x

Tisztaság fél egészség

Ismerőssel találkozva a szokásos udvariassági formulára, jól nézel ki, nagy lelkesedéssel meséli, hogy ez nem véletlen. Múlt héten járt bélfürdőn, azóta frissebbnek, fiatalabbnak érzi magát, a bőre is sokkal szebb lett, és ettől néz ki ilyen remekül.

Mint megtudom ez is egy olyan wellness szolgáltatás, amelynek eredete az ókorba nyúlik vissza. Egyiptomban, Kínában és Indiában is előszeretettel alkalmazták, majd a divat körforgásában hol elfeledték, hol újra előtérbe került, mígnem napjainkban ismét reneszánszát éli. Nálunk néhány wellness szálloda és természetgyógyászati központ kínálja a bélfürdőt, mint a megtisztulás egyik sajátságos formáját.

Miből áll egy bélfürdő?

A szakirodalom úgy írja le, hogy fekvő helyzetben a végbélen keresztül langyos, tisztított vizet vezetnek be a vastagbélbe, majd egy speciális masszázzsal elősegítik a víz kiürítését, amely megtisztítja a beleket a felhalmozott méreganyagoktól és minden más nem kívánatos anyagtól.

Mire jó a bélfürdő?

Úgy tartják, minden betegség oka a rossz emésztés, a rossz emésztés pedig abból adódik, hogy a belekben felhalmozodó bélsár normál úton nem tud kiürülni, ezért időről-időre bélfürdőre van szükség. A bélfürdő, vagy kolon-hidroterápia azonban nemcsak a megtisztulást segíti elő, de intenzíven megmozgatja a bélizmokat is, ezáltal hatékonyabb működésre serkenti azokat. A kolon-hidroterápia kapcsán, egy szemléletes hasonlattal élve, azt lehet mondani, hogy ahogy a lakásban alkalmanként nagytakarítást kell végezni, a szervezetből is éppúgy ki kell pucolni a „szemetet”.

A kezelést megelőző néhány napban és a kezelés után is pár napig diétát, esetleg léböjt kúrát javasolnak, amely a bélfürdő hívei szerint önmagában nem elegendő, de igen hatékonyan egészíti ki a bélfürdőt. Javasolják még vitamin, ásványi anyag, bélbaktérium készítmény és gyógytea fogyasztását is.

Egy-egy kúra után a máj, a vese és az emésztőrendszer fellélegzik, az évek során felgyűlt szennyeződések, amik a levegőből, a különféle ízfokozókból, vegyszerekből a szervezetbe kerültek, kiürülnek, ennek köszönhetően a bőr megszépül, az immunrendszer megerősödik, a fáradékonyság elmúlik. Javasolják mindazoknak, akik puffadásra hajlamosak, migrénnel, allergiás betegséggel vagy izületi gyulladással küszködnek.

Bevallom, bár vízimádó vagyok, szívesen próbálkozom újfajta fürdőkkel és még a hozzáértők véleményét is elfogadom, mégsem keltett bennem vad vágyat a módszer kipróbálása. Aki viszont szeretné kipróbálni ezt lehetőséget, az előtte mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát.

Győri Anna


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu