x

Pataki Ági – negyven éves korom után életmódot változtattam

Pataki Ági – negyven éves korom után életmódot változtattam

Pataki Ági az első magyar szupermodell a hetvenes évektől kezdve két évtizeden át aratott sikereket a kifutón, egy ország ismerte a plakátjait, amelyen a Fabulon termékeket reklámozta. Ma filmproducer, az ötven legsikeresebb magyar üzletasszonyok egyike, olyan nő, aki meg tudta őrizni egykori alakját és szépségét. A múlt felidézése mellett arról faggattam, hogyan tudta az üzleti sikerek mellett a külsejét is ilyen remek formába tartani.

A hetvenes években egy jól sikerült fotóval hosszú időn át te lettél a Fabulon arca, sok nő ideálja. Hogyan kezdődött?


A 70-es évek legelején készült rólam egy portrésorozat. A Kőbányai Gyógyszergyár éppen akkor kezdett el kozmetikumokkal foglalkozni, és megvette a képeket, így lett belőlem Fabulon Ági. Visszatekintve szerencse volt, de én akkor ezt nem így éltem meg, szemtelenségnek éreztem, hogy a megkérdezésem nélkül a portrét reklám célokra használták fel. Ez egy furcsa helyzet volt, amit az élet szerencsévé formált, és még ma is élvezem ennek az előnyeit, pedig ennek már negyven éve. Ennek ellenére az indulás nem volt könnyű, ha az ember valamilyen pályán mozog, és azon rajta akar maradni, akkor a szerencse nem elég, nagyon sok munka is kell.

Akkoriban még nem volt ennyi információnk a mindennapi bőrápolásról, szó nem esett az ózonlyukról, és nem volt ilyen kínálata a krémeknek sem. Benned már ilyen fiatalon tudatosult a bőrápolás fontossága, vagy nálad is el kellett ehhez telni néhány évnek?
Hosszú évtizedekig nem foglalkoztunk olyan mélyen és behatóan ezzel a kérdéssel. A Fabulon megjelenésével azonban, amit ráadásul egy neves gyógyszergyár kezdett gyártani, Magyarországon is piaci tényezővé vált a bőrápolás. Mi modellek tájékozottabbak voltunk, mint az átlagos nő. Sokat utaztunk a világban és hozzájutottunk márkás kozmetikumokhoz is. Nem kizárólag Fabulont használtunk, de én tisztában voltam azzal, amit ma is vallok, hogy a minőséget nem feltétlen a márkanév jelenti. Természetesen a márkanév egyfajta minőséget garantál, de ha valami nem olyan drága és nem olyan exkluzív, az még nem jelenti azt, hogy minősége gyenge. A Fabulon termékeket egy gyógyszergyár állította elő, így nekem a termékben abszolút bizalmam volt. Talán több mindenre figyeltem, mint az átlag nő, de például a napozás ártalmaival nem voltunk tisztában, ózonlyukról nem hallottunk, és az információáramlás sem volt olyan gyors, mint ma. Ma gyakorlatilag el kell ugrani az információ elől, akkor pedig meg kellett szerezni. Én például sokáig nagyon sokat napoztam, csak az utóbbi években mondok le róla, pontosabban nem mondok le róla teljesen, csak ésszel teszem.

Mint az első magyar szupermodell, két évtizeden át folyamatosan utaztál, ott voltál minden nemzetközi nagy divatbemutatón. Mennyire hoztak lázba a luxus holmik, melyik divattervező ruhái tetszettek a legjobban?

Sokat utaztunk, teljesen más helyzetben voltunk, mint egy átlag magyar nő. Évente többször jártunk nyugaton, megismerhettük a luxus cikkeket, de ezek igazán soha nem hoztak lázba. Ez nem jelenti azt, hogy életemben nem vásároltam magamnak bundát vagy ékszert, de furcsa módon, minél inkább megengedhetem magamnak, annál kevésbé vásárolok. Fiatal korban azért izgatja az embert, hogy hozzájusson státusz szimbólumokhoz, és ez alól én sem voltam kivétel. A márkák esztétikai élményként érdekelnek, sokszor komoly kreativitás és érték van mögöttük, így legtöbbször minőséget is jelentenek. Karl Lagerfeld az első pillanattól elbűvölt, de tetszettek a japán divattervezők is. Nagyon izgalmas dolog volt, ami a 70-es, 80-as években jellemezte a japán divatkreátorokat.

Az emberek úgy hiszik, elég, ha valaki szépnek születik, amiért nem kell tenni jó ideig semmit. Valóban így van ez?

Először is nem elég, másodszor nem mindenkinek és nem minden korban ugyanaz a szép, ez egy tág és nehezen meghatározható fogalom. Ha magamat kell jellemezni, azt szoktam mondani, hogy jó külsővel rendelkeztem, mert ez így árnyaltabb meghatározás, mint az, hogy szép voltam. A 70-es években épp ez hiányzott a palettáról, de lehet, hogy ma már nem tudnék labdába rúgni ugyanazzal a külsővel. A legfontosabb az, hogy minden korban tenni kell azért, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Egyszer úgy nyilatkoztál: a mai eszemmel, tudatosságommal és a jelenlegi információk birtokában nem úgy élnék, mint fiatalon. Mit csinálnál másképp?

Jó esetben tudatában voltunk adottságainknak, és kihasználtuk előnyeit. A mai modellek tudják, milyennek kell lenni és mik azok az eszközök, amikkel olyanokká lehet válni. Az a tudatosság, ami a mai modellekre jellemző itthon csak a rendszerváltás körül kezdődött, én viszont előtte dolgoztam. Nagyon gyakorlatias dolgokat csinálnék másképp, például másképp étkeznék és sportolnék. Negyven éves korom után jöttem rá, mi az, amivel az ember meg tudja hosszabbítani az aktív életet, amivel minőségi életet biztosíthat magának. Ma már, ha újra kezdeném, fiatal koromban is sportolnék, ugyanúgy foglalkoznék a külsőmmel, mint ahogy most megteszem. De mindig érdemes elkezdeni, minél hamarabb teszi ezt valaki, annál jobb hatása van az egész életére.

Téged nem csak a férfiak tartottak és tartanak mind a mai napig jó nőnek, hanem a nők is. Soha nem akadtak irigyeid?

Mindenkinek vannak barátai, jóakarói és irigyei is. Ha valaki sikereket ér el, megjelenik körülötte az irigység is. Nekem is voltak irigyeim, mint ahogy voltak, akiknek tetszettem és voltak, akiknek nem. Nyilván többségben voltak az előzőek, különben nem tudtam volna megélni a külsőmből. De valóban úgy gondolom, hogy sokkal inkább a nőkre voltam hatással, mint a férfiakra. Az nem véletlen, hogy egy női kozmetikai szer arcának választottak. A szakember, aki engem erre kiszemelt, nő volt, és olyan arcot keresett, amivel a nőket lehet megcélozni.

Ismert, szép nőnek lenni nem könnyű feladat. Bárhol jelensz meg, a hétköznapokban elvárják tőled, hogy úgy nézz ki az életben is, mint ahogy a kifutón vagy egy jól sikerült képen megismertek.

Azokkal szemben, akik szem előtt vannak, mindig vannak elvárások, de ezeket az elvárásokat ő maga is befolyásolni tudja a viselkedésével. És nem is biztos, hogy mindig meg kell felelni. Én például soha nem akartam mindig mindenkinek megfelelni. Fontos persze, hogy elismerjenek, mert ez a siker egyik ismérve. Azt vallom, ha modellként dolgozom, modellként kell megfelelni, de a privát életemben nem számít a munkahelyi elvárás. Smink nélkül is kimegyek a közértbe, mint bárki más. Nyilván sok embernek okozok ezzel csalódást, de legalább szembesülnek azzal, hogy, amit elképzelnek az ismert emberekről, az sokszor hamis. Azt tartanám egészségtelennek, ha valaki csak azért, mert ismert, mindig ugyanazt a mázat viselné életében, amit a munkája alatt elvárnak tőle. Én a mindennapokban nagyon ritkán sminkelek. Ha igen, akkor is csak éppen, hogy teszek egy leheletnyi festéket. Bizonyos kor után a smink öregít, csínján kell vele bánni.

A pályatársak közül sokan fordulnak plasztikai sebészethez. A kés helyett te milyen bőrápolókkal, milyen bőrápolási szokásokkal tartod fiatalon magad?

Ma már nem csak a pályatársak, de egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, én sem mondom, hogy soha nem próbálnám ki. Ha egy plasztikai beavatkozás szükséges ahhoz, hogy valaki jól érezze magát, mert frusztrálja bizonyos testrésze, tegye, amit jónak lát, bár egészségesebbnek tartom, ha valaki meg tud barátkozni a ráncaival, vagy esetleg más, kevésbé drasztikus dolgokkal tud segíteni magán. Tehát az ellenkezés helyett csak óvatosságra, körültekintésre, megfontoltságra intek. Én finomabb eszközökkel próbálom megőrizni a külsőmet, a kedvező életminőséget. A legfontosabbnak, ha nem is a mindennapi, de a rendszeres sportot tartom, annak a fizikai és lelki kihatása miatt.

Hány éves korban érezted azt, hogy az alakod is törődést igényel, ha formában akarod tartani, és melyik módszer vált be?

Nagyon sokáig bár érdekelt, hogy hogyan nézek ki, de nem tettem érte semmit. Negyven éves korom után szembesültem azzal, hogy önmagában az adottságok nem elegendőek. Elkezdtem hízni, rosszul kinézni, rosszabbul érezni magam a bőrömben. Akkor határoztam el, hogy szépen lassan életformát váltok. Ennek köszönhetem, hogy ma elégedett vagyok és elfogadom magam. Először is sportolni kezdtem, de nagyon nehéz eljutni oda, hogy örömét lelje az ember a mozgásban. Ma már teljesen természetes, hogy normálisan étkezem, hogy sportolok, amikor tudok, hiszen a kocsiban mindig ott van a sportfelszerelés. Nem rendelem alá az életemet semmilyen kényszernek, és ha éppen kimarad egy nap, vagy egy hét, akkor sem esem kétségbe. Olyan harmóniát kell teremteni, amiben nincsenek görcsök, csak szabadság van. Szeretek futni az erdőben, imádok síelni és tornázom is, mindig olyan sportot űzök, amihez éppen kedvem van.

A modellkedés után jól menő butikot nyitottál, majd sikeres üzletasszony lettél. Mindkettő stresszel jár, te mivel oldod ezt?

Amikor a butikot megnyitottam, teljes bevetéssel csináltam. A mai eszemmel biztos, hogy nem áldoznék annyi időt, erőt és energiát erre a munkára. Nem szabad, hogy az élet csak a munkáról szóljon.

Milyen színeket kedvelsz magadon?

Leginkább feketébe vagy natúr színbe vagy valami olyanba öltözöm, amit nem nevezünk színnek. Ha valaki nagyon színesen öltözik, olyan érzésem van, hogy nagyon ki akar tűnni. Sminkben is csak a testszínhez közel álló árnyalatokat használom.

A parfümök közül milyen illatokat érzel személyiségedhez közel állónak?

Nem használok parfümöt, idegen tőlem. Van persze több parfümöm is, esetenként előfordul, hogy pár cseppet teszek magamra, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Hova utaznál el most a legszívesebben?

Egy nagyon jó barátnőmhöz utaznék el, akivel együtt kezdtünk el sportolni úgy 10évvel ezelőtt. Neki Somogyban van egy háza, oda imádok lemenni, mert együtt futunk az erdőben, olyan talajon, olyan körülmények között, ami ideális. Sport és vizuális élvezet.

Végül kíváncsi lennék arra, hogy a mostaniak közül te melyik modellt, vagy híres színésznőt tartod igazán szépnek?

Nagyon sokan szépek, az egyik ezért, a másik azért tetszik. Inkább azt mondanám, nekem az tetszik, aki nem belesimul egy kor trendjébe, hanem önmagát képviseli. Erre példa Linda Evangelista, aki soha senkihez nem hasonlított. Kate Moss nagyon tetszik az átváltozó képessége miatt, fantasztikus, hogy mennyi féle tud lenni. Madonna bár nem tetszik, de igazán nagyra tartom az erőt, ami sugárzik belőle.

Győri Anna