otthoni fogfehérítés

Talán a legegyszerűbbnek tűnő, de mindenképpen olcsóbbik megoldás az otthoni fogfehérítés. Mivel csak egészséges, ép fogakra lehet és érdemes feltenni fogfehérítőt, ezért minden esetben fogorvosi szűréssel indítsunk. Ha esetleg tömésre, pótlásra van szükség, akkor ilyenkor csak ideiglenes megoldást alkalmaznak, mivel a fehérítő csak a saját fogak színét világosítja, így csak a kívánt szín elérése után igazítják hozzá a pótlásokat. Ezután következhet a professzionális fogtisztítás, amely alatt letisztítják a fogakról a fogkövet, lepedéket, amik a mindennapos fogmosással nem távoznak. Mindezek után már csak a mintavétel van hátra. Optimális esetben, ha külön kezelés nem szükséges, kétszer kell felkeresnünk a fogklinikát, ugyanis az alsó és felső fogsorról vett gipszmintát a laborba küldik, ahol elkészítik az igen vékony, átlátszó szilikon sínt, ami tökéletesen illeszkedik a saját fogsorra, úgy, hogy helyet hagy a betöltendő zselének. Az elkészült sínpárral együtt fogorvosunktól megkapjuk a karbamid-peroxid tartalmú gélt, amivel esténként feltöltjük a síneket és feltesszük a fogsorra. Ajánlott egész éjszakára fent hagyni, hogy kifejtse hatását. A zselé nem károsítja a fogakat, szövetbarát, de íny érzékenységet okozhat, ami a kúra befejezése után elmúlik. Az otthoni fogfehérítő hátránya, hogy hosszadalmas, általában egy-két hétig kell naponta alkalmazni, és csak 3-4 árnyalatot világosit a fogsoron.

Orvosi fogfehérítés

A leghatékonyabb fehérítő eljárás a rendelői fogfehérítés, amit szintén megelőz a fogorvosi vizsgálat és a fogtisztítás, akárcsak az otthoni fehérítés esetében. Itt azonban az orvos az otthoni fehérítő zselénél magasabb koncentrációjú anyagot használ, amit hővel, vagy különböző fénnyel, lézerrel, ultrahanggal, vagy hideg, úgynevezett coolwhite technikával stimulál, hogy a hatás még látványosabb legyen. A kezelés általában egy-másfél óráig tart. Először behelyezik a szájterpeszt, ami nem olyan drasztikus, mint neve mutatja, nem kell nagyra tátani a szájat, csupán a megfelelő szájtartást biztosítja, hogy a fogakhoz hozzá lehessen férni. Ezután az ínyre védő anyagot kennek, majd felkenik a fogakra a fogfehérítő pasztát. Ezt világítják meg, technikától függően 10-15 percig. Eltávolítják a fehérítő anyagot, újra kenik, világítják, és ezt ismétlik meg háromszor. Egy ülésben akár 10 árnyalattal világosabb fogsort is el tudnak érni, ami persze nagymértékben függ a fogak természetétől, vagyis attól, hogy a szerkezete eredendően milyen árnyalatú. Annak ellenére, hogy az ínyre védő anyagot kentek, 1-2 napig még előfordulhat érzékenység és két hétig kerülni kell minden színező anyagot, így a kávét, vörös bort, cigarettát, a forró, vagy éppen hideg ételeket, italokat. Ha mindezekről végképp lemondunk, a fehérség akár évekig megőrizhető, ha nem, akkor viszont egy-két évente meg kell ismételni a fehérítő procedúrát.

Foghéj

Mit tegyünk akkor, ha fogsorunk fehér ugyan, de összevissza nőtt, egymásra torlódnak, vagy éppen hézagosak? Az esztétikai fogászat ma már erre is kínál egyszerű megoldást, a foghéjat. Ez, akár a színpadi díszlet, jótékonyan elfedi a valóságot, anélkül, hogy károsítaná a saját fogakat. A foghéj nem más, mint a látható felszínt elfedő vékony porcelán réteg, ami eltünteti a hiányosságokat. Foghéjat a látható, úgynevezett frontfogakra tesznek, amivel nem csupán a formai hiányosságokon tudnak segíteni, de a kisebb zománchibákat, apróbb repedéseket és fogtöréseket is korrigálni tudják vele, hogy bárki önfeledten mosolyoghasson. A kezelés helyi érzéstelenítéssel történik, így fájdalommentes és minimális fogvesztéssel jár. A külső felületről csiszolnak le, alig félmilliméternyit, majd mintát vesznek, aminek alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán héjat. Pár nap múlva ismét fel kell keresni a fogorvost, aki felragasztja a porcelán héjat, aminek színe évek alatt sem változik.
Egyszerűbb és nem utolsó sorban olcsóbb megoldás a direkt-héj. Ez egy „együléses” módszer, amely során a fogorvos a lecsiszolt felületre, ami még a porcelánhéj eseténél is kevesebbet jelent, helyben mintázza meg a tömőanyagból, speciális rétegezéssel a külső fogfelszínt. Ennél a módszernél, ami kevésbé sérülékeny, mint a porcelánhéj, a szín, a forma és a méret még jobban korrigálható. Persze azt, hogy melyik módszert választjuk nem pusztán a pénztárcánk, vagy az egyszerűség dönti el. Míg a direkt-héjjal kisebb esztétikai hibákat lehet orvosolni, egész fogsor, vagy nagyobb felület kozmetikázására csak a porcelánhéj a megfelelő.

Fogékszer

S, ha már a mosolyunk tökéletes, jöhet a fogékszer is. Állítólag, nem is olyan rég, egy fogorvos rock koncertre készült, és mókából kis ékkövet ragasztott az első fogára, hogy barátait meglepje. A vicc olyan jól sikerült, hogy divatot teremtett. A csiszolt üveget, drágakövet, vagy arany ékszert speciális eljárással ragasztják a fog felületére, úgy, hogy a fogzománc közben nem sérül. Az egész 3 perc alatt kész, egy évig fent marad, de bármikor levehető, cserélhető.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom