x

A szerájfürdő

Tegnap a szerájban jártam és fantasztikus kényeztetésben volt részem. Ez egy kissé bizarrul hangzik, hát még egy férfi szájából, pedig rossz az, aki rosszra gondol. Nem másról van itt szó ugyanis, mint az egyik wellness paradicsom szerájfürdőjében eltöltött kellemes délutánról.

Ráadásul az egzotikus hangzású szerájfürdőnek nem sok köze van az oszmán birodalom palotavilágához, hiszen a legtöbb wellness szolgáltatással ellentétben, amelyek az ókori népek fürdőkultúráját élesztik újra, a szerájfürdő egy keleti stílusban kialakított, új keletű fürdőkomplexum, amely nagy valószínűséggel az ősi rasul modernizált változata.

A keleti kényelemmel berendezett szerájfürdőben először gyógyiszappal kenik be vékonyan a testet, majd kényelmesen feküdhetünk, míg ránk szárad az iszap. Habár ez nem túl hosszú idő, az ellazulást és a hangulatot mindenképp fokozza a keleti zene, amely az oszmán paloták világába röpít minket. Amikor az iszap már kellőképpen ránk száradt, a gyógyfüvekkel illatosított gőzfürdőbe kísérnek, ahol a meleg hatására az iszap ismét felpuhul. Ekkor következik a talán legkellemesebb rész, amikor is ezt a felpuhult iszapot finom mozdulatokkal bemasszírozzák a bőrbe. Végül a tisztító zuhany lemossa rólunk a gyógyiszap utolsó maradványait is és érezhetjük, hogy a megtisztult pórusok hatására a bőr feszesebb és simább lesz.

A meleg, az izzadás és a masszírozás hatására vérbőség alakul ki, ezáltal javul a vérkeringés és az anyagcsere, távoznak a szervezetből a méreganyagok. Az így megtisztult bőr sokkal hatékonyabban szívja fel a különféle tápláló, szépítő pakolásokat is. Az alig egy órás élvezkedés testileg-lelkileg felüdít, mivel az iszap már önmagában is méregteleníti a sejteket, elősegíti egészséges működését. A meleg gőz hatására a pórusok megnyílnak, kitisztulnak, a magas páratartalomnak köszönhetően nedvességgel telítődnek, a masszírozás pedig kellemesen ellazítja az izmokat. A kellemes szerájfürdő tehát méltóképpen nevéhez, felér egy keleti kényúri kényeztetéssel.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom