x

Arcfiatalítás

Megváltozott korunkban az idő már nem bír akkora jelentőséggel, csak ápoltság és törődés kérdése, ki mikor és mennyire öregszik meg.

„Gondolnod kell a házasságra lányom. Ilyen idős koromban, jól emlékszem, én anyád voltam már” – mondja Capuletné, Shakespeare Rómeó és Júliájában. Mivel Júlia még nincs tizennégy éves, nem nehéz kiszámolni, hogy anyja is innen van a harmincon, mégis öregasszonynak számít már. Annak idején tehát még szinte ki sem alakulhattak az első ráncok, a nő máris túljutott virágkorán. Megváltozott korunkban azonban az idő már korán sem bír ekkora jelentőséggel, csak ápoltság és törődés kérdése, ki mikor és mennyire öregszik meg. Életmód és étrendi előírások betartásával sokáig fiatalon tarthatjuk magunkat, azonban a középkor küszöbén már egyre jobban érezzük, hogy az addig kedves mosolyráncok kezdenek szarkalábakká mélyülni, az arc, a nyak sem olyan feszes már. Ekkor gondolkozunk el először azon, hogy az addigi krémek, kozmetikai kezelések mellett valami mást is be kellene vetni. Hál’ istennek a kozmetikai ipar mindig tartogat valami meglepetést, amivel elodázhatjuk az idő múlását.

Az eddig is közismert volt, hogy a felső, elhalt hámsejtektől meg kell szabadítani a bőrt, hogy a sejtek megújuljanak, és arcunk fiatalodjon. A peelingnek azonban most egy forradalmian új változata született, a mikrodermabrázió. Ennek lényege, hogy a korindonkristály vákuummal a hám felszínére hatol, ezzel távolítva el az elszarusodott hámréteget. A hámsejtek, megszabadulva a feleslegessé vált elhalt szövettől, újratermelődnek, miközben fokozódik a mikrokeringés és a vérkeringés. Már ez önmagában is fiatalítja az arcbőrt, de a hatást még fokozhatjuk, ha megfelelő kozmetikumokat juttatunk a felfrissült bőrbe. Az apró ráncok így kisimulnak, a mélyebbek pedig halványulnak.

A fiatal külső ígérete sokakat csábít, így az arcfiatalításnak ez a módja is pillanatok alatt népszerűvé vált. Nem árt azonban óvatosnak lenni! Csak olyan szakemberhez forduljunk, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik, hiszen egy kevésbé hozzá értő egy életre tönkre teheti bőrünket. A most következő késő őszi-téli fényszegény időszak kiválóan alkalmas arra, hogy felfrissítsük arcunk bőrét, persze ilyenkor is fényvédő krémmel kell óvnunk a még oly gyenge napfénytől is a megújult bőrt.

Az arcfiatalításnak ez csak az egyik, talán leggyengédebb változata. Akik látványosabb sikert szeretnének elérni és merészebbek, így nem félnek az injekciós tűtől vagy szikétől, a palettáról még számtalan lehetőség közül választhatnak, amire a későbbiekben még mi is visszatérünk.

Győri Anna