x

Elsózott élet

Az elegendő sóbevitelt nemcsak a különféle csemegéken levő szemcsék biztosítják, hanem elsősorban a készételekben, zöldségkonzervekben, húskészítményekben és sajtokban levőkkel. Így fordulhat elő, hogy a "sóhatárt" gyorsan átléphetjük ­ átlagban napi 10-15 g sót fogyasztunk, amivel valósággal elsózzuk életünket. Ez rossz szokás, a tulajdonképpeni szükséglethez semmi köze nincs. A kis gyerekek érzékeny nyelve inkább a sószegény ételeket részesíti előnyben a felnőttek "normális" sózású ételeivel szemben. Ezért a bébiételeket nem szabad utána sózni, ezeknek nem a felnőttek ízlésének kell megfelelniük. Az évekig tartó "dózisemelés" következménye a túlzott bevitel, ami egészségünket veszélyezteti, a só ekkor mutatja meg hatásának árnyoldalát.

A mennyiség a fontos

Már Paracelsus, a késő középkor híres orvosa találóan fogalmazott: "Az adagtól függ, hogy egy dolog mérgező-e vagy sem." És ez vonatkozik a fehér sószemcsékre is. A régi Kínában volt szokás sóval öngyilkosságot elkövetni ­ egyszerre 2 kg só bekebelezésével.

De már lényegesen alacsonyabb menynyiségnél is jelentkeznek a kellemetlen hatások, például erős szomjúságérzetet kelt, mert hatására szervezetünk több folyadékot igényel, ettől pedig a szív és a vesék nagyüzemben dolgoznak. És ez nem tesz feltétlenül jót nekik.

További kellemetlen mellékhatása a sóban gazdag ételeknek, hogy a szövetekben felhalmozódik a víz. Általában a vese meghatározott mennyiségű nátriumot tud átszűrni és a vizelettel kiválasztani. A maradék a szervezetben marad és megköti a vizet a szövetekben. Ez viszont kihat a karcsú vonalakra is: nem ritkaság a néhány kg-os súlygyarapodás sem. A szemek és az arc ödémás lesz, a gyűrűt nem lehet fel- vagy lehúzni, és bővebb ruhára van szükség.

A rendszeresen nagy sófogyasztás legsúlyosabb következménye azonban a magas vérnyomás ­ ez persze nem vonatkozik mindenkire. Az érfalak is merevebbé válnak, és megnő a rájuk gyakorolt feszítő erő. A tudósok megállapítása szerint a nagy sóbevitel miatt magas vérnyomásban való megbetegedés valószínűsége különösen a magas vérnyomásra való született hajlam és az örökletes sóérzékenység esetében nagy.

Öröklött sóérzékenység

Feltételezések szerint a sóérzékenyeknél a sejtek nátriumháztartása nem jól szabályozott, így az érizomsejtekben túl sok nátrium gyűlik össze, ennek következtében a vérerek összeszűkülnek, a vérnyomás nő. Mivel a magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés kiváltó oka, ennek egyszer akár rossz vége is lehet.

Ugyanakkor a magas vérnyomás alattomos baj, hiszen az érintettek többnyire csak akkor veszik észre, amikor az már "befészkelte" magát. Rendszeres vérnyomásméréssel azonban időben észlelhető a probléma.

Persze nem a só az egyetlen kiváltója a magas vérnyomásnak ­ a túlsúly és a túl sok alkohol is hozzájárul. Tehát ha a magas vérnyomás ellen tenni akarunk, nem elég csak a sófogyasztást napi 5 g-ra csökkenteni. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.

"A kevesebb só nem károsít" mottót jó, ha mindenki megszívleli. Mert ki tudja biztosan, hogy nincs-e örökletes sóérzékenysége vagy magas vérnyomásra való hajlama?

Sópótló tippek és trükkök

Kevés sóval ízletes ételt varázsolni ­ művészet. Ám nem is olyan nehéz.

A fehér szemcsék leginkább fűszerekkel­ ánizzsal, Cayenne-borssal, gyömbérrel, korianderrel, szegfűszeggel, kurkumával, köménnyel, babérlevéllel, szerecsendióval, paprikával, szegfűborssal, csillagánizzsal, vaníliával és fahéjjal ­ helyettesíthetők.

Jók a friss fűszerek, a fokhagyma és a vöröshagyma is. Megfelelő adagban kiemelik a csemegék sajátos ízét.

Használhatunk még kész fűszerkeverékeket, a sült- vagy grillfűszerek, húskivonat, kész mártások, ketchup és salátaöntetek sok sót tartalmaznak.

Vigyázzunk a "rejtett" sóval, amit elsősorban a konzerv- és mélyhűtött készételek, zacskós levesek, sajtok, füstölt húsok, felvágottak, hal- és zöldségkonzervek, sütemények, kekszek tartalmaznak. sószegény felvágottak és sajtok a reformházakban vásárolhatók, sószegény kenyér néhány pékség polcain található.

Sószegény diétás termékek csomagolásán fel kell tüntetni a benne levő konyhasó mennyiségét. Például a diétás levesek100 g maximum 100 mg nátriumot tartalmazhatnak.

Süssünk otthon kenyeret! Ha több élesztővel készítjük, egy egész adag sót takaríthatunk meg.

Nézzük meg az ásványvíz nátriumtartalmát. Lehetőleg olyat válasszunk, mely literenként 20 mg-nál nem tartalmaz többet.

A sónak van egy gyakorlati oldala is. A vörösborfoltoknak semmi esélyük sincs, ha rögtön rászórunk egy adag sót. Rövid hatóidő után mossuk ki ­ esetleg többször is ­ és a folt eltűnik.

Az elsózott étel főzés közben még megmenthető. Tegyünk bele néhány szelet nyers burgonyát, még egyszer forraljuk fel, majd a szeleteket vegyük ki, és kész is az ízletes étel. A nyers burgonya ugyanis magába szívja a sót, semlegesíti annak kellemetlen ízét.


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu