x

Fitoterápia

A növények, gyümölcsök gyógyító, szépítő erejéről több ezer éves tapasztalatok állnak rendelkezésre, gondoljunk csak a varázslatos kelet meséire, az ősi indiai, kínai és tibeti füveskönyvekre.

A fitoterápia neves művelői ezen időkben a szerzetesek voltak, akik a kolostorok kertjében termesztették mindazokat a növényeket, melyeket az orvoslásban éppúgy használtak, mint az illatosító szerekben, kenőcsökben. Receptjeiket a titkok homálya fedte, hiszen akkor a füveskönyvekbe még csak nagyon kevesen pillanthattak bele.

A modern orvostudomány kifejlődésével azután hosszú évtizedeken keresztül már csak a szegények patikájaként élt tovább, a javasasszonyok készítették különféle főzeteiket mindazoknak, akik nem tudták megfizetni az orvosokat és azok piruláit, mígnem egy merész fordulattal napjainkban újra a figyelem középpontjába került, mint fitoterápia.

A fitoterápia, mint, ahogy azt a neve is jelzi, a különböző betegségeknek növényekkel, vagy azok egyes hatóanyagaival történő gyógyítását, kúrálását jelenti. Mivel a gyógynövények tárháza igen széles és felhasználásuk is sokoldalú, így a fitoterápia is nagyon sok mindent magába foglal. Tulajdonképpen a mindennapokban fogyasztok zöldségekkel, gyümölcsökkel is fitoterápiát alkalmazunk, hiszen ki ne tudná azt, hogy a sárgarépa magas A-vitamin tartalma jót tesz a szemnek, vagy, hogy a foghagyma tisztítja az érfalakat, a zöld növényekben igen sok a vitamin és az ásványi só, ami fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet.

Szintén a fitoterápia körébe tartozik az aromaterápia, ahol a növények illóolaját alkalmazzák akár külsőleg, akár belsőleg. Itt azonban már óvatosabbnak kell lennünk, hiszen, míg a párologtatást szabadon gyakorolhatjuk, az illóolajok belső használatához már mindig szakember segítségét kell kérni.

Még mindig a fitoterápia szerves részéhez tartozik az egyes gyógynövények forrázata. Ezek közül a legismertebb és talán legsokoldalúbb a kamilla. A megfázás tüneteit éppúgy szünteti, mint a gyomorrontást, de este fogyasztva nyugtató, alvást segítő hatása is van. Nyugtató, szorongást oldó a macskagyökér tea, amit a modern gyógyszergyártás is előszeretettel alkalmaz.

A fitoterápiát azonban nem csak az egészség megőrzésére vetik be, hiszen a növények, gyümölcsök szépítő hatása is közismert, ezt használja ki a fitokozmetika. Gondoljunk csak a néhány éve slágernek számító gyümölcssavas mélyhámlasztásra, de ide sorolható a napjainkban hódító mézes masszázs is, s még nem is beszéltünk az olyan ősi házi praktikákról, mint az uborkapakolás, a kamillás szemborogatás, de említhetném a párolt sárgarépát, amit friss túróval keverve arcpakolásként alkalmazhatunk. Ez utóbbi látványosan és szinte azonnal üdévé, selymessé varázsolja a bőrt.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu