x

Gyógyító só

S, hogy mitől olyan értékes ez a kristály? Nos, nemcsak az ételeink ízét adja meg, de kívülről-belülről gyógyít, sőt a tudósok szerint még gondolkodni sem lennénk képesek nélküle...

Ki ne ismerné a legkisebb királykisasszony történetét, aki úgy szerette apját, mint a sót. Noha a király többre értékelte a kincseket, drága ékszereket, mígnem rá nem jött, hogy a legpompásabb ételsor sem ér semmit só nélkül. A történelem is azt bizonyítja, hogy a fehér aranynak is nevezett ásvány lelőhelyének birtoklása mindig is egyet jelentett a pénzzel és a hatalommal.

A tudósok szerint még gondolkodni sem lennénk képesek nélküle, hiszen az agy működéséhez is nélkülözhetetlen. A népi gyógyászat mindig előszeretettel alkalmazta, sokunkban él még az emlék, amikor kisgyermekként a fülfájásra meleg sószsákot raktak. Az orvoslásban igazán akkor nyert teret, mikor felfedezték, hogy a sóbányában dolgozok között ismeretlen a légúti betegség.Ettől kezdve az asztmásokat, tüdőbetegeket sóbarlangban kúrálták. Később az is kiderült, hogy korunk igen elterjed betegségére, az allergiára és kruppos gyerekek számára is kiváló, egészségeseknek pedig remek immunerősítő, így mind többen szerették volna kipróbálni. A sóbányák száma és férőhelye kevésnek bizonyult, s nosza rögtön megfogant az ötlet; ugyanezeket a körülményeket meg lehetne valósítani mesterségesen is. Így születtek meg a sókabinok. A sóval kibérelt falak között megfelelő páratartalom mellett ücsörögve mindenki érezheti, hogy a légutak kitisztulnak, antibakteriális tulajdonságának köszönhetően pedig a nátha egyik legjobb ellenszere.

A sókabin csak az első lépés volt az újítások sorában, ezt követte a sólámpa, hogy ha kevésbé hatékonyan is, de otthonunkba vihessük a só gyógyító erejét. A villanykörte melegétől a sókristályok negatív ionokat bocsátanak ki, ezáltal megváltoztatva a szoba klímáját, kellemes közérzetet biztosítanak. És az ötlet tovább burjánzott. Ha egy kabint ki lehet rakni sótéglával, miért ne lehetne mindezt megtenni a saját otthonunkban. Ma már bárki vásárolhat és kirakhat magának saját sófalat, feltéve, ha a pénztárcája is bírja a költségeket.

Időközben a sókabinok is tovább fejlődtek, ma már magára valamit adó tulajdonos mesterséges sóbarlangot épít, ahol a látványnak éppoly nagy szerepe van, mint a sónak, s így már hosszú utazás nélkül a városi rohanás közepette is szakíthatunk magunknak egy órácskát, hogy relaxálás mellet kitisztítsuk tüdőnket a smogtól.

Győri Anna


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu