x

Kulisszatitkokról, szépségről, divatról – beszélgetés Vass Virággal

Kulisszatitkokról, szépségről, divatról – beszélgetés Vass Virággal

Vass Virág a magyarországi Elle magazin alapító főszerkesztője, nyolc éven át fémjelezte neve a lapot, ma is vezető tanácsadója. Nagy álma teljesült tavaly, amikor egy rangos kiadó regényírásra kérte fel.

A könyvhéten jelent meg első könyve Vulévu címmel, amely mindmáig vezeti a boltok eladási listáját. Második, „Francia drazsé” című könyvét májusban olvashatják a rajongók.

- Mint főszerkesztő, Párizstól New York-ig, számtalan rangos eseményen képviselte lapját és Magyarországot. Segítettek-e stylistok ilyenkor a ruhák kiválasztásában?

- Miután a nagy kiadók olasz, angol, amerikai, orosz főszerkesztőivel amúgy sem tudtam felvenni a versenyt a világhírű márkák terén, sportot űztünk abból, hogy mindig más magyar tervező ruhájában vegyek részt ezeken az eseményeken.

- Rendszeres látogatója a nagy pret-á-porter bemutatóknak, a neves tervezők közül kinek a stílusa tetszik önnek a legjobban és miért?

- Sok emlékezetes bemutatót láttam, a klasszikus Chanel stílus áll hozzám a legközeleb, amely az elmúlt években friss, fiatalos lendületet kapott. Farmerrel nappalra ugyanúgy lefegyverző és szellemes, mint alkalmi kiegészítőkkel estére. Nagyon tetszik a Gucci új kreatív igazgatójának, Frida Giannininek az irányvonala is, amely letisztult, kényelmes, ugyanakkor elegáns és nőies. Az utóbbi években a magyar tervezők kollekciói is sok kellemes meglepetést tartogattak, egyre inkább felveszik az erős nyugati konkurenciával a versenyt.

- A divat és a sminktrend évente kétszer, tavasszal és ősszel újul meg. Követi-e ezeket a változásokat, vagy olykor csak szemléli azokat?

- Csak nagy vonalakban követem a trendeket, mert szerintem a smink az egyéni karakter kiemelésének az eszköze.

- Ami a külsejét illeti volt-e nagy átváltozás az életében, amikor frizurát, sminket, öltözködési stílust egyszerre váltott? Ad-e ilyesmiben a szakemberek véleményére?

- Igyekszem rátalálni a saját stílusomra, jól sáfárkodni az előnyeimmel, kendőzni a kevésbé szerencsés adottságaimat. Szakemberek véleményét meghallgattam, a szaktudásukat próbáltam kamatoztatni, de úgy gondolom, a legjobban mégiscsak én ismerem saját magamat...

- Kinek a tanácsára hallgat a legjobban, a fodrász, a sminkes, vagy a stylist szavára? Melyikhez a leghűségesebb?

- Beához, a fodrászomhoz lassan tíz éve járok, ha van beleszólásom, két sminkes szakemberhez, Dórihoz és Vikihez ragaszkodom, akik már csukott szemmel is ismerik az arcom.

- Nagy rendezvényen olykor egy-egy divatház sminkese, fodrásza vette kezelésbe, és saját ruhájukba bujtatták. Ez nagy élmény volt, vagy megpróbálta inkább türelemmel és egy kis irányítással megélni a dolgot?

- Óriási élményt jelentett, hogy a világhírű divatházak szakembereivel dolgozhattam, lapkészítőként, és néha vendégként is. Amikor a Gucci Budapestre érkezett, Polgár Judit vagy a világhírű modell, Mihalik Enikő mellett én voltam az egyik szerencsés, akit tetőtől talpig felöltöztettek, kisminkeltek és limuzinnal szállítottak a partira. Tanulságos volt belelátni a kulisszatitkokba, de nem állítom, hogy a mindennapokba is át tudtam csempészni a fortélyokat.

- Van-e cipőben, ruhában, olyan márka, aminek nagy rajongója? Figyel-e a vásárlásnál egyáltalán a márkára?

- Párizsban megtanítottak rá, hogy az igazi művészet a neves és a kevésbé neves márkák keverése, az ötletes öltözködés. Arrafelé szinte már kínosnak hat, ha valaki tetőtől talpig ugyanabban a márkába öltözik, hamar rálegyintenek, hogy fantáziátlan.

- A kiegészítők közül mit szeret a legjobban, a táskákat, öveket, ékszereket?

- Mindhármat egyformán. Sajnos.

- A hétköznapokon milyen színű és fazonú ruhák állnak jól önnek? Miben érzi magát a legjobban otthon, vásárláskor, és egy esti programon?

- Klasszikus „ősz típus” vagyok, bármennyire szeretném, az élénk színek nem állnak jól. Szeretem az alakot hangsúlyozó szabásvonalakat. Bár stílusosnak és lazának tartom a lezser ruhadarabokat, másokon tetszenek, de én nem érzem bennük igazán nőnek magam.

- Egyedül szokott vásárolni, vagy elhívja a barátnőjét mondván, jól jön egy kis segítség? Ha valami megtetszett rögtön megveszi, vagy gondolkodik még rajta?

- Nem kedvtelésből, kötelességből vásárolok. Adott alkalomra, célirányosan, tudatosan. Ez szakmai ártalom.

- Szokta-e változtatni frizuráját, vagy hosszabb ideig ragaszkodik a jól bevált színhez és fazonhoz?

- A hajam én vagyok! Ha az aktuális trendhez igazítanám, úgy érezném túl sok az alteregóm. Egyébként sem tartozom azon szerencsés nők közé, akiknek minden jól áll.

- Sminkeli-e magát a hétköznapokban?

- Rendszeresen sminkelem magam, de úgy gondolom, a legfontosabb az alapanyag, vagyis az egészséges bőr és haj. A szemem a leghangsúlyosabb rajtam, azt emelem ki a sminkemmel is.

- Mennyire tartja fontosnak a bőrápolást?

- Szerintem minden, amire figyelmet fordítunk, épül és szépül, tehát a bőrápolást is fontosnak tartom. A bőröm precízen visszajelez, mi az, amit szeret, és melyik az a termék, amely minden hangzatos hirdetés ellenére sem működik nálam. Ilyenek például a feszesítő szérumok. Inkább az enyhébb, természetes alapanyagú krémek váltak be.

- Mi az a tíz legfontosabb bőrápolási tanács, amit mindenkor követendőnek tart?

- Az arcomat, a dekoltázsomat egyáltalán nem napoztatom, rengeteg vizet, zöld teát iszom, minden este tökéletesen letisztítom az arcom, hetente egy napot hagyom pihenni a bőröm, ilyenkor se sminket, se bőrápolási terméket nem használok, hogy a bőr természetes önvédelmi rendszere magához térjen. Még a sarki közértbe is fényvédővel járok, jógázom, és próbálok nem megfeledkezni a hasi légzésről. Hetente egyszer leradírozom kímélő bőrradírral az arcom, próbálok kevesebb édességet enni, nem fogyókúrázom, és igyekszem változatosan étkezni. És végül régi álmom: a „beauty sleep”, de sajnos keveset alszom.

- A szépség nagy adomány, megőrzéséért milyen életmódot ajánlatos követni?

- Azt, amelyik az egyéni ritmusunknak, alkatunknak megfelel. Az garantáltan meglátszik rajtunk.

Győri Anna