x

Vacsoráé a főszerep

Vacsoráé a főszerep

A mai felgyorsult világban nagyítóval kell keresni olyan embert, aki be tudja, és be akarja tartani a „reggelizz, mint egy király” aranyszabályt. Ehhez idő-milliomosnak kellene lenni, a valóságban sem időnk, sem türelmünk nincs hozzá.

A rosszul kialakított és megszokott étkezési szokásaink miatt gyomrunk sem képes egy bőséges reggeli befogadására. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által márciusban készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyharmada egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként szokott reggelizni. Az okoknál legtöbben az idő hiányát említették.

Mit jelent ez számokban?

Azt, hogy körülbelül 800 ezer ember rendszeresen éhgyomorral indul el otthonról a munkába. A felmérések során 1200 felnőttet kérdeztek reggelizési szokásaikról. A válaszokból kiderült: a magyarok 30 százaléka egyáltalán nem, vagy rendszertelenül szokott reggelizni. Akik nem így tesznek, azok többsége otthon fogyasztja el a reggelijét, de körülbelül másfél millióan legalább hetente egyszer házon kívül esznek. Ez főként a fiatalokra jellemző, a 18-29 év közöttiek több mint fele, míg a 30-49 év közöttiek egyharmada reggelizik házon kívül. A McReggeli adatai szerint az sem mindegy a reggeli ételek kiválasztásánál, hogy párkapcsolatban élünk vagy egyedül. Míg a szinglik többsége müzlit, gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyaszt, a párkapcsolatban élők inkább tojást, pirítóst és teát választanak.

Azt már saját tapasztalatból is tudjuk, hogy ebédidőben a gyorsbüféket látogatjuk a legtöbben. Már pedig ezek nem éppen a legegészségesebb étkekről híresek. De akadnak olyanok, akik a déli harangszónál egy szendvics és egy kávé vagy tea elfogyasztásával is megelégednek. Kevés a munkahelyi étkező, és még kevesebben szeretik ott elfogyasztani ebédjeiket. Ennek köszönhetően nincs az az ember, aki estére ne éhezne meg. És ekkor jön a finom házi koszt a késő esti órákban. Így adunk jó esélyt a kalóriáknak, hogy zsírpárnákká alakuljanak, és még alvásunkat is rontjuk azzal, hogy nem jut idő a lefekvésig a vacsora teljes megemésztésére.