x

Napozás mértékkel

Habár évek óta riogatnak bennünket a nap ártó sugaraival, ki tudna elképzelni egy olyan tenderparti nyaralást, mikor is egész nap a pálmafák árnyékában ücsörgünk.

Persze tudjuk, hogy az ózonlyuk miatt a felhőtlen napozás a múlté, hiszen az UV sugarak szabadon érik bőrünket maradandó károsodást okozva, mégsem kell, sőt nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondani. A nap ugyanis létfontosságú a D vitamin képzésben, fokozza a vérképző szervek működését, segíti az anyagcserét, sőt a legújabb kutatások szerint egyes rákfajták kialakulását is megakadályozza.

Manapság azonban napozni csak okosan szabad, betartva a napozás aranyszabályait:

  • Bőségesen kenjünk magunkra napozószert mielőtt a szabadba mennénk, ne csak a napozásnál, de ha kirándulni, hajókázni, sétálni indulunk akkor is.
  • Ne az utolsó pillanatban, a strandra érve a tűző napon kenjük be magunkat, hanem legalább fél órával korábban.
  • Gyakran kenjük magunkat újra, hiszen a parti homok, a törölköző ledörzsöli, a víz lemossa a krémet rólunk.
  • Hajunk is védelemre szorul, ezért viseljünk kalapot, kendőt, különösen érvényes ez a gyerekeknél.
  • Ne menjünk ki a déli napra! 11 és délután 3 óra között tartsunk sziesztát, mint a déli népek általában.
  • Érzékeny bőrűek különösen óvatosan kezdjenek napozni, az első napokba 10-15 perc is elegendő.
  • A meleg kiszárít nemcsak külsőleg, de belsőleg is hidratálásra van szükség, ezért igyunk sok folyadékot és mártózzunk meg a vízbe minél gyakrabban.
  • Sokan nem gondolnak rá, de a szem érzékeny bőrét is óvni kell. Viseljünk UV szűrös szemüveget, vagy használjunk speciális szemhéjra való védőkrémet.
  • Bármilyen típusú is a bőrünk, mindig magas faktorszámú fényvédővel kezdjük és csak fokozatosan térjünk át az alacsonyabb faktorszámra.


A mágikus faktorszámokról sokat hallani, de kevesen tudják mit is jelent ez valójában. Tulajdonképpen nem más, mint egy szorzóérték. Lényegében megmérik, hogy mennyi idő alatt következik be a leégés fényvédő nélkül illetve napozószerrel. Ha valaki védelem nélkül 20 perc alatt ég le, akkor egy 3-as faktorú krémmel 1 órát maradhat a napon kockázat nélkül. Vigyázzunk azonban, mert egy bizonyos faktorszám fölött ennek már nincs pontos jelentése, hiszen ezek szerint elvileg a 15-ös napozóval tizenötször húsz percet tölthetnénk a napon, de ez alatt fürdünk, megszáradunk a szélben, tehát a hatás erősen csökken, még ha időről-időre újra is kenjük magunkat. Ma már a piacon megjelentek a harmincas napozószerek is, de jó ha tisztába vagyunk vele, tökéletes fényvédőszer nem létezik.

Bármilyen napozószert használunk is egy óránál tovább semmiképpen nem érdemes a tűző napon maradni.

Győri Anna