x

Gőzfürdő vagy szauna

Gőzfürdő vagy szauna

A fürdőzésnek egyes országokban a messzi múltba visszanyúló kultúrája van, mely szerencsére terjedőben van hazánkban is: egyre szélesebb körben kedvelt időtöltés a szaunázás, és egyre több wellness központ kínálja a török örökség legszebb hagyatékát, a pihentető, “léleksimító” és egyben egészséges gőzfürdőzést.


Akár Skandináviából, akár a Földközi-tenger medencéjéből származik, a gőzfürdőnek azonosak az előnyei. Elűzi a stresszt, fellazítja az izmokat, elősegíti a jó alvást és a mérgező anyagok távozását a szervezetből, továbbá – mindezeknek köszönhetően – újjáéledt bőrünkbenben “szultánnőnek” érezhetjük magunkat. Esetleg karcsúsít is? Nemigen (hacsak utána nem veszítjük el az étvágyunkat…) Ugyanis az a 700-1000 gramm, amelyet általában egy alkalom során testsúlyunkból veszíthetünk, nem zsírból, hanem vízből tevődik össze…

A török gőzfürdő enyhébb, mint a szauna

A gőzfürdő azok számára ellenjavallt teljes mértékben, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, légzőszervi vagy vérkeringési zavarokkal küszködnek, vagy magas a vérnyomásuk. Ha kétségei vannak afelől, hogy a hammam ajánlatos-e az ön számára, feltétlenül kérjen tanácsot orvosától. 50 Celsius fokos hőmérsékletével és 100%-os páratartalmával – szemben a szauna 80-100 Celsius-fokos levegőjével és 3-20%-os páratartalmával – a hammam az a gőzfürdő, melyet az emberek többsége könnyebben elvisel. Ezért van az, hogy kevesebb ellenjavallattal vehető igénybe, mint a szauna. A vele kapcsolatban időnként felmerülő problémák túlnyomó része pedig a józan ész – és az önmérséklet – hiányával függ össze!

Nedves vagy száraz gőz – mindkettő elővigyázatosságot igényel

A szaunában leggyakrabban a kályha okozta égési sérülések fordulnak elő. A hammamban pedig a legtöbb baleset az átázott, csúszós padról való leesések miatt következik be. Amellett, hogy minderre vigyáz, tanácsoljuk még: hagyja az ékszereit és a szemüvegét az öltözőben, mivel a nagy melegben a fémek felforrósodnak, továbbá a hőségben megdagadt ujjakról nehéz a gyűrűt lehúzni. A szaunában ne viseljen kontaktlencsét sem, mert a melegtől kiszáradva irritálja a szemet. Arra is ügyeljen, hogy ne öntsön egyszerre túl sok vizet a forró kövekre, mert a felcsapó gőz megégetheti a bőrét.

Ajánlható a gőzfürdő étkezés után?

Igen, amikor uzsonnáról van szó – és semmiképpen sem ünnepi lakomáról, mert a túlságosan tele gyomorral való gőzfürdőzés rossz közérzetet eredményezhet. Viszont kerülje azt is, hogy teljesen üres legyen a gyomra, és ha a legkisebb émelygést is érzi, azonnal távozzon! Annak érdekében, hogy valóban kellemes és egészséges szórakozás legyen a gőzfürdőzés, ismerje meg és vegye figyelembe szervezetének korlátait. Például kezdje úgy, hogy kevésbé meleg helyre ül a gőzfürdőzés során, és kimegy, amikor úgy érzi, hogy kellemetlenné válik az ön számára…

Galenus

Patika magazin

Kapcsolódó Tartalom