x

Lomi-lomi, több, mint masszázs

Lomi-lomi, több, mint masszázs

Kinek a fantáziáját ne mozgatná meg Hawaii, egzotikus táj, trópusi növények és a derűsen mosolygó polinézek, amint a hula-táncot lejtik? Hawaii-t a béke és a nyugalom szigetének is nevezik, hiszen az ott élő emberek harmóniában vannak a világgal.

Ha másra nem, erre a derűs nyugalomra bárki szert tehet, ha elmegy egy lomi-lomira. A lomi-lomi jelentése gyúrni, masszírozni, nyomni, mindezt úgy, hogy oldódjon a feszültség, méregtelenítődjön a szervezet és felfrissüljön a szellem. A több évezredes ősi gyógyító masszázs, amit a kahunák, vagyis magyarul sámánok, gyógyítok, lava-lava öltözékben tradicionális táncmozdulatokkal végeznek Hawaii szigetén nem ritkán egész napos rituálé. Nálunk 45-95 perces lomi-lomi masszázzsal lehet fizikai, lelki és szellemi felfrissülésre lelni, ami már az első alkalommal is érezteti hatását. Szakemberek azt tanácsolják, hogy ezt minden másnap, hetente legalább három-négy alkalommal ismételjük meg, hogy az izomcsomók oldódjanak, a feszültség csökkenjen és a bioenergia áramlása meginduljon, helyreálljon a testi-lelki egyensúly.

A lomi-lomi masszázsnál, amit különféle olajokkal, kézzel, könyökkel és alkarral végeznek, legalább olyan fontos a környezet, mint maga a masszázs. Ahhoz, hogy megfelelő meditatív állapotba kerüljön a páciens, ami elengedhetetlen egy igazi lomi-lominál, először is kellemes hangulatot kell teremteni. A speciális masszírozó ágy mellett óriási jelentősége van a megfelelő hőmérsékletnek, a polinéz zenének illetve a különféle illatgyertyáknak, füstölőknek. Ezek adják meg a kellő hangulatot ahhoz, hogy átengedve magunkat a finom gyúró mozdulatoknak, a meditáció szabad vizeire evezzünk.

Akár a keleti filozófiában, a polinézek is úgy tartják, a betegségek mindig lelki eredetűek, s ha ez igaz a lelki megtisztulás mellett, a lomi-lomi masszázzsal a test is gyógyul. Egy ilyen kezelés az izomcsomók oldásával enyhíti a reumatikus és izületi fájdalmakat, a bioenergiai áramlás fokozásával serkenti a vérkeringést, miközben oldja a feszültséget és a stresszt.

Mivel a lomi-lomi nem csupán egy masszázs, de meditatív utazás is egyben, ha valakinek sikerül a meditáció olyan fokára jutnia, hogy Waikiki napsütötte, homokos strandjára képzeli magát, akkor aloha. Az aloha ugyanis nem pusztán isten hozzádot jelent a polinéz népeknél, de az élet leheletét is, sőt állítólag benne van még a kedvesség, türelem, alázat, szeretetreméltóság és egység kifejeződése is. A lomi-lomi masszázs egyik fő eleme, hogy mindezekhez közelebb jussunk, s akkor mi is, akár a Hawaii-on élő emberek, harmóniába kerülhetünk a világgal.

Győri Anna