x

Bach virágterápia

Bach virágterápia

A tavasz a kikelet időszaka, virágba borulnak a fák, illatoznak a kertek. Nem csoda, hogy mindez ideig azt hittem, hogy a tavasz üdesége, a virágok színes kavalkádja és az illatok orgiája az, ami szemet gyönyörködtetve jótékonyan hat a hangulatomra.

Ezt a Bach virágterápia híve nem így gondolják. Szerintük a virágok magas rezgésű pozitív energiáit, gyógyító hatását egész éven át élvezhetjük esszenciaként fogyasztva.

Az angol orvos, Edward Bach, akinek nevéhez a Bach virágterápia fűződik, bakteriológusként kezdte pályafutását, s azt vallotta, hogy a betegségek mindig valamilyen negatív lelki állapotra vezethetők vissza, s amíg ezeket nem szüntetjük meg, a kezelések csak tünetiek lehetnek. Hét nagy csoportba osztotta a lelki jelenségeket, amelyek a különféle betegségekért felelősek, így félelem, bizonytalanság, érdektelenség, magányosság, túlérzékenység, kétségbe esés és túlzott aggódás. Az 1920-as években az erdőket, mezőket járva gyűjtötte a különféle virágokat, amelyek közül harmincnyolc olyat talált, amelynek a rezgése ezeknek a lelki problémáknak az orvoslására szolgálnak. A Bach virágterápiának mind a mai napig ez a 38 virág az alapja. Felfedezéséről könyvet is írt, amelyben mindenki számára otthon elkészíthető „recepteket” adott közzé, amivel házilagosan is kezelhették magukat a páciensek. A könyv ugyan még létezik, de a későbbi kiadásokból valahogy ez a rész kimaradt.

Amit ma tudni lehet, hogy az általa gyűjtött virágok szirmát áttetsző üvegben és forrásvízben több órára kitette az erős napfényre, így a bennük lévő energia „átszállt” a forrásvízbe. Később ez a forrásvízben lévő energia állította helyre a test, a lélek és a szellem egyensúlyát.

Ma többnyire brandyvel kevert vizet alkalmaznak. A 30 milliliteres kis üvegcséből egy-egy cseppet a nyelvre, vagy kiskanálnyi vízbe kell csepegtetni, majd néhány másodpercig a szájban tartani a jobb felszívódás érdekében.

Habár a Bach virágterápia mindenki számára hozzáférhető, mégis célszerű a szedése előtt szakemberhez fordulni, aki hosszasan elbeszélget az emberrel, feltárva és pontosítva a gondokat a legmegfelelőbb kezelést ajánlja a betegnek. Nyugat-Európában orvosok, természetgyógyászok és pszichiáterek is szívesen alkalmazzák, de csak kizárólag kiegészítő terápiaként. A „ jó szer, de nem csodaszer” elve, mint mindenhol, itt is érvényesül.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom