x

Vérszívók az orvoslásban

Vérszívók az orvoslásban

Köpölyöző üvegekkel történő kezelést már 3000 évvel ezelőtt is megemlítettek Mezopotámiában. Európában a középkorban a „véres köpölyözés” már egy kissé kiment a divatból, a vérzés nélküli ellenben igen népszerű volt.

A véres köpölyözés során a bőrt az érintett helyen kereszt alakban megkarcolják. A köpölyöző üvegek felhelyezésekor a szívó hatás következtében megtelnek vérrel. 10 perc alatt mintegy 300 ml vér kiengedésére nyílik lehetőség. A kezelés fájdalmas. A test különböző pontjaira felhelyezett orvosi piócák hasonló célt szolgáltak.

A vérzés nélküli köpölyözés során az ember hátára 6-10 köpölyöző üveget helyeznek fel. A köpölyöző üvegeknél vákuumot képeznek egy benzinnel átitatott vattacsomó meggyújtásával. A szívó hatás a bőrön kitágítja a finom véredényeket. Kék foltok keletkeznek.

Ez a módszer segíthet vérkeringési zavarok, izomfájdalmak és izomfeszesség, hátfájás, krónikus fejfájás, de asztma és tuberkulózis esetén is.

A köpölyöző masszázsnál a bőrt olajjal kenik be, és azon a helyen néhány percig egy kis köpölyöző üveget tologatnak vákuummal. Vérömleny képződik.

A véres köpölyözés a fájdalom és a fertőzésveszély miatt nem ajánlott. A vérzés nélküli köpölyözés, pl. Hildegard von Bingen tanai szerint ajánlott. A kevésbé intenzív ingerlési módszerek, mint pl. a masszázs azonban inkább előnyben részesíthetők a köpölyözéssel szemben.

Vesebetegség esetén, csigolyáknál és vérzésre való hajlam esetén a köpölyözés nem alkalmazható.

Kapcsolódó Tartalom
  • 

    Téma szerint

    • Szabaduljunk meg a rossz energiáktól!


      Az ember testének "tudatosulásával" egy időben igyekezett már szervezetét a számára "rossz, kellemetlen elváltozásoktól" megszabadítani: keléseket, gyulladásokat, egyéb duzzanatokat egy...

  •