x

A nyár színei

A nyár a legvidámabb, legbohémabb évszak. Ilyenkor még az egyébként konzervatívabbak is bátrabban nyúlnak a színekhez. Merészen választjuk a napfényben ragyogó rézvöröset, a csillogó aranyszőkét vagy a kékesen fénylő éjfeketét.

align=left Ma már Magyarországon minden harmadik nő festi a haját, s nem csak azok, akik az ősz szálakat szeretnék eltüntetni. Legtöbbjük a házilagos megoldást választja, s nem csupán azért, mert a fodrászatok szolgáltatásai mind drágábbak, hanem mert a nagy kozmetikai világcégek is mind több, jó minőségű és könnyen kezelhető hajfestékkel, színezővel lepik meg vásárlóikat. Ezek a termékek már nem roncsolják a hajat, hanem ápolják, csillogóvá, puhává, könnyen fésülhetővé teszik, így akár hetente más-más színű frizurával lephetjük meg magunkat és környezetünket.

Hajszínezők

A hajszínezőket azoknak ajánljuk, akiknek nincs, vagy csak elvétve akad egy-két ősz hajszála, és nem akarnak drasztikusan színt váltani, csak szeretnék felélénkíteni, divatosabbá tenni eredeti hajszínüket. Például egy szőkére vagy éppen feketére felkent vörös éppen csak pikánssá teszi a saját árnyalatot, de az egy-két árnyalattal világosabb hajszínezőkkel is élénkíthetjük, fényesebbé, csillogóbbá tehetjük hajunkat. A hajszínezők óriási előnye, hogy nincs bennük ammónia, így használatukkal elkerülhetjük a kellemetlen szagokat, nem kell a fürdőszobába zárkózni vele, hanem bátran közlekedhetünk a lakásban, olvasgathatunk, vagy akár tévézhetünk, míg a tökéletes hatás eléréséhez szükséges 20-30 perc eltelik. Hajszínezők között több félével is találkozhatunk a drogériák polcain, vannak olyanok, amik csak a következő hajmosásig tartanak, ezeknek a hatóideje is rövidebb, már néhány perc után lemoshatók, de létezik olyan is, ami akár 6-8 mosás erejéig is megmarad. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen színnel szeretnénk kísérletezni érdemes először az egy mosásig tartót kipróbálni, sőt ezzel könnyedebben váltogathatjuk is az árnyalatokat.

Tipp: habár kevésbé drasztikusak, mint a hajfestékek, a színezőkkel is érdemes allergia próbát végeznünk, mielőtt az egész fejre felvinnénk. A krémből a fül mögötti részre kenjünk fel vékony réteget egy öt forintos nagyságú foltba, és hagyjuk 48 óráig így. Ha ez alatt nem viszket, nem pirosodik ki a bőr, akkor bátran használhatjuk.

Tartós hajszínezők

align=left A tartós hajszínezőknek még mindig megvan az az előnyük, hogy ammóniamentesek, viszont ahogy a neve is jelzi, hosszú ideig, 6-8 hétig megtartják eredeti színüket, akár 50 százalékban ősz hajat is megszíneznek, és sokkal nagyobb teret engednek a fantáziáknak, ugyanis ezekkel az eredeti hajszínt akár tökéletesen megváltoztathatjuk. Az extrém fiatalok vagy fiatalos lelkületű idősebbek, főleg így nyáridőben, a színskála árnyalataiból akár a rózsaszínt, kéket, zöldet is választhatják, hiszen egy-két hónap alatt lekopik, és megint újabbakkal próbálkozhatunk, átfestés nélkül.

Tipp: ha az eredetinél sötétebb hajszínt választunk és szeretnénk egy kicsit lágyítani rajta, akkor a tarkónál kezdjük a szín felvitelét, és onnan haladjunk a homlok felé. Így elől kevesebb ideig marad fent a színező, ez kissé, szinte alig észrevehetően világosabb marad.

Hajfestékek

Ma már a tartós hajfestékek piacán is megkülönböztetünk olyat, ami 70 százalékban ősz haj befedésére készül és olyat, ami 100 százalékban eltünteti a fehér hajszálakat, érdemes tehát gondosan elolvasni a dobozokon látható feliratokat, nehogy fáradságos munkák gyümölcse keserűség legyen, itt-ott mégiscsak kivillanjon a fehérség. A tartós hajfestékek legfőbb hátránya, hogy ammóniával készülnek, s bizony ezeknek kellemetlen az illatuk. Úgy hírlik a közeljövőben ebből is elkészül az ammóniamentes változat, ennek azonban az lesz az ára, hogy csak tónusosan használható, szőkét nem fest feketére és fordítva. A ma kaphatók azonban még csak jól szellőztethető helyen alkalmazhatók, és bizony, amíg a festék fent van, ez fajtától függően 30-45 perc, helyhez kötöttek vagyunk. Habár a tartós hajfestékek kibírnak két hónapot is, ez csak akkor igaz, ha nem az ősz tincseket szeretnénk eltüntetni vele, hanem drasztikus hajszínváltásra készülünk. Az egy centis lenövésnél nincs ápolatlanabb látvány, ezért a hajnövekedés határozza meg igazán a festések gyakoriságát. Ha az eredeti hajszínnél világosabbra festjük hajunkat, akkor még arra is érdemes figyelni, hogy egy idő után ugyanaz a festék világosabb, sárgásabb árnyalatú lesz, ezért időről-időre iktassunk be kicsit sötétebb színt, és csak ezután térjünk vissza megint a megszokott árnyalathoz.

Tipp: akinek vastag szálú, hosszú haja van, jól teszi, ha egyből két doboz festéket vásárol, hogy egyenletes hajszínt érjen el. Ha úgy érzi elegendő másfél tubus is, akkor a kikeverés előtt mérje ki, mivel az összekevert komponensek már egy óra alatt is oxidálódnak és használhatatlanná válnak.

Milyen színt válasszunk?

Ennek csak a fantázia szab határt, mondhatnánk, de sajnos nem így van. Köztudott, hogy születésünktől fogva egy bizonyos színcsoporthoz tartozunk, amit a bőr, a szem és a haj eredeti színvilága határoz meg. Lehetünk konzervatívak vagy éppen extravagánsak, ha azt szeretnénk, hogy jól nézzünk ki, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a hideg vagy a meleg színek állnak-e jól nekünk. Míg egy hideg típus megengedheti magának akár a kék vagy a svéd szőke árnyalatot is, addig a vagány meleg típusok választhatnak rózsaszínt vagy aranyszőkét. Típusunkat igen könnyen meghatározhatjuk saját magunk, ha smink nélkül, fejünket fehér kendővel bekötve arcunkhoz próbáljuk az alapszíneket. A meleg színekhez tartóznak a piros összes árnyalata, a rózsaszíntől a sárgán át a vörösig, jól áll. Hideg színek ezzel szemben a vízszínek, a kék, a zöld, a türkiz. A hideg típushoz tartozó fekete hajú hölgyek, ha drasztikusan szeretnének változtatni, válasszák az ezüstszőkét, a meleg barna hajkoronát pedig átfesthetjük burgundi vörösre vagy paradicsompirosra is.

Tipp: soha ne válasszuk azt a színt, ami a barátnőnkön jól mutat. Ha bizonytalanok vagyunk, tegyünk kísérletet parókával, vagy akár egy színes kendővel.

Végül, legyen szó akár hajszínezésről, akár festésről, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, mielőtt hozzákezdenénk a házi „fodrászkodáshoz”.

1. Fontos, hogy a festék vagy színező komponenseit jól keverjük össze, és mindig száraz hajra vigyük fel. A hajtőnél kezdjük el a felvitelt és 2-3 centiméteres választékonként haladjunk, utoljára hagyva a hajvégeket, mivel a hajtövet általában lassabban fogja meg a színezőanyag.
2. Miután egyenletesen felvittük a flakon tartalmát a hajra, dörzsöljük át az egész fejet, mintha hajat mosnánk. Ezzel nem csupán azt érjük el, hogy az esetlegesen kimaradt részeket is befedi a festék, de az oxidáció következtében jobban is hat.

3. Lemosás előtt kevés vízzel ismét habosítsuk és dörzsöljük át. Csak ezután öblítsük ki alaposan, majd mossuk meg.

4. A legtöbb színezőhöz, festékhez ma már csomagolnak színrögzítő öblítőt vagy balzsamot, ami segít a hajfesték tökéletes eloszlatásában, ugyanakkor tartósabbá teszi a színt, kevésbé kopik meg az egyes hajmosások után. Ha a dobozban nem találnánk ilyet, feltétlen vásároljunk hozzá festés utáni balzsamot, amit célszerű minden egyes hajmosás után feltenni, mivel nem csak a színpigmenteket fixálja, de simábbá, lágyabbá, fényesebbé is teszi a frizurát.

Győri Anna