x

Mofetta

Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Ez a mondás igaz a bő egy évtizeddel ezelőtti, mátraderecskei földrengésre is, hiszen ennek köszönhető, hogy a mofetta, vagyis természetes széndioxid szárazfürdő megszületett. Ez a földrengés tette lehetővé ugyanis, hogy a geológiai törésvonal mentén, mintegy 1000 m mélységből feltörjön a magas radon tartalmú gáz.

Először a környék lakói jelezték, hogy átható szagú gázt éreznek a levegőben, majd a szakemberek felfedezték, hogy nem másról, mint az évezredek óta gyógyhatásáról ismert mofettáról van szó. A mofetta latin eredetű szó, a sok szén-dioxidot tartalmazó alacsony hőfokú, vulkáni kigőzölgés összefoglaló elnevezése.

A mofetta, a széndioxid szárazfürdő kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is ismerték gyógyító hatását, Paracelsus égési sebeket, fekélyeket gyógyított a radonos, kénes gázzal, de az erdélyi népi gyógyászat is már 600 éve használja. Magyarországon az 1995-ös földrengésig, főleg a balatonfüredi szívszanatóriumban alkalmaztak mesterséges széndioxid szárazfürdőt, ezért óriási jelentőségű, Magyarországon egyedülálló a mátraderecskei természetes mofetta.

S, hogy miben rejlik a mofetta nagyszerűsége? A radon nemesgáznak köszönhetően, amely a bőrön keresztül jut a szervezetbe, erős értágító hatású. A kitágult erek segítik a sejt anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Jótékony hatású a verőér-, szív- és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőség, impotencia és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében is.

A Mátrában lévő szállodákból szívesen látogatnak át a gyógyulni vágyok a mofettába, ahol szigorúan szakember felügyelete mellett vehetnek részt az egyedülálló kezelésen. A kezelések minden esetben kúraszerűen történnek és 15 naposak. Első alkalommal csak negyedórát lehet a széndioxidos szárazfürdőben eltölteni, és fokozatosan 25 percig növelhető a „fürdő” idő.

Habár úgy tartják, hogy a mofettának nincs mellékhatása, mégsem javasolt gyulladásos betegségek, magas vérnyomás, vagy terhesség esetén.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu