x

Mágneságyban

Azt már hallottuk, hogy valaki tollmatracon fekszik, azt is, hogy rózsaágyban - de mágneságyban?

Bármilyen kényelmetlennek hangozzék is, Ted és Debbe Filas ilyenen alszik, és a chatsworthi házaspár esküszik arra, hogy a mágneses erőktől mindketten jobban alszanak.

Ted elmondása szerint azért vettek mágneses matracot, hogy enyhítsenek hátfájásukon és isiászos problémáikon. "Bevallom, először hozzá kellett szokni az ágy keménységéhez, ami egy hétbe került. De három hónap leforgása alatt fokozatosan rájöttem, mennyivel jobban van a hátam, és mindketten jobban kipihenve ébredtünk."

A Filas-házaspár hisz a gyenge mágnes gyógyító erejében. A terápiát nem törzskönyvezte az FDA, de egy szakértő szerint az eljárás olyan alternatív gyógymódok sorába tartozik, mint az akupunktúra, a gyógynövénykivonatok és az aromaterápia.

Rosario Quintanilla Vior, az FDA Los Angeles-i szóvivője szerint a mágneses terápiát azok kedvelik, akik már nem próbálkoznak a nyugati gyógymódokkal. A mágnes használata utáni jó érzésük lehet, hogy az orvostudományban "placébó-effektusnak" nevezett hatáson alapul, azaz inkább a kezelésbe vetett hiten, mint valós fizikai javuláson.

"Jelenleg az FDA nem engedélyezte piaci forgalomra az orvosi célokra alkalmazott mágnest" - mondta, hozzátéve, hogy az FDA ügyel rá, nehogy a gyártók és a forgalmazók jogtalanul állítsák, hogy a mágnes gyógyító erővel rendelkezik.

Az Interneten legalább 100 honlapon található mágnesterápiával kapcsolatos információ, árulnak matracot éppúgy, mint mágneses térd-, könyök- és hátvédőt, valamint öveket, ékszereket, még kutyák számra nyakörvet is.

Sherry Kahn, a "Healing Magnets: A Guide for Pain Relief, Speeding Recovery and Restoring Balance" [A gyógyító mágnes: fájdalomcsillapítás, a gyógyulás meggyorsítása és az egyensúly helyreállításának útmutatója] című könyv szerzője azt írja, hogy a mágnes térhódítása nem az életveszélyes betegségek területén tapasztalható, sokkal inkább a fájdalomcsillapítás esetében.

"A nagy generáció tagjai, amikor fiatalok voltak, különös érdeklődést mutattak a természetes életformák iránt, és most, hogy öregedvén fájdalmakkal küszködnek, nem mérgező módokat keresnek tüneteik enyhítésére, különösen, amikor azt olvassák, hogy a gyógyszerek káros mellékhatásainak következtében évente több mint egymillióan kerülnek kórházba" - mondja Kahn, a westwoodi UCLA Medical Center volt egészségnevelője és könyvszerkesztője.

Hívők és nem hívők egy dologban egyetértenek: a mágnes ártalmatlan, kivéve terhességben (még nem tudunk eleget a mágnesességnek a fejlődő szövetekre gyakorolt hatásáról), ha valaki vérhígító gyógyszereket használ (a mágnesesség erősíti a véráramot), és ha valakinek a testében pacemaker vagy belső fémeszköz van.

Bár a mágnesesség használatát az New Age alternatívái közé sorolják, már régóta használatos a terápiában. Egyesek egészen 2000 évvel ezelőttre vezetik vissza, amikor a kínai gyógyítók azt tartották, hogy a test energiái megvédenek a betegségek ellen. Mások a 16. század elejére vezetik vissza a magnetoterápiát, amikor Paracelsus, a svájci alkimista, orvos és filozófus, az epilepszia, hasmenés és a vérzés gyógyítására alkalmazta.

A könyvéhez való anyag gyűjtése közben Kahn megtudta, hogy 1900 körül az orvosegyetemeken tanították a mágnesterápiát, a Sears katalógusában is kínálták az ilyen termékeket. 1928-ban felfedezték a penicillint, és az új szer okozta izgalomban az emberek megfeledkeztek a mágnesterápiáról.

Dr. David Hurwitz, a Woodland Hills-i Kaiser Permanente Medical Center reumatológusa nem bánná, ha továbbra is feledés borítaná a mágnesterápiát, de sok betege hisz benne.

"Egyszerűen nincs elég bizonyított eredmény ahhoz, hogy ajánlani tudjuk - mondja dr. Horwitz -, azon kívül a mágnes nehéz, és ha sokat hord valaki az ízületein, nem tesz jót az arthritisének... Ezen kívül nem tetszik, ha azt látom, hogy az emberek kidobálják a pénzüket az ablakon."

Dr. Michael Hirt, a tarzanai Center for Integrative Medicine orvosa azonban lát fantáziát a magnetoterápiában, és három éve maga is alkalmazza.

"Elsősorban arthritises betegek kezelésére használom, különösen a térd esetében, és azt tapasztaltam, hogy a mágnesterápia van olyan hatékony, mint két Advil, de nincs mellékhatása" - állítja dr. Hirt, aki orvosi gyakorlatában ötvözi a keleti és a nyugati gyógymódokat.

Hirt mágneshasználata azonban megáll a fájdalomcsillapításnál. Dr. William H. Philpott, a gyógymód lelkes híve "Magnet Therapy: An Alternative Medicine" [mágnesterápia: egy alternatív gyógymód" című könyvében azt írja, hogy a mágnesességgel szinte mindent lehet gyógyítani. "Rákot is gyógyít - állítja a nyugdíjas neurológus egy telefoninterjúban -, megöli a daganatot."

Hirt és az FDA nem értenek egyet ezzel.

"Csupán az a tény, hogy a térd esetében használ, még nem jelenti azt, hogy mindenre jó - állítja dr. Hirt. - Dühös leszek, ha csak meg is hallom, hogy valaki azt állítja, a szívbetegségtől a lupusig mindet gyógyít. Mindenre ugyanis még a szenteltvíz sem jó."

Ellentmondanak egymásnak a mágnesterápiáról írott tanulmányok is. A tavaly márciusban orvostudományi folyóiratokban megjelent két tanulmány ellentétes eredményekre jutott.

Az Advances In Therapy-ban megjelent cikk leírja, hogy a Richardson Orthopeadic Surgery orvoscsoportja 61 porckorong-műtétre váró betegnek vagy csak műtétet vagy műtétet és pulzáló mágnesterápiát írt elő. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a mágnesesség stimulálta a csont növekedését és jobb eredményekhez vezetett.

Dr. David Klashman, az UCLA Medical Center reumatológus orvosprofesszora kételkedik.

"Legjobb tudomásom szerint még nem bizonyított in vivo, hogy a mágnesesség hatással van a csontra vagy a porcra... és a Journal of the American Medical Association című folyóiratban negatív tanulmány jelent meg, mely szerint a mágnesesség nem hatásos a deréktáji fájdalmak kezelésére."

Ennek a tanulmánynak a vezetője dr. Edward Collacott, a Northern Arizona Veterans Affairs intézet igazgatója volt. A 20 résztvevőre, aki átlagosan 19 éve szenved krónikus deréktáji fájdalmaktól, egy hétre bipoláris mágnest szereltek, majd a második héten egy demagnetizált hasonmást. A résztvevők becsléssel számoltak be fájdalmukról, a kutatók pedig a mozgáskiterjedésüket vizsgálták. Nem találtak különbséget a placébó és az igazi mágnes használata utáni eredmények között.

A pontos és megbízható adatok hiánya ellenére azonban sokan kipróbálják ezt a terápiát. Dr. Hirt azt javasolja, hogy gondosan válasszák meg a vásárolt terméket.

"Tudni kell, vajon a megfelelő erősségű mágnest vesszük-e meg - mondja. - Én például általában 300-500 gauss erősségű térdkötőt írok elő (ez a tipikus hűtőszekrény-mágnes erejének kb. a tízszerese), és bipoláris mágnest ajánlok, ami azt jelenti, hogy mind az északi, mind a déli sarka a térd felé néz."

Dr. Hirt klinikáján az orvosok variálják a tradicionális akupunktúrát, úgy, hogy tű helyett mágnest használnak a test egyes pontjainak stimulálására.

De hogy mágneságyon aludni?

"Tudom, hogy egyre népszerűbbek lesznek ezek a segédeszközök, de a matracokkal végzett tanulmányok kiábrándítóak - állítja dr. Hirt. - Olyan ez, mint a lutri, csak kevesek számára jár nagy nyereséggel."

Kapcsolódó Tartalom