x

Szilveszteri babonák és a nagy újévi fogadalmak

Szilveszteri babonák és a nagy újévi fogadalmak

Habár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik a legtöbb babona is. Ilyenkor tesszük a legtöbb fogadalmat, amiből persze képtelenség az összeset megtartani.

align=left Ha egész évben nem is törődtünk velük, december végén biztos betartjuk a babonák előírásait, megígérjük, hogy többet törődünk az egészségünkkel, változtatunk az életmódunkon. Nézzük, mik a legismertebb babonák és melyek a leggyakoribb fogadalmak ez idő tájt.

Babonák

Annak idején a legények az ostorral, a kolomppal és a kereplővel az ártó szellemeket próbálták elűzni. Ma a szilveszteri duda hivatott arra, hogy a bajt elijessze. Az év utolsó napja állítólag előre vetíti a következő évet, ezért e napon vannak tiltott és kötelező feladatok, amiket jó betartani. Mosni, teregetni például azért nem szabad, mert kirázzuk a gazdagságot, de éppen ezért nem ildomos még a szemetet sem kidobni. Nem hoznak szerencsét a szárnyasok sem, hiszen hátrafelé kaparják a pénzt, sikert, míg a malacok orrukkal kitúrják számunkra mindezeket. Akinek olyan malaca van, hogy még a malac farkát is meghúzhatja, annak szinte már biztos, hogy a következő év csak csupa jót hozhat. Közismert, hogy az újévi étkezést lencsével kell kezdeni, s ennek a lencsének megfőve szilveszter éjjelén, pontban éjfélkor már a konyha asztalán kell lennie. Aki tehát bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra a fazék lencsefőzeléket. Pénzt hoz a házhoz az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe.

Újév napján veszélyes dolog a vendégeskedés, nem csak azért, mert kialvatlan háziakat talál a hívatlan vendég, de a népi hagyomány szerint az első bekopogtatónak mindenképpen férfinak kell lenni, nehogy elinaljon a szerencse. Ez a hagyomány, abban a formában maradt meg, hogy mindig a férfinak kell elsőként boldog újévet kívánnia.

Természetesen ilyen jeles napon nem maradhatnak el a jóslatok sem, hiszen a kíváncsiság ördöge egy tiszta lappal induló újév hajnalán biztos ott mocorog mindenkiben. A hideg vízbe öntött forró ólom vagy a gyanta formája a jövőt vetítette előre, de ez mára már feledésbe merült, éppúgy, mint az újév napján a jeges vízben való mosakodás az udaron. Ez utóbbi az egészséget volt hivatott elhozni a következő évre, már persze, ha valakinek sikerült egészségesnek maradnia a tortúra után.

Fogadalmak

A leggyakoribb fogadalmak közül is első helyen áll általában a szent elhatározás, hogy megválunk néhány kilótól. Túl a karácsonyi ünnepi lakomákon könnyű szívvel tesszük meg a nagy ígéretet, amit még elsején is könnyűnek érzünk, később persze már elbizonytalanodunk. Ha hűek akarunk maradni a szilveszteri fogadalmunkhoz, és belevágunk a fogyókúrába, jól tesszük, ha egy kevésbé drasztikussal kísérletezünk. Első lépésként például áttérünk az egészséges táplálkozásra, ma divatos nevén a reformkonyhára. Ennek lényege, hogy zsírszegény ételeket fogyasztunk, és figyelembe vesszük a helyes szénhidrát-zsír arányt a táplálkozás során. Soha ne éhezzünk, inkább mindenből fele annyit együnk, mint, amit a szemünk kíván.

Dohányosoknál szinte minden esetben ugyanaz a fogadalom, szilveszterkor még önfeledten szívom a cigit, de elsején lerakom. Az, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre, mindig is tudtuk, ráadásul mára már a legtöbb helyről kitiltották a füstölgőket, ami még egy érv lehet a leszokás mellett. És arról még nem is beszéltünk, hogy a nikotin sárgítja a fogakat, öregíti az arcbőrt. Akinek elég erős az elhatározása, az valóban el tudja nyomni az utolsó szálat, és soha többet nem gyújt rá, ők vannak kevesebben. Akiknek ez nem megy, „mankót” választhatnak: tapasszal csökkenthetik a nikotin adagot, létezik akupunktúrás, sőt kézrátétes leszoktatás is.

A nagy elhatározások sorából nem maradhat ki, hogy többet foglakozunk magunkkal és szeretteinkkel. Mivel a mondás szerint csak az tud másokat szeretni, aki saját magát is szereti, kezdjük rögtön a saját magunk kényeztetésével. Ha lehetőség van rá, alkalmanként iktassunk be egy-egy wellness, vagy aktív pihenő kúrát, és legalább hetente egyszer tartsunk egy olyan napot, amikor otthon kényeztetjük magunkat. Ezzel persze nem is kell megvárni az új évet, jól tesszük, ha már az esti bulira való készülődést is egy ilyen házi wellness csomaggal indítjuk.

align=left Ehhez az első lépést egy kád meleg víz jelenti, amibe jócskán locsolunk fürdőhabot, temperamentumtól függően csepegtethetünk egy kis citrom vagy levendula illóolajat. Fokozhatjuk a hangulatot a hozzá illő illatmécsessel, ami a kedélyünket is javítja. Az arcra tegyünk bőrfeszesítő pakolást, a szem alá szemvidító párnácskákat, majd dőljünk hátra relaxálni. Ez az urakra is vonatkozik, hiszen ők se akarnak lemaradni frissességben, jó megjelenésben a hölgyektől! Még egy szépítő zuhany, egy tonikos arctörlés, a szokásos krémünk, és következhet az illatrétegzés, ami által az illat kitart az egész éjszaka folyamán. A fürdőhabbal megegyező illatcsaládból választott testápolóval körkörös mozdulatokkal kenjük be a bőrt. Még jobb, ha párunkat kérjük meg egy könnyed masszírozásra, hogy tovább élvezhessük a kényeztetést.

Még egy csepp parfüm a fül mögé és a csuklóra, s következhet a smink. Felejtsük el a megszokott színeket, szilveszterkor minden bohóság megengedett! A retro érzésnek megfelelően a szemeket kontúrozzuk körbe a szemceruzával, a szemhéjra pedig a szivárvány minden árnyalatából kerülhet, a lényeg, hogy legalább egy megegyezzen a szemünk színével. Az ajkak a vérvöröstől a mély bordóig pompázhatnak, fontos, hogy fénylő legyen.

A kivágott, merész topokhoz persze barna bőr dukál. Ha nem maradt idő arra, hogy szoláriumba alapozzuk meg színünket, ne essünk kétségbe! Ma már minden árnyalatban kapható testalapozó, csak arra ügyeljünk, hogy az arc és a test színezése összesimuljon. Szórjunk csillámport az arcra, hajra, vállra, dekoltázsra, hogy minél fénylőbbek és aranylóbbak legyünk, állítólag ez szerencsét és gazdagságot hoz az elkövetkező évre, de mindenesetre roppant dekoratív.

A teljes ünnepi díszben még elszürcsölhetünk egy finom, ízletes kávét, így már az álom elkerül. Az is megeshet, hogy sikerül oly mértékben ellazulnunk, hogy a fenti babonákról, sőt még a fogadalmakról is elfeledkezünk, különben fogadalmat inkább évközben kellene tennünk, majd így szilveszter tájékán feloldani lelkünket a ránk nehezedő súly alól.

Győri Anna