x

Reflux, akupunktúra, csalánkiütések

Reflux, akupunktúra, csalánkiütések

Tisztelt Doktornő!

46 éves nő vagyok. Szeptember végén csalánkiütések jelentek meg rajtam. A bőrgyógyász valamilyen gyulladásra gyanakodott, azonban minden vizsgálati eredményem negatív lett. A végén a Bőrklinikáról elküldtek a II. Belklinikára, ahol gyomortükrözéssel megállapították, hogy refluxom van, majd visszaküldtek a Bőrklinikára. Sajnos, ezt már nem tudtam megcsinálni, mivel minden vizsgálat természetesen reggel, vagy napközben, munkaidőben van, amit nem tolerál bizonyos idő után (természetesen) a munkahely és a szabadságot sem erre akarja a beteg elhasználni.

A Belklinikán kaptam először Nexiumot, amit kb. 5 napig tudtam szedni, mert borzalmas gyomorfájdalmak jelentkeztek, ezután Controlocot kaptam, amit szintén kb. 3-4 napig tudtam szedni, csalánkiütések jelentkeztek a meglevők mellett. Ezek után "betelt" a pohár, úgy éreztem az orvosok ping-pongoznak velem, ide-oda küldözgetnek, az idő múlik (minden vizsgálati eredmény napok, hetek múlva van meg) és a problémám marad. Elmentem az Ormos Intézetbe, ahol akupunktúrás kezeléseket kapok. Abbahagytam a fogamzásgátló szedését is (Marvelont szedtem). A kiütéseim megvannak, a gyomrom időnként fáj, ami a Nexium szedéséig nem fájt. Éjszakánként bedugul az orrom, és reggelre kijönnek a kiütések, amik néhány óra múlva elmúlnak. Ha nem vakarom meg őket, nem történik semmi, ha megvakarom, duzzanatokká válnak. A kiütések összefüggnek a reflux-szal? Ezt eddig senki nem mondta meg nekem. Ha igen, lehet ellenük tenni esetleg valamit, vagy életem végéig megmaradnak. Gyógyszereket nem igazán szeretnék szedni életem végéig. Lehet valamit tenni egyáltalán? Köszönettel

Mire kapja az akupunktúrát, milyen orvosi diagnózis alapján? Mert a leírtak alapján nincs diagnózis és az akupuntúra nem is használt. A savas visszaáramlás (reflux) önmagában nem valószínű, hogy okozza panaszait, csak esetleg, ha Helicobacter pylori fertőzéssel társul. (De feltétlenül hasi ultrahang, labor (máj!), mellkas rtg, esetleg vizelettenyésztés stb. elvégzése is indokolt lehet.) Talán inkább antihisztamin szedése lenne indokolt, és ha a „sav-gyógyszereket” nem tudja szedni, igyon Salvus vizet. El kellene azt is dönteni, hogy vajon egy új kozmetikumra, vagy egy eddig nem fogyasztott ételre, például mogyoróvajra nem allergiás-e?